25. januar 2024.25. jan 2024.
Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Korovi u lucerki - suzbijanje

Najbolji rezultati dobijaju se upotrebom herbicida koji efikasno deluju kada niknu i lucerka i korovi. Kao i sve mahunarke i lucerku ne treba tretirati herbicidima dok ne dobije prvu trolisku, a to se najčešće poklapa sa porastom useva 6-8 cm
Sa nedeklarisanim semenom koje poljoprivredni proizvođači nabavljaju na pijacama često se poseju i korovi i gotovo stalno takvo seme je zaraženo vilinom kosicom (parazitskom cvetnicom). Sve dalje mere koje se koriste za suzbijanje viline kosice ne daju zadovoljavajuće rezultate ( primena herbicida na bazi aktivne materije dikvat-dibromid).

Primena herbicida uz inkorporaciju više nije preporučljiva zbog fitotoksičnosti, odnosno lošeg uticaja na porast lucerke.

Najbolji rezultati dobijaju se upotrebom herbicida koji efikasno deluju kada niknu i lucerka i korovi. Kao i sve mahunarke i lucerku ne treba tretirati herbicidima dok ne dobije prvu trolisku, a to se najčešće poklapa sa porastom useva 6-8 cm. U to vreme iznikli korovi su približno iste visine i to predstavlja presudni period za njenu zaštitu od korova. Ako se ne reaguje herbicidima u ovom periodu korovi nadjačaju lucerku, usev biva žut, ne ukoreni se dobro što za posledicu ima loš porast (otkos je izgubljen) i u idućoj godini. Preporučuje se primena preparata na bazi aktivne materije imazamoks ( Passat, Pulsar) u dozi 1-1,25 l/ha,zavisno od zakorovljenost, što neće naneti nikakve štete lucerki. Na ovaj način suzbijaju se jednogodišnji travni i širokolisni korovi . Ovi herbicidi na bazi a.m. imazamoks suzbijaju travne i širokolisne korove i preko zemlljišta u fazi klijanja i nakon nicanja gajene biljke.

Za lucerke koje su zasnovane i starije a prisustvo korova je vidno, u fazi mirovanja tokom druge polovine februara preporučuje se herbicid na bazi aktivne materije metribuzin (Senkor, Dankor) u dozi 0,6-1 kg/ha. Preparat na bazi ove aktivnematerije dobro suzbija: lipicu,štir,ambroziju,lobodu,hoću neću,lubeničarka i druge korove, a zadovoljavajuće suzbija tatulu dok slabo suzbija kereće grožđe i bocu.

Foto: Canva


Takođe u fazi mirovanja za starije lucerke može se primeniti i herbicidi na bazi aktivne materije tifensulfuron metil (Piano, Okvir, Harmony) koji suzbija širokolisne korove u lucerki koja je u drugoj godini i starija rano u proleće pre kretanja vegetacije u dozi 15-20 gr/ha uz dodatak okvašivača.

Ukoliko je zasejana njiva u to vreme zakorovljena korovima koji brzo zasenjuju i nadrastaju usev poželjna je primena herbicida na bazi aktivne materije bentazon ( Basagran, Bentazon Galbenon) u dozi 3 l/ha kada je lucerka visine 10-15 cm, a korovi 2-6 lista. Odlično suzbija širokolisne korove i jako brzo deluje. Ne treba ga koristiti pri visokim temperaturama (najbolje je predveče), može se posle upotrebe pojaviti prolazno žutilo lucerke.

Foto: Canva


Ukoliko ima divljeg sirka iz rizoma preporučuje se herbicid na bazi aktivne materije fluazifop-p-butil( Flupisor, Fusilade forte )u dozi 1,2 l/ha, ako je u pitanju semenski divlji sirak ili muhar.Primenjuje se posle nicanja useva pa sve do faze cvetanja, a najbolji efekat je kada su korovi 3-5 listova. Primenjuje se samostalno i ne meša se sa drugim herbicidima, a najbolje je uz utrošak vode 200 l/ha.

Praksa je potvrdila da tretman protiv širokolisnih i uskolisnih korova treba razdvojiti. Ako se na ovakav način priđe zasnivanju mladog lucerišta, prvi otkos je gotovo zagarantovan bez korova. Ukorenjavanje lucerke će biti odlično i lucerka spremna čeka leto i jesen. Ovako pripremljena dobro prezimljava i ima dugu eksploataciju.
Dipl. inž. Slavica Maksimović, PSSS Šabac

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa