Инфо

22. фебруар 2018.22. феб 2018.
ДОБРА ЗИМА ЗА ДОБРЕ ПЧЕЛАРЕ
Пчеларство

ДОБРА ЗИМА ЗА ДОБРЕ ПЧЕЛАРЕ

Пчелари кажу да је прошла јесен била беспашна и пчелиња друштва се нису адекватно припремила за зиму тако да пчелари који нису унели довољне количине хране имају ове зиме проблема. Зима је била јако топла и, иако је деловало да ће бити мала потрошња хране, друштва стимулисана неким раним поленарицама почела су да уносе полен већ половином јануара и почетком фебруара. Тако су и проширила легло нешто више него што би требало за овај период године, па је и потрошња хране повећана. Најављени хладни талас је и најава пчеларима да обрате пажњу на количину хране у кошници.
-Већина пчелара зна колике су потребе у кошници, а то је 15-16 килограма, а постоје СМС ваге, метод дизање кошница са предње и задње стране, онај који је искусан може проценити да ли су количине довољне. Ако нису, мора се извршити додавање или погача или рамова који су пуни меда или чист кристалисан мед који се на пример аплицира у женској чарапи. Поред количине битно је где се храна налази да не би дошло до угинућа а хране има. Док су били топли дани могло се извршити преглед и померање. Постоји количина меда која увек мора бити у кошници и то је неких пет килограма меда. И у теорији и пракси се помиње тај биолошки минимум и он служи пчелама да би имале неку сигурност и да би почеле адекватно да се развијају. Већа количина меда служи евентуално када су јаке и оштре зиме, и када су разлике ноћне и дневне температуре велике. Пчеле загреју тај мед током дана када је температура већа и блаже су промене јер мед акумулира топлоту тако да је и то вид преживљавања тих јако хладних ноћи. Тако функционише хиљадама година, савет је пчелара Бранка Мијића, председника Удружења пчелара из Прњавора.
Свако ко је зазимио са потребним бројем пчела у кошници и довољним количинама квалитетне хране, који се налази на правом месту, нема потребе да се брине. Ова зима је била повољна и могле су пчеле пренети евентуално неке количине хране.
Удружење је, већ по традицији, заједнички посетило Сајам пчеларства у Београду. Бројна предавања и новине у тој грани пољопривреде привукле су пажњу пчелара, али и оних који су дошли да виде и купе квалитетан мед, цветни прах, полен или медовачу и суве шљиве у меду. Сајмови су и вид борбе против вештачког меда јер, како пчелари кажу, „ко једном проба прави мед никада не конзумира мед сумњивог порекла“.
Мој савет
Бранко Мијић саветује да се СМС ваге, које су од скоро на српском тржишту, користе само једном дневно.
-Често пчелари, а нарочито млађи, користе систем да би проверавали кошницу сваких сат времена. Таква информација је довољна за статистику да се собије једном дневно, а ако се претерује узнемирава се друштво и дезоријентише. Само се сетите шта се дешава са радио апаратом када ставите мобилни телефон поред њега и неко вас позове. Исто је и у пчелињаку. Такву СМС вагу довољно је ставити на једно или два места али треба одабрати просечну кошницу. Ми пчелари смо, као ловци и риболовци, склони да преувеличавамо, па за узорак узимамо најбољу и деси се да уместо уноса од четири килограма има шест, а то није статистички валидан податак, каже Мијић.
Једна таква вага кошта између 200 и 330 евра, у зависности од додатака. На нашем тржишту су најчешће, а показало се и најбоље, словеначке.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa