8. februar 2024.8. feb 2024.
Foto: FIRST LEGO League Serbia

Foto: FIRST LEGO League Serbia

FIRST LEGO League takmičenje u Šapcu

Četiri šabačke škole spremne za izazov

FIRST LEGO League Chalenge program po prvi put se organizuje u Šapcu! Šabac postaje grad kodiranja, kritičkog razmišljanja i dizajnerskih veština!
Globalni program koji deci predstavlja nauku, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku (STEM) kroz zabavno i uzbudljivo praktično učenje, upotrebom didaktičkih materijala i Lego Education setova stiže u Šabac.

Grad Šabac i osnovna škola ,,Stojan Novaković’’ ugostiće Udruženje ,,Prava Priča’’ i omogućiće održavanje takmičenja 11. februara 2024. godine. Program je namenjen za decu i mlade uzrasta od 9 do 16 godina. Oni se kroz učešće na ovom takmičenju pripremaju mesecima kako bi što bolje programirali LEGO robota i osmislili inovativni projekat, koji će stručni žiri da oceni na osnovu nekoliko aspekata.

Kroz rad u timu vođeni mentorom konstruišu i programiraju LEGO robota. Bitno je da deca konstruišu funkcionalnog robota koji je sposoban da pobedi u Robot Igri, odnosno reši što više misija na stolu, kako bi se plasirao na regionalno takmičenje i dalje na svetsko. Pred stručnim žirijem objašnjavaju svoju konstrukciju, kod, strategiju robota i predstavljaju inovativni projekat čiji je cilj osmišljavanje načina da se unapredi okruženje i zajednica.

Cilj Chalenge programa je motivacija mladih kroz četiri takmičarska dela, da eksperimentišu i razviju svoje kritičko razmišljanje, kodiranje i dizajnerske veštine kroz STEM učenje i robotiku.

Foto: FIRST LEGO League Serbia


Na ovogodišnjem takmičenju u Šapcu učestuju ekipe iz osnovnih, srednjih škola i školica programiranja iz raznih gradova Srbije kao što su Požarevac, Kragujevac, Novi Pazar, Šabac Raška, Sremska Mitrovica, Beograd, Gračanica. Pobedničke ekipe sa takmičenja u Srbiji odlaze u Sloveniju na regionalno takmičenje, dok ekipe koje uspeju dalje da se plasiraju, odlaze na svetsko takmičenje.

Iz Šapca, učestvuje OŠ “Stojan Novaković”, OŠ “Laza Lazarević”, OŠ “Kralj Aleksandar Karađorđević” i OŠ “Nata Jeličić” koja je učestovala i proše godine na FIRST LEGO League takmičenju u Srbiji.


Događaj će okupiti oko 300 posetilaca, od toga skoro 200 dece i mladih koji su spremni za takmičenje. Događaj je otvorenog tipa i svi zainteresovani mogu doći 11. februara u OŠ “Stojan Novaković” u Šapcu.

Aktuelnosti vezane za FIRST LEGO League program možete pratiti na zvaničnom sajtu, ali i putem Instagram profila, LinkedIn i Facebook stranice.

Udruženje „Prava priča“ je neprofitno, nevladino udruženje osnovano sa ciljem podrške deci, mladima i zajednici u oblasti nauke, tehnologije, obrazovanja i humanitarne delatnosti.

Na globalnom nivou, za program je prijavljeno preko 35 000 timova, održava se u preko 100 država, a u Srbiji je organizovan od strane Udruženja „Prava Priča“u saradnji sa organizacijom Serbian Tech i slovenačkom organizacijom Super Glavce.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa