14. decembar 2023.14. dec 2023.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Izložba „Mediala“ u Narodnom muzeju u Šapcu

Podsećanje na dela velikih umetnika

Postavka otvorena do 25. decembra u Narodnom muzeju u Šapcu. Ulaz slobodan. Dela najznačajnijih predstavnika Mediale
U Narodnom muzeju u Šapcu do 25. decembra ljubitelji likovne umetnosti mogu pogledati postavku pod nazivom “Mediala“ koja obuhvata neka od najznačajnijih dela prestavnika i osnivača srpske mediale. Miro Glavurtić, Siniša Vuković, Milić Stanković, Svetozar Samurović, Ljuba Popović, Olja Ivanjicki, Leonid Šejka, Uroš Tošković, Vladimir Veličković, Kosta Bradić, Dado Đurić, Milovan Vidak stvaraoci su čija su dela izložena u Šapcu.

Simbolično, sedam decenija od zajedničke izložbe Leonida Šejke i Siniše Vukovića o Le Korbizjeu u Domu omladine u Beogradu, 1953. godine i začetka pokreta Mediala Narodni muzej javnost podseća na značajne umetnike.

Foto: "Glas Podrinja"


Prvi put je izložena slika Ljube Popovića „Kupola“. Delo je nastalo 1964. godine u Parizu i ubrzo je prodato, te se od tada nalazio u privatnom vlasništvu različitih kolekcionara, a 2018. nakon aukcije u Njujorku stiže u Srbiju. Uz „Kupolu“, „Grad izjedanih duša“, takođe je deo postavke u Narodnom muzeju.

-U prethodne dve godine Narodni muzej u Šapcu je izlagao dela umetnika koji su usko bili vezani za Medialu, ili im je ona bila inspiracija. A sada imamo izložbu u potpunosti posvećenu Mediali, te su u našoj ustanovi izložena dela Vlade Veličkovića, Olje Ivanjicki, Ljube Popovića, Leonida Šejke – navela je Narodnog muzeja u Šapcu Mirjana Perić i dodala da je postavka organizovana u saradnji sa Modernom galerijom Valjevo, kolekcionarima.

Foto: "Glas Podrinja"


-Pozivam sve sugrađane da posete Narodni muzej i pogledaju izložbu. Verujem da dela vredi pogledati, posebno dela koja nikada nisu izlagana i pitanje je da li će ikada više biti.

Predsednik privremenog organa Grada Šapca dr Aleksandar Pajić na svečanom otvaranju naglasio je značaj negovanja kulturne i umetničke scene u gradu.

Foto: "Glas Podrinja"


-Izložba u Narodnom muzeju donosi dela velikih umetnika Mediale, a ona su sada dostupna građanima Šapca. Neka od tih umetničkih dela su veoma retko, a neka nikada nisu izlagana. Ovo je privilegija za grad Šabac, jer je mali broj gradova u Srbiji imao izložbe kao što je ova. Prethodne tri godine značajno smo ulagali u kulturu, jer verujemo da građani Šapca zaslužuju da imaju bogat kulturni život. Verujem da smo pokazali da nam je kultura na prvom mestu i da možemo biti ponosni – rekao je Pajić.

Foto: "Glas Podrinja"


Za sve zainteresovane sugrađane i sugrađanke ulaz je slobodan.
M.Ž.B.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa