26. oktobar 2023.26. okt 2023.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

Zavod za javno zdravlje obeležava 102 godine postojanja

Druga godina drugog veka

„Tri važna strateška cilja smo ostvarili, ali to ne znači da nemamo planove za naredni period. Spremni smo za sve izazove, kako kadrovski, infrastrukturno, tako i u domenu opreme“, rekao je direktor Zavoda za javno zdravlje MSc. dr Branko Vujković
Svečanom akademijom, 1. novembra, Zavod za javno zdravlje Šabac obeležiće 102 godine postojanja i rada. Od prve Bakteriološke stanice formirane 1. novembra 1921. do modernog Zavoda proteklo je više od veka, a kako ističu iz ove zdravstvene ustanove, ponosni su na sve ono što su ostvarili u vremenu koje proteklo i spremno ulaze u drugu godinu drugog veka.

Veoma brzo ovom metodom možemo da dijagostifikujemo infekciju virusom gripa i seksualno prenosivim bolestima od kojih se posebno izdvaja HPV virus koji je izazivač raka grlića materice. Vršimo genotipizaciju 15 sojeva HPV virusa. Želimo da Pi Si Ar dijagnostiku promovišemo među stručnjacima, ali i da građanima i građankama omogućimo brzo i precizno dobijanje rezultata


-U tekućoj godini ostvarili smo strateške ciljeve i planove koje smo postavili kao prioritete u razvoju naše ustanove. Oni su nam temelj za naredni period. Pre svega, to je Laboratorija za molekularnu dijagnostiku. Sada imamo nov prostor i opremu, te smo zahvaljujući pomoći države i delom sopstvenim sredstvima uspeli da postignemo najviši nivo u domenu molekularne dijagnostike. Zvanični početak Laboratorije bio je 7. jun 2022. godine, a od tada obrađeno je više od 30.000 Pi Si Ar uzoraka. Moram da napomenem da je to najpreciznija, najpouzdanija dijagnostika u skladu sa evropskim standardima. Dostupna je svim našim korisnicima iz Mačvanskog i Kolubarskog okruga - istakao je direktor Zavoda za javno zdravlje Šabac MSc. dr Branko M. Vujković i napomenuo da je Pi Si Ar dijagnostika korišćena za detekciju Kovida, ali da to nije njena jedina namena.

-Veoma brzo ovom metodom možemo da dijagostifikujemo infekciju virusom gripa i seksualno prenosivim bolestima od kojih se posebno izdvaja HPV virus koji je izazivač raka grlića materice. Vršimo genotipizaciju 15 sojeva HPV virusa. Želimo da Pi Si Ar dijagnostiku promovišemo među stručnjacima, ali i da građanima i građankama omogućimo brzo i precizno dobijanje rezultata - dodao je MSc. dr Vujković pojasnivši da se sve analize realizuju na osnovu uputa izabranog lekara, odnosno ginekologa.

Foto: Glas Podrinja


-Građani besplatno na osnovu uputa mogu dati uzorak na analizu. Ovo je izuzetno važno za žene zbog raka grlića materice. RFZO i država su obezbedili vakcinu najnovije generacije, Gardasil 9.
Kontinuiran monitoring kvaliteta vazduha.

Dr Vujković napominje da ZJZ Šabac kontinuirano radi na monitoringu kvaliteta vazduha u Šapcu. Pre dve godine, 2021. pokrenuta je i mobilna aplikacija „Čuvar zdravlja“ koja korisnicima pruža najvažnije informacije o kvalitetu vazuduha u Šapcu.

-Važan segment naše ustanove je unapređenje monitoringa vazudha u Šapcu. Na osnovu razgovora sa građanima, udruženjima i stručnom javnošću veoma brzo smo započeli proces intenzivnog monitoringa vazduha u gradu. Obezbedili smo najbolju automatsku mernu stanicu i proširili mrežu za monitoring na nekoliko novih mernih mesta u gradu. Moram da napomenem da je automatska merna stanica zaista najmodernija u Srbiji i jedna od najmodernijih u Evropi. Izveštava građane i daje preporuke o tome kako da se ponašaju u uslovima prekomernog zagađenja vazduha. Napomenuli smo da je vazduh u Šapcu standardno loš, što je bio i stav naših stručnjaka. Verujem da je unapređenje monitoringa važno za sve, a to činimo punih 40 godina. Naredni korak je da se svi uključimo u smanjenje zagađenja vazduha. Mislim da je to i deo lične odgovornosti, ne samo ustanova, veći i građana, lokalnih samouprava, ali i svih drugih koji mogu da doprinesu kvalitetu vazduha koji udišemo.

Moderna, savremena zdravstvena ustanova
Digitalizacijom usluga ZJZ Šabac omogućio je pacijentima da u najkraćem roku dobiju adekvatnu terapiju od strane izabranog lekara, ili lekara specijaliste. Pre umrežavanja zdravstvenih ustanova od trenutka uzimanja uzorka do početka antibiotske terapije bilo je potrebno nekoliko dana.
-Nabavkom savremene opreme uspeli smo da za 24 časa obradimo uzorak. Naredni korak je bio da se ubrza put rezultata do krajnih korisnika. To smo postigli uvođenjem savremenog informacionog sistema koji je povezan sa svim zdravstvenim ustanovama primarne zdravstvene zaštite, odnosno svih osam domova zdravlja i Opštom bolnicom Šabac. Ovo značajno olakšava posao zdravstvenim radnicima, ali i pacijentima koji ne moraju da čekaju na terapiju. Za 24 sata imaju dijagnozu, određenu terapiju u skladu sa rezultatima, što ranije nije bio slučaj.

Na Svečanoj akademiji biće dodeljena povelja Čuvar zdravlja. Ovogodišnja dobitnica je direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje prof. dr Sanja Radojević-Škodrić.
-Prof. dr Sanja Radojević-Škodrić je najzaslužnija za uvođenje HPV vakcinacije najmodernijom vakcinom. Odlučili smo da ona bude dobitnica povelje zbog podrške i pomoći Zavodu u vidu opreme od strane RFZO, zatim jačanja naše Pi Si Ar dijagnostike. Ona je prijatelj naše ustanove i velika podrška.


Ostvareni ciljevi, spremni za izazove
Ove godine Zavod za javno zdravlje Šabac primljen je u Evropsko udruženje za javno zdravlje, a direktor ustanove MSc. dr Branko Vujković ušao je u Upravni odbor ovog udruženja. Potpisan je i Memorandum o saradnji sa Institutom za javno zdravlje Crne Gore sa ciljem razmene informacija, resursa i stručnjaka iz oblasti zdravstva, a zajednički rad i saradnja biće usmereni ka unapređenju zdravlja stanovništva u obe zemlje.

-Očekuje nas potpisivanje ugovora sa Američkom kompanijom Pendulum o sprovođenju projekta upotrebe veštačke inteligencije u planiranju vakcinacije na teritoriji Mačvanskog okruga, ali i boljem upravljanju zalihama vakcina i mikrobioloških testova u Zavodu za javno zdravlje Šabac. Na ovaj način će se naša ustanova svrstati u red najmodernijih institucija javnog zdravlja u Evropi. Veoma sam zadovoljan onim što smo postigli tokom godine. Tri važna strateška cilja smo ostvarili, ali to ne znači da nemamo planove za naredni period. Želimo da unapredimo našu mobilnu aplikaciju, dodatno razvijamo molekularnu dijagnostiku, Pi Si Ar dijagnostiku koja bi utvrdila uzročnike infekcija u hrani, usavršavanje stručnog kadra, nadogradnja i proširenje prostornih kapaciteta Zavoda. Spremni smo za sve izazove, kako kadrovski, infrastrukturno, tako i u domenu opreme.
M.Ž.B.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa