19. oktobar 2023.19. okt 2023.
Prvo okupljanje na Ceru
FORMIRANO UDRUŽENjE NEKADAŠNjIH PRIPADNIKA 65. ZAŠTITNOG MOTORIZOVANOG PUKA

Prvo okupljanje na Ceru

Okupljanje nekadašnjih pripadnika 65. zaštitnog motorizovanog puka održano je na Ceru. Željko Pantelić inicirao je okupljanje na teritoriji Srbije i tako je formirano udruženje koje trenutno broji oko 30 članova, ali očekuje se da ih uskoro bude mnogo više, s obzirom da su tek formirani. Ovo je jedina jedinica sa ovih prostora koja ima udruženje veterana i u Srbiji i u Republici Srpskoj.

-Tek ove godine smo formirali udruženje i dobili dokumentaciju o registraciji iz APR-a, tako da je ovo praktično prvo okupljanje od formiranja udruženja. Smatrao sam da je za okupljanje pripadnika nekada elitne jedinice najprigodnija lokacija Cer. Imali smo postrojavanje i posle 31 godine ponovo predali raport nekadašnjem komandantu pukovniku Milanu Šuputu. Nakon toga smo u crkvi u Tekerišu prisustvovali parastosu za postradale pripadnike jedinice. Želimo da održimo uspomenu na sve njih. Svojim akcijama se trudimo da pomognemo nekadašnjim pripadnicima kojima treba bilo koja vrsta pomoći, kaže Pantelić.

Prošle godine su imali prvu humanitarnu akciju davanja krvi na VMA. Naredna okupljanja biće ponovo sličnog humanitarnog karaktera.



Na Ceru ih se okupilo ukupno 44. Pored pripadnika puka, bili i gosti iz pokreta „Srce heroja“- bratskog udruženja koje baštini tradiciju srpskih ratova, pogotovo ratova ‘90-ih, i koje okuplja bivše pripadnike Vojske, Policije i Žandarmerije. Predstavnika na okupljanju je imao i SUBOS (Savez udruženja boraca Srbije), a bilo je i nekadašnjih pripadnika 65. zaštitnog motorizovanog puka VRS, koji su došli da podrže istoimeno udruženje iz Srbije.

U ratovima devedesetih godina prošlog veka 65. zaštitni motorizovani puk u JNA imao je 15 poginulih, a 65. zaštitni motorizovani puk Vojske Republike Srpske 53 poginula. Više od 300 je bilo ranjeno.

-Zaštini motorizovani puk je jedinica koja je formirana 1990. u kasarni „Maršal Tito“ u Zagrebu, nakon pobede HDZ-a u Hrvatskoj, i to isključivo kao jedinica koja će da obezbeđuju komandu 5. Vojne oblasti. Okosnica jedinice su bili bataljon Vojne policije i diverzantski odred, a dodate su im prištapske i pozadinske jedinice. Puk je u svojoj formaciji trebao da ima i avio odeljenje sa dva helikoptera Gazela, što nikada nije zaživelo. Puk je, sa početkom ratnih dejstava učestvovao u razdvajanju zaraćenih strana na Plitvicama i Pakracu, obezbeđenju aerodroma Cerklje, u akciji na Plesu, na Slunju, nakon čega su se preselili na Kozaru, pa u Banja Luku, a onda u Kiseljak (u Sarajevo). Puk je krajem 1991. prekomandovan u Sarajevo da bude obezbeđenje tek formirane 2. Vojne oblasti, priča Pantelić.


Nije od samog početka bio u 65. Zaštitnom motorizovanom puku. Kaže da je igrom slučaja ušao u ovu elitnu jedinicu.

-Primljen sam u Puk 1991. godine u novembru, kada je jedna kolona upala u zasedu između Slunja i Plitvica. Slučajno sam se zatekao na pisti gde su bila postrojena vozila. Vojnici su želeli da krenu, ali nisu imali starešinu. Iako sam po VES-ti saobraćajac krenuo sam kao starešina sa posadom BOV-a, za nama još jedan od starešina puka. Pod borbom smo izvukli sve iz Jelovog klanca gde su upali u zasedu. Pošto je komandir obezbeđenja kolone bio ranjen u tom napadu prebačen je na VMA i njegovo mesto je ostalo upražnjeno, pa me je komandant pitao da li bih ja prihvatio da ga zamenim. Tako sam primljen u 65. Zaštitni motorizovani puk i ostao sam u njemu, seća se Pantelić.

Puk je kao jedinica JNA najviše žrtava imao tokom „Slučaja Dobrovoljačka“ 2. i 3. maja 1992. kada je izgubio 12 vojnika i starešina, navodi Pantelić.

Nakon primopredaje dužnosti između generala Kukanjca i generala Mladića ostao je pod istim imenom kao jedinica VRS i tokom odbrambeno-otadžbinskog rata je obezbeđivao Vrhovnu komandu VRS. Kroz puk je za tri godine ratovanja prošlo oko 5.000 vojnika, koji su učestvovali na gotovo svim ratištima Republike Srpske.
M.M.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa