Инфо

1. јун 2023.1. јун 2023.
Требше Винко (1925-2023.)
ИН МЕМОРИАМ

Требше Винко (1925-2023.)

Требше Винко последњи борац Народноослободилачког рата са подручја града Шапца преминуо је 20. маја у својој 98. години.

Винко је рођен у Србеници у Словенији, где га је затекао Други светски рат. Као дечака Немци га одводе у логор у Италију. Из логора бежи И као седаемностогодишњак прикључује се партизанском покрету 1942. године.

После рата завршио је војну академију И службовао је у многим местима, Краљеву, Београду, Сарајеву И на крају долази у Шабац, где као потпуковник одлази у пензију И ту остаје до краја свог живота.Шабац га је инспирисао и као пензионер био је активан друштвено-политички прегалац. Красило га је поштење, скромност и марљивост. Често је планинарио и дружио са планинарима. Посебан је био немерљив његов допринос у раду у матичној организацији – Савезу бораца чији је био и председник, те је због заслуга изабран за доживотног почасног председника. За свој рад добио је многа признања, повеље, борачке медаље, плакете ...

Али Шабац и историја овог града памтиће га као оснивача светски познатог чувеног Шабачког пливачког маратона. Основаног поводом сећања на прогон Шапчана од стране немачких фашиста у логор у сремско село Јарак, познат као „Крвави марш“ или „Марш смрти „

СУБНОР Шабац је поносан што смо имали таквог човека у својим редовима и биће му вечно завалан за све што је урадио за ову организацију, као и његовој породици коју је изнад свега волео.

Сахрањен је на новом гробљу на Летњиковцу.

Нека му је ВЕЧНА СЛАВА И ХВАЛА.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa