26. oktobar 2023.26. okt 2023.
Visoka svest Šapčana o značaju prevencije
U OPŠTOJ BOLNICI ORGANIZOVANI PREVENTIVNI PREGLEDI ŠTITASTE ŽLEZDE

Visoka svest Šapčana o značaju prevencije

Fokus nam je uvek na prevenciji i ranom otkrivanju bolesti. Rano otkrivanje bolesti znači uspešn lečenje. Odziv naših sugrađana i ovog puta je bio izuzetno veliki, što znači da je svest naših sugrađana o značaju prevencije na veoma visokom nivou. Iako je veliki broj pacijenata za dalju evaluaciju, to ne znači da je patologija tako teška
Prethodnog vikenda u Opštoj bolnici „Dr Laza K. Lazarević“ organizovani su preventivni pregledi štitaste žlezde. Tokom dva dana urađeno je 267 ultrazvučnih pregleda i 274 laboratorijska nalaza hormona štitaste žlezde. Na ultrazvučnim pregledima je utvrđeno je da 158 pacijenata za dalje praćenje, dok je 86 laboratorijskih nalaza bilo iznad referentnih vrednosti.

Ukupno 170 zdravstvenih ustanova u Srbiji u isto vreme je obavljalo preventivne preglede


-Fokus nam je uvek na prevenciji i ranom otkrivanju bolesti. Rano otkrivanje bolesti znači uspešno lečenje. Odziv naših sugrađana i ovog puta je bio izuzetno veliki, što znači da je svest naših sugrađana o značaju prevencije na veoma visokom nivou. Iako je veliki broj pacijenata za dalju evaluaciju, to ne znači da je patologija tako teška. Većina od ovih 158 pacijenata zahteva samo dalje praćenje, a vrlo mali broj će biti upućen endokrinom hirurgu. Pacijentima koji imaju problem sa hormonima štitaste žlezde uradiće se detaljne analize i po prioritetima će biti upućeni kod izabranog lekara, endokrinologa ili kod endokrinog hirurga, navodi direktor OB Šabac dr Slobodan Popović.

Iako su preventivni pregledi namenjeni otkrivanju novih obolelih pacijenata, javio se i izvestan broj onih kojima je već dijagnostifikovana bolest, ali niko nije vraćen sa pregleda.

Ukupno 170 zdravstvenih ustanova u Srbiji u isto vreme je obavljalo preventivne preglede.
Nedelju dana ranije održani su preventivni pregledi na karcinom dojke i na karcinom prostate, koji su takođe imali veliki odziv sugrađana.
M.M.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa