27. april 2023.27. apr 2023.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

U okviru projekta „Biosol +“

Izložba „Boje održivosti“ mališana iz PU „Naše dete“ i Nove Gradiške

Učestvovale su grupe iz vrtića koje su posvećeno tražile pomoć i u literaturi i video zapisima. Nabavljali su materijale koji su im potrebni i zajedno kreirali makete, šeme, instalacije
U Trening centru Šabac u petak je svečano otvorena izložba „Boje održivosti“ mališana iz PU „Naše dete“ Šabac i Nove Gradiške koji su pripremili makete i likovne radove na temu obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti, a u okviru projekta „Biosol +“.

Nove mogućnosti za grad
-Ovo je nastavak projekta „Biosol“ i posebno nam je drago što smo dobro obavili posao. Ostalo je novca na tom pozivu. Kao neko ko je najbolje iskoristio sredstva kandidovali smo se i taj višak ponovo dolazi u Grad Šabac. Uradićemo solarne panele na našem bazenu, tako da će on praktično postati energetski nezavisan. Takođe ćemo raditi na promociji mobilnosti, nabaviti još električnih bicikala koje će moći da koriste naši sugrađani, ali, naravno, najviše je prisutna promocija obnovljivih izvora energije. Ovo je praktično danas i dan naše dece koja će na najbolji način predstaviti koliko je to uopšte važno za očuvanje naše planete. U ovoj nedelji čestitamo sugrađanima Dan grada Šapca, a mislim da će deca ovom priredbom to najbolje učiniti- naveo je predsednik Skupštine grada Nemanja Pajić otvarajući izložbu.

Nemanja Pajić, Foto: "Glas Podrinja"


Roberta Prankić, ispred partnera, Laga, Zapadne Slavonije, zahvalila je gradu na pozivu da učestvuju u izložbi i saradnji na celokupnom projektu.

-To je jedan hvale vredan projekat, nastavak na prethodni Biosol, iz kojeg smo napravili mnoštvo rezultata- od toplana, solarnih ploča, energetske nezavisnosti. Radimo veliku promociju svega toga, u koju je uključena i ova izložba dece. Raduje nas prilika da vidimo zajedno sve te radove- istakla je Parkićeva.

Učestvovale su grupe iz vrtića koje su posvećeno tražile pomoć i u literaturi i u nekim video zapisima. Nabavljali su materijale koji su im potrebni i zajedno iznedrili divne makete, šeme, instalacije.

Mališani učili i stvarali
-Deca su dala veliki doprinos izložbi i čini mi se da smo svi zajedno učili. Ispostavilo se da dosta toga što znaju o obnovljivim izvorima energije, a onda smo i mi odrasli shvatili kako podjednako, sa posvećenošću i radoznalošću, sa decom učimo. Pravili su razne makete, odgovarali na pitanja šta je biomasa, kako se koristi energija vetra, sunca, uspevali su čak da naprave i automobile koje pokreće energija iz obnovljivih izvora. Iznenadili smo se kako neka deca znaju čak više od nas o tome. To je ono što je važno, a isto tako važno je da smo deo lokalne zajednice koja pokreće takve projekte i naravno, još je i to zadovoljstvo veće što znamo da su neka deca u Novoj Gradiški takođe promišljala sa svojim vaspitačima i u školama sa svojim učiteljima i poslali svoje radove- rekla je članica projektnog tima Jasmina Vuletić iz PU „Naše dete“.

Jasmina Vuletić , Foto: "Glas Podrinja"


Kako je ispričala Julija Borčić, pomagala je učiteljicama crtajući pčelice koje su one kasnije sekle i lepile.

Julija Borčić, Foto: "Glas Podrinja"


-Naučila sam mnogo o energiji sunca, vode i vetra i koliko je važno da sve to na pravi način iskoristimo. Zadovoljna sam kako izgledaju radovi, a svi smo se zajedno potrudili da budu što lepši- objasnila je Julija.

U kulturno- umetničkom programu učestvovali su mališani iz PU „Naše dete“ Šabac, učenici OŠ „Nikolaj Velimirović“ i violinistkinja Danica Pandurović. Druga po redu radionica pod nazivom „Primena obnovljivih izvora energije u svakodnevnom životu“ usledila je nakon svečanog otvaranja izložbe.
D.D.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa