6. jul 2023.6. jul 2023.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

Povodom pet godina postojanja Instituta za ruralni razvoj

U Bogatiću održana svečana akademija „Pet godina na usluzi selu“

Predstavljeni su rezultati rada Instituta i promovisani poljoprivredni projekti korisnika odobreni u okviru programa „Konkurentna poljoprivreda Srbije“ i IPARD-a. Istovremeno, održana je i završna konferencija projekta „Mačva za svet“
Povodom pet godina postojanja Instituta za ruralni razvoj, u sali Opštine Bogatić u ponedeljak je održana svečana akademija „Pet godina na usluzi selu“. Predstavljeni su rezultati rada Instituta i promovisani poljoprivredni projekti korisnika odobreni u okviru programa „Konkurentna poljoprivreda Srbije“ (Svetska banka, 50%-40%-10%) i IPARD-a. Istovremeno, održana je i završna konferencija projekta „Mačva za svet“, koji se organizuje sa Lokalno- akcionom grupom (LAG) „Mačvanska ravnica“.

Obezbeđeno milion i 300 hiljada evra bespovratnih sredstava
U prethodne dve godine programom Svetske banke odobreno je 14 projekata za voćare i 18 za stočare.

-Godine 2019. inicirali smo osnivanje LAG- a „Mačvanska ravnica“. To je partnerstvo na teritoriji Bogatića i Sremske Mitrovice koje okuplja naseljena mesta Mačve i ovo je naš prvi projekat u skladu sa strategijom koja je usvojena i akreditovana od strane ministarstva. Milion i 300 hiljada evra vrednosti projekata smo privukli u Mačvanski okrug, od toga 600 hiljada evra bespovratnih sredstava za naše korisnike. Pričamo o Opštini Bogatić, Gradu Šapcu i nešto manjoj meri gradu Loznici. Za nas je ključan Bogatić, gde nam je sedište, u Glušcima, više od 300 hiljada evra, još toliko u gradu Šapcu. Reč je o malim i srednjim poljoprivrednicima koji su dobili subvencije zahvaljujući projektima koje smo za njih izradili. Ponosni smo na to, jer mislim da smo na taj način nadomestili prazninu koja postoji kada je reč o savetodavnim uslugama u Bogatiću. Naša misija je da budemo sistem direktne podrške poljoprivrednicima i nama to zaista uspeva- rekla je direktorka Instituta za ruralni razvoj Ivana Pajić.

Foto: Glas Podrinja, Ivana Pajić, direktorka Instituta za ruralni razvoj


Svaki od poljoprivrednika je u zavisnosti od veličine projekta investirao do 50 hiljada evra i 50 odsto od toga dobio bespovratno od države. Te projekte kojima su konkurisali je izradio Institut.
Pomoć koja mnogo znači

Srećko Lekić iz Maova konkurisao je za sredstva za nabavku nove mehanizacije preko programa Svetske banke.

-Realizovao sam investiciju u potpunosti i prezadovoljan sam. Korona je malo usporila nabavke, ali sve smo uspeli da završimo. Mašine su već u radu. Obezbedio sam kantu prskalicu po evropskim standardima, jer sam upoznat sa tim da će u narednom periodu biti neophodni tehnički pregledi. Koristim sve što mi olakšava rad u samom polju i za isti vremenski period mogu da uradim posao na većoj površini. Meni to lično mnogo znači- naveo je Lekić.

Foto: Glas Podrinja, Srećko Lekić, poljoprivrednik iz Maova


Dodeljene su zahvalnice svima koji su pomagali postojanje Instituta i promovisali ga kao inovativni način pružanja savetodavnih usluga u Mačvi. Institut okuplja školovane, dokazane stručnjake u svojoj oblasti spremne da pomažu lokalnoj zajednici. Na početku svečane akademije, prisutne je pozdravio i pomoćnik predsednika Opštine Bogatić Matija Milovanović, koji je istakao da je taj događaj prilika da se razmene mišljenja i iskustva i steknu nova znanja, te da lokalna samouprava podržava sve projekte koji služe unapređenju kvaliteta života građana.

Učesnicima su se obratili i Ivan Plavšić, menadžer Lokalno- akcione grupe „Bosutski niz“ Hrvatska, Petar Samardžić, zamenik gradonačelnice Grada Sremske Mitrovice i Aleksandar Simurdić, savetnik u kabinetu ministra zaduženog za ravnomerni regionalni razvoj. Prisustvovali su korisnici od Sombora do Pirota, od Loznice do Vršca i Zaječara, kao i poljoprivrednici iz Bogatića, Šapca i Sremske Mitrovice, kojima je pružena pomoć da izrade projekte i konkurišu za program Svetske banke.
D.D.

Najnoviji broj

9. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa