4. maj 2023.4. maj 2023.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Dodeljene nagrade najboljima na Pozorišnom proleću

„Što na podu spavaš“ predstava Festivala

Ako je zadatak Pozorišta da nas razgali, osvesti, zapita, da nas nauči, zabrine, raskrinka... Da nam objasni, da nam pokaže i dokaže, da nas rasplače i pročisti i razneži, da nas podseti i uteši, da nas podstakne da se zagledamo u prošlost, sadašnjost i budućnost i na kraju u sebe. Ako je sve ovo zadatak Pozorišta, onda smo svi mi zajedno, u pet dana Proleća taj zadatak uspešno obavili! Nismo pomerili planine, nismo promenili Svet, ali smo prišli bar jedan korak jedni drugima! (glumica Aneta Tomašević)
Premijerom predstave „Mračna komedija“ Šbačkog pozorišta i dodelom nagrada završeno je sedmo izdanje Festivala Pozorišno proleće. Nakon pet odgledanih predstava stručni žiri u sastavu: glumica Danica Maksimović, reditelj Božidar Đurović i glumac Robert Ristov doneo je jednoglasnu odluku o nagradama.

-Čini mi se da je Festival zadovoljio, pre svega publiku, zbog koje pozorište postoji i smatram da je zbog odlične organizacije Šabačkog pozorišta ovo bio jedan divan pozorišni događaja, a Šabac metropola pozorišne kulture – naglašava član stručnog žirija Festivala Pozorišno proleće, reditelj Božidar Đurović.

Foto: "Glas Podrinja"


Prema oceni žirija najbolja predstava Festivala je „Što na podu spavaš“ u režiji Kokana Mladenovića. Iako ove godine publika nije birala favorite, pomenuta predstava je prema nezvaničnim ocenama posetilaca ostavila najsnažniji utisak i pobrala najveće ovacije ljubitelja dramske umetnosti.

Nagrada za najbolju režiju pripala je Kokanu Mladenoviću, za predstavu ‘’Što na podu spavaš’’, u koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad, Dramskog kazališta ‘’Gavela’’ Zagreb, Narodnog pozorišta Sarajevo i MESS-a.

Najbolja režija: Kokan Mladenović, Foto: "Glas Podrinja"


Nagrada za najbolju predstavu dodeljena je predstavi ‘’Što na podu spavaš’’, u koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad, Dramskog kazališta ‘’Gavela’’ Zagreb, Narodnog pozorišta Sarajevo i MESS-a.

Nagrada za najbolju režiju pripala je Kokanu Mladenoviću, za predstavu ‘’Što na podu spavaš’’, u koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad, Dramskog kazališta ‘’Gavela’’ Zagreb, Narodnog
pozorišta Sarajevo i MESS-a


-Ovo je dobro ohrabrenje teatrima iz regiona da se udružuju, da prave predstave, jer ova predstava pokazuje da je to dobar put i model saradnje, a i veoma uspešan. Na kraju krajeva, jer ovo je za nekoliko dana druga nagrada za najbolju predstavu „Što na podu spavaš“- kaže direktor drame Srpskog narodnog pozorišta Milovan Filipović.

Prema oceni žirija najbolja predstava Festivala je „Što na podu spavaš“ u režiji Kokana Mladenovića. Iako ove godine publika nije birala favorite, pomenuta predstava je prema nezvaničnim ocenama posetilaca ostavila najsnažniji utisak i pobrala najveće ovacije ljubitelja dramske umetnosti


Nagrada za muziku pripala je Neveni Glušici u predstavi ‘’Uspavanka za Aleksiju Rajčić’’, u režiji Juga Đorđevića, u korpodukciji Narodnog pozorišta u Beogradu, Sterijinog pozorja i fondacije ‘’Novi Sad-Evropska prestonica kulture’’.

Nagrada za najbolju žensku ulogu dodeljena je Vanji Ejdus za ulogu Aleksije Rajčić, u predstavi ‘’Uspavanka za Aleksiju Rajčić’’, u režiji Juga Đorđevića, u koprodukciji Narodnog pozorišta u Beogradu, Sterijinog pozorja i fondacije ‘’Novi Sad-Evropska prestonica kulture’’.

Najbolja ženska uloga: Vanja Ejdus, Foto: "Glas Podrinja"


Nagradu ‘’Ljubiša Jovanović’’ za najbolju mušku ulogu ravnopravno su podelili Branislav Trifunović za ulogu Josipa Broza i Milan Marić za ulogu Ričarda Bartona u predstavi ‘’Bilo jednom na Brijunima’’, autora i reditelja Kokana Mladenovića, a u produkciji Kreativne produkcije Joca Art, Centra za kulturu Svilajnac i Bitef teatra.

Najbolja muška uloga: Branislav Trifunović i Milan Marić, Foto: "Glas Podrinja"


-Svima koji su radili predstavu, ne samo Milan i ja, koji smo i producenti, nekako je ona naše čedo, tako da mi je posebno drago da smo na prvom festivalu uspeli da dobijemo tri nagrade- ističe glumac Branislav Trifunović.

Novinarski žiri 7. Festivala ‘’Pozorišno proleće’’ u sastavu: Gordana Manjenčić, Borka Trebješanin Golubović i Olivera Milošević doneo je odluku da Nagrada Zalog za budućnost, koja se dodeljuje mladom umetniku, pripadne glumici Sanji Marković za ulogu Jovanke Broz u predstavi “Bilo jednom na Brijunima” Kokana Mladenovića.

Zalog za budućnost: Sanja Marinković, Foto: "Glas Podrinja"


U obrazloženju žirija istaknuto je da u predstavi koja na neobičan način istražuje jugoslovensko nasleđe, odnose između stvarnosti i pozorišta, politike i umetnosti, poziciju žene u patrijarhalnom društvu i pitanje identiteta Sanja Marković opipljivo predstavlja Jovanku Broz i njenu snažnu privrženost Titu, koja će do kraja preći u istinsku usamljenost i bol.

„Na pitanje ko sam ja, koje svi likovi u ovoj predstavi postavljaju, Sanja je u svojoj ulozi ona koja u ratu juriša ispred svih i osvaja slobodu, glas razuma i moralna vertikala, ali i most na Sutjesci, vozač glisera, lovac i elegantna dama.Sve to u ovoj predstavi ona igra bez kalkulisanja, srčano i uverljivo, na način kojim mogu samo vanserijske glumice. I pored toga što je već ostvarena u profesiji, ona je mlada glumca i njeno vreme tek dolazi, navedeno je u saopštenju žirija.

-Nagrada je portvrda za rad i trud koji je uložen tokom meseci pripreme predstava. Iznenadila sam se i obradovala. Nekako smo svi zajedno, nas četvoro, dobili povratnu informaciju od publike i to nas je bodrilo dodatno – pojašnjava glumica Sanja Marković.
M. Ž.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa