8. februar 2024.8. feb 2024.
Valur 2023/24 (foto: EHF)

Valur 2023/24 (foto: EHF)

RUKOMET: EHF KUP (NEDELjA, 19:00)

Plavi na Valur

Prvi put Metaloplastika na Islandu nakon 1985. Valur najveći islandski tim. Individualna kreativnost iznad taktike. Mnogo iskusnih igrača. Ulog četvrtfinale. Oslonac na Oskarsona i Magnusona
Gledajući Island, desetoplasirani tim na EP, među stativama ponovo upoznamo Bjorgvina Pala Gustavsona, čuvenog islandksog golmana pod nadimkom „Ludak“, čuvara mreže Valura. Protiv Srbije nije mnogo branio, ali je protiv Crne Gore zabeležio ključne intrvencije koje su donele pobedu i narednu fazu njegovoj reprezentaciji. Branio je u Švajcarskoj, Nemačkoj, Danskoj, klubovima iz Lige šampiona, a sada se vratio u svoju državu u finišu karijere. Valur nije imao više reprezentativaca Islanda, ali je u jednom od prijatnijih iznenađenja, Farskim ostrvima, nastupao Alan Nordberg, desno krilo. Nije imao veliku minutažu, postigao je jedan gol. On je i jedini rukometaš van Islanda da nastupa u Valuru.

Aktuelni selektor Islanda je predvodio Valur prethodne sezone, a nakon prelaska u nacionalni tim, ekipu je preuzeo ondašnji pomoćnik Oskar Oskarson. Na tabeli su trenutno drugi iza FH Hafnafjordura sa tri boda manje i porazom u derbiju. Doživeli su tri poraza u 14 mečeva, najbolji su gost lige i treći domaćin. Na Islandu nekoliko sezone igra Igor Mršulja (Vikingur)... Nedavno je za Sportski žurnal analizirao najvažnije igrače crvenih iz Rejkjavika.

Islandska škola (foto: EHF)


-Benedikt Oskarson, sin trenera, odličan srednji bek, vrlo kreativan. Magnus Magnuson je najbolji levi bek lige uz Palmarsona. Igra na Islandu jer ne želi da napusti ostrvo. Aktivirali su Petersona, desnog beka takođe sa bundesligaškim iskustvom. Rukomet na Islandu je baziran na individualnim rešenjima, ne taktici – istakao je Mršulja.

Valur je pre šest godina u Čelendž kupu eliminisao danas nepostojeću Slogu iz Požege kroz dve pobede u dva meča, prethodne sezone su igrali u osmini finala Evropske lige. U dosadašnjm toku EHF kupa su eliminisali: Granitas (Litvanija), Polva Serviti (Estonija) i Motor (Ukrajina), ostvarivši šest pobeda u šest utakmica. Najveći uspeh u istoriji je finale KEŠ 1980. godine.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa