1. jun 2023.1. jun 2023.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

ČETVOROGODIŠNjI OGNjEN DOBIO NEUROLOŠKA KOLICA

Nikada nećemo odustati od borbe za njega

Jedan deo sredstava obezbedila je država, drugi je porodica sama finansirala, a Udruženja Da budemo svi jednaki i Evropski centar za ekologiju dodala su tačno koliko je nedostajalo
Kroz akciju Čep za jednakost, Evropski centar za ekologiju u saradnji sa Udruženjem „Da budemo svi jednaki“ pomogao je u nabavci neuroloških kolica četvorogodišnjem Ognjenu Živanoviću, koji ima smetnje u razvoju zbog neizlečive neurološke bolesti. Porodici, koja je suočena sa brojnim izazovima, pomagalo za dete mnogo znači.

- Ognjen ima problem od rođenja, bio je mesec dana na Institutu za neonatologiju i otpušten je kao zdrava beba, ali sam primetila konvulzije. Nastavili smo lečenje na Institutu za majku i dete, gde su ustanovljeni mnogobrojni problemi koji su se kasnije nizali. Nema kontrolu glave, ne može samostalno da sedi, iako redovno vežba, privatno i u Banji Koviljači. Kolica će mu mnogo značiti, kaže majka Marija Živanović i dodaje da svakodnevnu borbu sa kojom se porodica suočava znaju samo oni roditelji koji imaju slične probleme - Borimo se da se probudi psihički, a samim razvitkom mozga, nadamo se da će krenuti i fizički napredak. Ognjen je nasmejano dete, nikada nećemo odustati od njega.

Jedan deo sredstava obezbedila je država, drugi je porodica sama finansirala, a Udruženja Da budemo svi jednaki i Evropski centar za ekologiju dodala su tačno koliko je nedostajalo.

Inače, ova udruženja već tri godine prikupljaju plastične čepove na teritoriji grada Šapca. Prvo pomagalo dobila je devojčica Tina Stanojlović.

- Poznati su mi izazovi sa kojima se Marija suočava. Zato sam joj predložila da se obrati našem Udruženju. Ognjen je, kao i Tina, dobio kolica i ja od srca zahvaljujem svim institucijama i pojedincima koji su prikupljali čepove, kaže Željka Stanojlović, članica Upravnog odbora Udruženja Da budemo svi jednaki.

Dr Dejan Pavlović, predsednik Centra za ekologiju, pozvao je sve da daju svoj doprinos i ujedno pokažu razvijenu ekološku svest, da se uključe u akciju ČEP ZA JEDNAKOST - da se jave udruženjima preko društvenih mreža, ili na broj telefona 061 100 47 26.

- Trebalo bi istaći da deca sa smetnjama u razvoju zahtevaju konstatnu negu i pažnju, kao i boravak u određenim institucijama za lečenje i rehabilitaciju. S obzirom da porodice moraju da plaćaju i privatne tretmane, jako je bitno da se konačno usvoji status negovatelja za ove roditelje, što podrazumeva radni staž i nadoknadu u visini minimalnog ličnog dohotka, naglasio je dr Pavlović i dodao da je važno da se pronađe način na lokalnom nivou koji će omogućiti brojne terapije koje su ovoj deci neophodne - Da se ponovo otvori Odeljenje za fizikalnu medicinu.
M.F.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa