21. decembar 2023.21. dec 2023.
Treći u Evropi - šabački baskinaši (foto: SSOSI Šabac fb)

Treći u Evropi - šabački baskinaši (foto: SSOSI Šabac fb)

BASKIN: USPEŠNA 2023. GODINA

Bajkovita baskin godina

Godina velikih uspeha. Dve bronze potvrda dobrog rada. Ekipa Šapca istovremeno i reprezentacija Srbije. Svi u misiji širenja baskina u Srbiji
Baskin u Šapcu postoji od 2019. godine, traje, opstaje, napreduje iako je ovdašnji klub jedini u državi. Godina na izmaku je bila istorijska za Šapčane i ovenčana je sa dve medalje.

Prve mečeve, revijalne Šabac je imao u Italiji, kolevci discipline, gde su krajem 2022. zabeležili pobedu i poraz, a onda su usledili zvanični dueli i veliki uspesi u najjačoj konkurenciji.

Šabac je od 16. do 18. juna nastupio na Svetskom kupu, predstavljajući svoj grad i državu. Ostvario je tri pobede u četiri meča. Savladao je protivnike iz Luksemburga, Nemačke i u borbi za bronzu Grke što je donelo istorijsko treće mesto. U svakoj od pomenutih država baskin ima znatno dužu tradiciju nego kod nas, što dodatno daje na značaju uspehu.

Branili boje Šapca
Šabački baskin u izvanrednoj godini predstavljali su: Nenad Jović, Aleksandar Stanković, Anica Vesić, Stefan Petrović, Miroslav Radovanović, Novak Matijević, Nenad Divljaković, Bogdan Janković, Andrijana Popović, Isidora Popović, Sofija Petrović, Miroslav Popović, Mišel Petrović, Uroš Popović, Dušan Marković, Živan Milošević, Miroljub Nikolić. Mirjana Karetić, Živan Ristanović, Anđela Petrović, Branka Trkulja.


Nedavno su Šapčani igrali u Udinama na međunarodnom turniru. Bili su nadomak senzacije u polufinalu protiv šampiona Evrope, no poraženi su u finišu košem razlike 69:67, a onda u borbi za bronzu nadigrali Isolu za novu bronzu 70:54. Ekipu je predvodio trener Zoran Ljubišić, dok sa igračima i kao treneri i kao igrači na treninzima rade i Živan Milošević, odnosno Dušan Marković.

-Ostvareno na terenu je iznad svih očekivanja, rezultati pokazuju da radimo na pravi način. Treneri Ljubišić, Milošević i Marković su napravili sjajan kolektiv. Nadam se da ćemo i naredne godine učestvovati na međunarodnim turnirima i ponovo postizati dobre rezultate – izjavio je Slavoljub Avdić, sekretar Sportskog saveza osoba sa invaliditetom Šabac.

Dva uspeha u Italiji (foto: SSOSI Šabac fb)


Šabac je još uvek jedini klub u Srbiji, te osim treninga obavlja i promociju ovog sporta u drugim gradovima. Neposredno nakon uspeha u Italiji u junu predstavili su disciplinu u prestonici gde je najavljeno okupljanje tima. U narednoj godini je očekivano osnivanje još nekog kluba u Srbiji i formiranje Srpskog baskin saveza.

-Šabac je mesto gde je u Srbiji rođen baskin i želja je da sedište Saveza bude upravo tu. Interesovanje u nekoliko gradova postoji, bićemo pomoć svakome ko želi da startuje. Istovremeno ćemo raditi na daljoj popularizaciji u Šapcu, vrata za sve zainteresovane su otvorena, prostorije Sportskog saveza osoba sa invaliditetom u Sokolskom domu za sve dodatne informacije – dodaje Avdić.

Baskin je jedinstvena inkluzivna sportska disciplina. Podseća na košarku, no reč je o igri u kojoj istovremeno učestvuju osobe sa invaliditetom različitog stepena i vrste i osobe bez invaliditeta. Pravila sporta su osmišljena tako da osim što su na terenu zajedno, svi moraju jednako učestvovati u igri i osvajanju poena.
D. B.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa