11. januar 2024.11. jan 2024.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

U Centru za stručno usavršavanje Šabac

Tradicionalne zimske školice

Podeljene su u tri segmenta. Prilagođene deci koja žele kreativno da iskoriste raspust učestvujući u interaktivnim i raznovrsnim sadržajima
Tradicionalne zimske školice i ove godine okupljaju veliki broj zainteresovanih u Centru za stručno usavršavanje Šabac (CSU). Priliku da kvalitetno iskoriste vreme tokom raspusta prvog dana, prošlog četvrtka, nisu propustili najmlađi osnovci. Nakon prezentacije „Božićni običaji u svetu i kod nas“, zapevali su Božićnu pesmu, a zatim i naučili da prave Božićnu zvezdu.

Poštujmo svoje i tuđe
Profesorka muzičke kulture Snežana Šalai Tibor i profesorke razredne nastave Snežana Popović i Danijela Stanojlović pomogle su im u tome.

Foto: "Glas Podrinja"


-Organizujemo nekoliko radionica. Prva je bila posvećena tome kako se slavi katolički Božić, a narednog dana smo pričali o tome kako se slavi pravoslavni. U sklopu radionice radili smo običaje za Božić i Badnji dan i ceo taj vremenski period, kako u drugim zemljama, tako i kod nas. Tu su i najpoznatije pesme koje se pevaju za Božić. Pravili su i Božićnu zvezdu, cvet koji katolici za vreme Božića stavljaju na prozor. Zbog očuvanja našeg identiteta jako je bitno da poznajemo i negujemo našu tradiciju, ali da znamo i poštujemo i druge tradicije- rekla je Šalai Tibor i podsetila na radionice posvećene Japanu 10. i 11. januara- ceremonija čaja, izrada čaja za posude, japanske pesme i običaji u Japanu.

Lepo i korisno
-Pevali smo pesme i naučila sam neke nove stihove. Posebno mi se dopalo što smo sekli cvetove i pravili dekoracije od njih. Ovo mi nije prvi put da dolazim u Centar za stručno usavršavanje, bila sam i ranije dok sam išla u vrtić. Dopada mi se ovde, uvek naučim nešto lepo i korisno- rekla je Mila Vidaković, učenica drugog razreda OŠ „Laza K. Lazarević

Kako je istakao direktor CSU Šabac Branko Filipović, trudili su se da i ove godine radionice budu zanimljive i edukativne.

Nikola Tesla i Japan teme
-Tradicionalno i ove godine organizujemo zimske školice za naše najmlađe, a ovog puta smo ih podelili u tri segmenta. Jedan segment se odnosi na našeg najvećeg naučnika Nikolu Teslu, drugi je podrška kulturi i tradiciji Japana, kako bi naša deca usvojila što više i obrazovnih i kulturnih vrednosti Japana, a treći segment je priprema naših osmaka za maturski ispit, kako bi ga što uspešnije prošli. Obuke će biti iz srpskog jezika i matematike, radiće profesori koji su radili i prošle godine, kada smo imali jako veliku posetu, više od 100 dece je bilo svaki dan, tako da isto očekujemo i ove godine- naveo je Filipović.

Foto: "Glas Podrinja"


Radionice u CSU Šabac
„Domaći sapuni“, ponedeljak, 15. januar, 11 sati
„Nikola Tesla- gospodar munja i gromova“, utorak, 16. januar, 10 sati
„Divlji Japan“, sreda, 17. januar, 12 sati
„Šabac u Japanu“, četvrtak, 18. januar, 11 sati
„Obrni se, okreni se“, petak, 19. januar, 12 sati


Stručna saradnica u Centru za stručno usavršavanje Ivana Bogićević naglasila je da je to prilika za svu decu koja žele kreativno da iskoriste raspust učestvujući u interaktivnim i raznovrsnim sadržajima.

Posećenost Parka nauke i saradnja sa Centrom za promociju nauke
Centar za stručno usavršavanje godinama uspešno sarađuje sa Centrom za promociju nauke.
-Centar za promociju nauke zajedno sa našim Centrom za stručno usavršavanje 2016. godine otvorio je u našim prostorijama Naučni klub. Godinama lepo sarađujemo, zajednički organizujemo dosta projekata, nabavljamo i održavamo instalacije koje postoje u našem Parku nauke koji je inače najveći u Srbiji. Prošle godine smo zabeležili više od 60 poseta sa više od 4.000 dece iz cele Srbije. Zahvaljujući donaciji Centra za promociju nauke nabavili smo sedam novih instalacija koje su interaktivne, veoma zanimljive i korisne za učenje. Takođe, godinama već zajedno organizujemo manifestaciju Noć istraživača, kada je cela nedelja posvećena mladim istraživačima, gde sa đacima radimo eksperimente, predavanja na različite teme. Takođe, u okviru godišnjih programa rada uvek organizujemo od pet do osam radionica gde takođe naši učenici mogu da rade različite eksperimente i da se upute na različite teme. Priznanje za podršku i izuzetan doprinos radu Centra za promociju nauke je samo potvrda kvaliteta našeg rada, a i nedavna poseta ministarke nauke našem Naučnom klubu i CSU pokazuju da naš Naučni klub radi izuzetne, dobre radionice i projekte- istakao je direktor Centra za stručno usavršavanje Šabac Branko Filipović.


Foto: "Glas Podrinja"


-Treće nedelje raspusta imamo najveći broj radionica, a dominantne teme su Nikola Tesla i Japan. Neki od naziva radionica su „Nikola Tesla- gospodar munja i gromova“, „Šabac u Japanu“, „Kako napraviti domaće sapune“... Bitno je napomenuti da ćemo treću godinu zaredom organizovati pripremnu nastavu iz srpskog jezika i matematike za učenike osmog razreda. Trajaće pet dana i namenjena je pripremi učenika osmog razreda za prijemni ispit. Istovremeno, sarađujemo sa Osnovnom školom u Majuru koja u nedelji naših zimskih školica takođe organizuje dve školice u svojoj školi „Zen latice“ i „Zarolajmo Nikolu Teslu“- rekla je Bogićevićeva.

Zbog očuvanja našeg identiteta jako je bitno da poznajemo i negujemo našu tradiciju, ali da znamo i poštujemo i druge tradicije


Od 15. do 19. januara od 10 do 13.30 sati u CSU Šabac organizuje se pripremna nastava iz srpskog jezika i matematike za učenike osmog razreda.
D.D.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa