Инфо

15. март 2018.15. мар 2018.
ХАЛА ПОСТАЛА ПРЕТЕСНА
ОДРЖАН 10. ЈУБИЛАРНИ САЈАМ ПОЉОПРИВРЕДЕ

ХАЛА ПОСТАЛА ПРЕТЕСНА

-Када смо пре 10 година стидљиво кренули у ову причу нисмо били свесни да ћемо једног дана имати овакав Сајам, рекао је власник РТВ “Ас” Маринко Урошевић. Сама чињеница да се у нашем граду овако дуго одржава Сајам, уз значајну посету како излагача тако и посетилаца говори о томе да пољопривреда у нашем крају и те како живи, рекао је Заменик градоначелника Душан Костадиновић. Излагачи су једногласни да је Сајам одлична прилика да се представе купцима и стекну нове пословне сараднике. Поред тога што могу видети најновије производе у области пољопривреде, посетиоци од излагача могу добити и корисне савете
Јубиларни 10. Сајам пољопривреде одржан је у петак и суботу у Хали “Зорка”. Више од 120 излагача представило је своју понуду пољопривредницима шабачког краја. Други највећи сајам пољопривреде у Србији, после новосадског, од ове године има и међународни карактер.
Додељене су и награде. За победника овогодишњег Сајма проглашен је Институт за ратарство и повртарство Нови Сад, а најлепши штанд је имао ДПС “Клас”
Рекордан број
излагача и посетилаца
Од почетка Сајам организују РТВ “Ас” и Одељење за пољопривреду града Шапца, а под покровитељством Града Шапца. Овогодишњи је бројем посетилаца премашио сва очекивања.
-Када смо пре 10 година стидљиво кренули у ову причу, нисмо били свесни да ћемо једног дана имати овакав Сајам. Град Шабац је увек био уз нас и давао нам подршку. Надам се да ћемо дочекати и 20. и 30. рођендан, рекао је на отварању Сајма власник РТВ “Ас” Маринко Урошевић и захвалио се Граду и градоначелнику Небојши Зеленовићу.
Др Владимир Шпегар, директор некадашње Дирекције, а сада Одељења за пољопривреду подсетио је на саме почетке Сајма и пожелео још доста јубилеја.
-Пре 10 година Пера Лончар и Маринко Урошевић договорили су се да се организује Сајам. После тога Сајам стално расте и развија се. Истовремено, развија се и пољопривреда нашег краја. После 10 година имамо изванредан Сајам и још боље пољопривредне произвођаче, истакао је Шпегар.
Заменик градоначелника Душан Костадиновић отворио је Сајам у име града Шапца. Том приликом је навео и да Град издваја значајна средства за пољопривреду, као и да је аграрни буџет за претходну годину у потпуности реализован.
-Више од 60.000 људи у шабачком крају живи од пољопривреде, а Град има јасан план како да њихови приходи буду већи. Реализујемо неке пројекте који су јединствени, јер се спроводе само у Шапцу. Тако на неки начин предњачимо у иновацијама као што наши пољопривредници предњаче у квалитету и количини производње. Сама чињеница да се у нашем граду овако дуго одржава Сајам, уз значајну посету како излагача тако и посетилаца говори о томе да пољопривреда у нашем крају и те како живи, рекао је Костадиновић и честитао РТВ “Ас” и Одељењу за пољопривреду чији је, како је истакао, предан рад довео до тога да шабачки Сајам постане препознатљив бренд којим Шапчани могу да се похвале.
Институт за ратарство и повртарство од почетка је препознао идеју за организацију једног оваквог Сајма. Традиционално, и на овогодишњем Сајму били су златни спонзор. Ове године и они славе значајан јубилеј, 80 година рада.
-Може се рећи да смо једни од зачетника Сајма, јер смо учествовали и спонзорисали први Сајам одржан у Богатићу 2004. године. Институт оплемењује 52 биљне врсте, по чему смо јединствени и издвајамо се у односу на остале семенске компаније. Ове године наступамо са неким новим хибридима. Наш хибрид 3023 је прошле године засенио приносом. Моја препорука произвођачима је хибрид ултраваријанте 5041. Дошло је до појаве резистентних корова који се не могу уништити никаквом хемијом изузев сетвом овог хибрида. За сада имамо три оваква хибрида и Институт шири своју палету, изјавио је Младен Игњатовић комерцијални директор Института за ратарство и повртарство.
Игњатовић сматра да ће се Сајам у наредном периоду толико проширити да ће бити потребно изградити сајамску халу у Шапцу. Истакао је да је присуство излагача у периоду када се одржава Сајам у Шапцу значајније од новосадског.
Пољопривредницима у Србији често недостаје новца да уопште почну квалитетну производњу, а тек су ретки они који за куповину механизације и земљишта имају спремне паре. На банкарском тржишту велика је понуда кредита. НЛБ банка је релативно кратко у агро сектору, од 2014. године. На шабачком Сајму су се представили трећи пут са циљем да што више људи чује за њихову понуду.
-За наше клијенте смо спремили комплетну понуду агрокредита, краткорочних и дугорочних. Краткорочни кредити су за ликвидност, односно за обртна средства, за набавку репроматеријала, сточне хране и свега што је пољопривредницима неопходно да прехране стоку и обаве пролећну сетву. Дугорочни кредити су за набавку механизације, куповину земљишта, изградњу објеката. Рокови отплате су до 84 месеца за набавку опреме и до 120 месеци за куповину земљишта. За десетак дана почећемо да радимо кредите са Министарством пољопривреде са субвенционисаним каматним стопама. Такође спремили смо посебну понуду за ИПАРД и наше клијенте који су поднели захтеве и одобрен им је повраћај средстава, навела је Биљана Петровић директор Одељења за продају у агро бизнису.
Излагачи задовољни
Излагачи су једногласни да је Сајам одлична прилика да се представе купцима и стекну нове пословне сараднике. Поједини су на Сајму продавали своје производе, други су се само рекламирали, а неки су давали и специјалне сајамске попусте. Углавном, ко једном дође врати се поново, што је најбољи показатељ ефеката овакве промоције.
“Томсин” је једна од водећих локалних фирми у области којом се баве. Иако је вероватно сваки пољопривредни произвођач упознат са њиховим радом, Сајам је прилика која се не пропушта да се још једном сусретну са својим купцима и пословним партнерима. Од ове године понуду су проширили за саднице јагода.
-Разговарамо и са посетиоцима и са другим излагачима. Верујем да ћемо остварити оно што желимо, а то је наша промоција. Ми смо локална фирма која је оријентисана на Срем и Мачву. Ефекат промоције на Сајму је сваке године све бољи, и то се осети после Сајма. Они који нас посете овде дођу и после. Највећи новитет у “Томсину” је то што ћемо почети да радимо саднице јагоде. Почињемо продају фриго садница јагода у сарадњи са фирмом “Интерсад” из Новог Сада. Оне ће бити у Шапцу у наредних десетак дана, а преузимање ће почети када садња јагода буде актуелна. Све остало настављамо уобичајено да радимо, каже Милан Теодорчевић, шеф стручне службе и маркетинга у фирми “Томсин”.
Такође шабачка фирма “Асториа Траде” трећи пут се појавила на Сајму. Баве се увозом и дистрибуцијом баштенског програма и професионалног алата за орезивање и калемљење воћа, као и прометом пестицида, семенске робе и вештачких ђубрива.
-Овде представљамо свој професионални програм за резидбу воћа и винове лозе као и материјал за пејзажну архитектуру и хортикултуру. Сајам је изузетна прилика за промоцију, а сваке године посећеност је све већа, каже Слободан Јовановић директор “Асториа Траде”
Београдска фирма “Анави” увози и дистрибуира ремење и филтере. На Сајму у Шапцу учествују трећи пут.
-Већ 26 година радимо трансмисију и по томе смо познати у Србији, а сада и мало шире, на Балкану. Један смо од лидера у овој области. Сајам је један од најбољих начина да се приближимо потенцијалним купцима, а прилика је и да се покаже озбиљност и снага куће која излаже. То наши пољопривредници знају да цене. Сваке године после Сајма имамо плус у пословању, каже власник фирме “Анави” Зоран Максимовић.
Фирма “Аграр Петровић” добро је позната Шапчанима. Баве се трговином репроматеријала из области аграра. На Сајму излажу од самог почетка.
-Активни смо учесници свих досадашњих Сајмова пољопривреде одржаних у Шапцу. Ове године наступамо са доста новитета. Истакао бих италијанске дубинске пумпе и водотопива ђубрива из Израела. На Сајму имамо попусте и акције за посетиоце и потенцијалне пословне сараднике. Овде нисмо само зато да бисмо повећали продају него да разговарамо са пољопривредним произвођачима, сумирамо претходну годину и правимо заједничке планове за ову сезону, истиче дипломирани инжењер заштите биља у фирми “Аграр Петровић” Срђан Танасић.
ФПМ “Агромеханика” из Бољеваца дуже од 50 година производи пољопривредне машине. На шабачком сајму су се представили пети пут.
-Време је боље него прошле године, па је и посета знатно боља. Ефекти излагања на овом Сајму су увек до сада били добри, па ћемо доћи и следеће године, каже Желимир Кенић из ове фирме.
Општина Владимирци и ове године је имала свој штанд. Представљали су готове производе из села у овој општини. Посетиоци су могли да пробају изложено и оно што им се свиди да купе на лицу места.
-Владимирци излажу производе на које су највише поносни. Пчеларска опрема Зорана Ђурића из Меховина позната је широм Србије. Ту је мед Мике Павловића који има више од 200 кошница. Такође, представља се млинска индустрија из Крнића, имамо и суве шљиве, као и суве шљиве у чоколади, такође домаће џемове и сокове. Сајам је одлично место за рекламу квалитетних производа, а сваке године је све бољи и по броју излагача и посетилаца, истиче Милорад Милинковић, председник општине Владимирци.
Утисци посетилаца
Поред тога што могу видети најновије производе у области пољопривреде, посетиоци од излагача могу добити и корисне савете. Наравно, Сајам је увек и прилика да са колегама из других села поразговарају како о делатности од које живе, тако и о бројним другим темама.
Средња школа из Богатића организовано је довела ученике на Сајам пољопривреде у Шапцу. Један од ученика, Иван Пршић (17) већ има планове за будућност, а о Сајму има само лепе речи.
-Колико сам година већ био могао бих да кажем да сам веома задовољан. Можда је и најбољи на којем сам био до сада. Организовано долазимо школски, све четири године ђака. Сада нас је дошло око 100 ђака. Нама много значи јер смо ученици Мачванске средње школе. Ја мислим да ћу наставити Заштиту биља јер сам за то заинтересован. Планирам да останем на селу, да се вратим када завршим факултет у Новом Саду, ако Бог да. Добар сам ученик и мислим да ћу успети. Волим село и волим пољопривреду, а без знања нема ништа тако да ћу покушати то да склопим.
Горан Лукић (50) из Звезда
-Много је значајан Сајам за пољопривреднике, да се види нешто ново, а има свега. Мене су заинтересовали хибриди кукуруза и семена разна. То за пољопривреднике много значи. Спремам се за пролећну сетву, имам пет хектара и гајим кукуруз, пшеницу и детелину. Занимљиви су ми хибриди из Земун поља и са Новосадског института, видећу нешто. Још нисам ожењен јер је тешко наћи некога ко жели да ради на селу. Да би нам било боље требало би мало више подстицаја за пољопривреду. Искрено речено субвенције су тренутно мале. Да имамо као што смо некада имали, било би боље и могли бисмо да се развијамо. Сада се живи, али се више преживљава. Сећамо се како је не тако давно било и када нас је држава помагала да се развијамо и радимо.
Драгослав из Драгиња
-Бавим се чистом пољопривредом, што је данас ретко. Имам шест хектара земље и држим стоку, свиње. У задње је време била добра цена, али у селу је тешко живети, тешка је ситуација. Ови сајмови нам значе много да се афирмише нешто ново, узмемо бар визит картице и имамо контакте, а онда набавимо јефтиније. У селу може да се заради ако се ради паметно, а то нам управо овакви сајмови омогућавају. Србија је богата земља и не бих никоме препоручио да је напусти само треба радити паметно. Тешка је ситуација за обичног сељака. Фале нам субвенције на гориво и семе, повећати оне по хектару и за ђубриво. Тада би нам било добро. Имали смо некада 14.000 динара, а сада имамо само 4.000 динара. Било је за нас боље пре десет година. Ипак, младима бих препоручио да остану на селу. Само паметно да раде.
На овогодишњем Сајму била је и једна републичка премијера. Први пут у Србији представљене су машине за заштиту од мраза: Фростбустер и Фростгуард. Већина посетилаца на основу изгледа машина није знала о чему се ради, а када би сазнали чему служе показивали су велико интересовање. Производи их белгијска фирма, а једини дистрибутер у Србији је “Лабсет” из Новог Сада.
Директор “Лабсета” Предраг Сладојевић истиче да су одлучили да продају ове машине тек пошто су их купили за себе, када им је комплетан род страдао од мраза. Постоје два типа машина, један је мобилни, а други стационарни.
-“Фростбустер” је мобилна машина која штити шест до осам хектара воћњака, а “Фростгуард” је стационарна и покрива један хектар воћњака, пластеника или расадника.

Успешан деби
Дебитанти на овогодишњем Сајму, ДПС “Клас” понели су признање за најлепши штанд. Млинска индустрија “Поповић”, односно ДПС “Клас” једна је од првих у Србији.
-База нам је у Шапцу, а 12 откупних места распоређено је и са леве и са десне стране Саве. Производимо све типове брашна, а посебно смо поносни на бренд “Јана”. Изузетно смо добро позиционирани како на домаћем, тако и на иностраном тржишту. Дуго смо били окренути ка преради и готовом производу. Прерада из године у годину расте и сада прерадимо 100.000 тона пшенице годишње. Сада смо одлучили да се окренемо сировинском сектору и произвођачу који нам доноси сировину. Изузетно смо задовољни Сајмом и мислимо да су два дана мало с обзиром на то колика је посећеност, наводи Мирјана Шакота, стручна подршка ДПС “Клас”.
М.М/М.Ж.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa