26. oktobar 2023.26. okt 2023.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

Dostupnija zdravstvena zaštita

Laboratorijski nalazi ponovo na punktu u zdravstvenoj stanici Prnjavor

Posle tri godine pauze zbog korone, to je veoma značajano za poboljšanje dostupnosti zdravstvene zaštite u tom kraju
Stanovnici Prnjavora i okolnih sedam sela mogu utorkom i četvrtkom od 8 do 10 sati da na punktu u zdravstvenoj stanici u tom mestu rade uzorkovanje krvi i urina. Nalaze mogu da preuzmu već sutradan. Posle tri godine pauze zbog korone, to je veoma značajano za poboljšanje dostupnosti zdravstvene zaštite u tom kraju.

Saradnja za dobrobit svih
-Mi smo danas u Prnjavoru da bismo meštanima, ne samo Prnjavora, nego i okolnih sedam sela, omogućili dostupnost u pružanju zdravstvenih usluga. Oformili smo punkt za laboratorijske analize krvi i urina koji je radio do korone. Od tog perioda nismo mogli da radimo, jer smo bili zauzeti kovid 19 pozitivnim pacijentima. Od danas ćemo, uz podršku lokalne samouprave, početi utorkom i četvrtkom da uzimamo krv i urin za laboratorijsku analizu koja će se raditi u Opštoj bolnici (OB) Šabac. Ovom prilikom želim da se zahvalim menadžmentu OB Šabac koji je prepoznao našu ideju i koji će realizovati sve ove analize. One će putem mejla biti ovde dopremane, tako da će pacijenti ovde moći da ih preuzmu. U pitanju je veliki broj meštana, ne samo iz Prnjavora, nego i Ribara, Petlovače, Duvaništa, Petkovice, Očaga i Novog sela- rekla je u utorak prilikom posete Prnjavoru direktorka Doma zdravlja „Dr Draga Ljočić“ dr Jasmina Stanković.

Načelnica biohemijske laboratorije OB Šabac i članica Gradskog veća za zdravstvo mr Jelena Vikić podsetila je da su te analize rađene redovno u periodu pre korone, kada su zdravstvene ustanove bile u posebnom režimu rada.

Ušteda vremena
-S obzirom na to da lokalna samouprava prati zahteve naših građana, u dogovoru sa ostalim zdravstvenim ustanovama na našem regionu, pokrenuli smo ponovo saradnju, koja je i u prethodnom periodu bila odlična. Mogu da kažem da će sve biti efikasno, da će svi pacijenti već sutradan dobiti sve nalaze, da se nalazi šalju mejlom, u svakom slučaju, pacijenti imaju veliki benefit. Niti odlaze na uzorkovanje u Šabac, niti će ići po svoje nalaze. Već smo dogovorili, tu smo za svaki vid saradnje, svaku konsultaciju, da bismo sprečili bilo kakav problem i omogućili bolju zdravstvenu uslugu za naše pacijente, sugrađane, komšije- naglasila je mr Vikić.
Članica Saveta Mesne zajednice (MZ) Prnjavor Marija Ivanović rekla je da će to značiti značajnu uštedu vremena za meštane.

-Na zahtev MZ i svih meštana nakon tri godine pauze danas su ponovo otvorena vrata u našoj zdravstvenoj stanici u Prnjavoru uz pomoć Grada Šapca, ali i svih zdravstvenih ustanova. To podrazumeva da ne moraju da prelaze više od 30 kilometara do Šapca kako bi dobili potrebnu uslugu, ali i da čekaju na rezultate. Savet MZ Prnjavor, zajedno sa svim meštanima, nastaviće da radi na unapređenju poboljšanja kvaliteta života u Prnjavoru- istakla je Ivanovićeva.
D.D.

Najnoviji broj

16. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa