1. jun 2023.1. jun 2023.
Trebše Vinko (1925-2023.)
IN MEMORIAM

Trebše Vinko (1925-2023.)

Trebše Vinko poslednji borac Narodnooslobodilačkog rata sa područja grada Šapca preminuo je 20. maja u svojoj 98. godini.

Vinko je rođen u Srbenici u Sloveniji, gde ga je zatekao Drugi svetski rat. Kao dečaka Nemci ga odvode u logor u Italiju. Iz logora beži I kao sedaemnostogodišnjak priključuje se partizanskom pokretu 1942. godine.

Posle rata završio je vojnu akademiju I službovao je u mnogim mestima, Kraljevu, Beogradu, Sarajevu I na kraju dolazi u Šabac, gde kao potpukovnik odlazi u penziju I tu ostaje do kraja svog života.Šabac ga je inspirisao i kao penzioner bio je aktivan društveno-politički pregalac. Krasilo ga je poštenje, skromnost i marljivost. Često je planinario i družio sa planinarima. Poseban je bio nemerljiv njegov doprinos u radu u matičnoj organizaciji – Savezu boraca čiji je bio i predsednik, te je zbog zasluga izabran za doživotnog počasnog predsednika. Za svoj rad dobio je mnoga priznanja, povelje, boračke medalje, plakete ...

Ali Šabac i istorija ovog grada pamtiće ga kao osnivača svetski poznatog čuvenog Šabačkog plivačkog maratona. Osnovanog povodom sećanja na progon Šapčana od strane nemačkih fašista u logor u sremsko selo Jarak, poznat kao „Krvavi marš“ ili „Marš smrti „

SUBNOR Šabac je ponosan što smo imali takvog čoveka u svojim redovima i biće mu večno zavalan za sve što je uradio za ovu organizaciju, kao i njegovoj porodici koju je iznad svega voleo.

Sahranjen je na novom groblju na Letnjikovcu.

Neka mu je VEČNA SLAVA I HVALA.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa