Инфо

5. април 2018.5. апр 2018.
Ефикасан модел подршке
УСКОРО МОБИЛНИ ТИМОВИ ЗА ИНКЛУЗИЈУ РОМА У СУБОТИЦИ, ШАПЦУ, РУМИ, ПЕЋИНЦИМА, БАЧКОЈ ПАЛАНЦИ И БЕОЧИНУ

Ефикасан модел подршке

У Руми је одржана радионица са представницима релевантних институција из Суботице, Шапца, Руме, Пећинаца, Бачке Паланке и Беочинаса циљем формирања Мобилних тимова за инклузију Рома. Мобилни тимови су препознати као ефикасан модел подршке на локалном нивоу, који повезује кључне актере у заједници: координаторе за ромска питања, педагошке асистенте, здравствене медијаторе, представнике Центра за социјални рад и Националне службе за запошљавање. Циљ оснивањатимова је препознавање и сагледавање реалних потреба ромске популације на терену, као и утврђивање подршке која је потребна како би се побољшао њихов свеукупни положај, а у складу са Стратегијом за социјално укључивање Рома и Ромкиња у Републици Србији 2016-2025.
Бранкица Јеремић, кључни експерт за социјалну инклузију, представила је циљеве и сврху обуке, и истакла:
„Током радионице смо, између осталог, разговарали о концепту социјалног укључивања, значају интерсекторске сарадње, као и потенцијалним институционалним моделима који на нивоу локалних самоуправа омогућавају координисану политику социјалног укључивања“, и додала: „Подаци које мобилни тимови прикупе, биће обрађени и анализирани, након чега ће се приступити изради оперативних планова. Свака јединица локалне самоуправе ће на основу података са терена направити свој оперативни план чији ће циљ бити допринос решавању идентификованих проблема и то према утврђеним приоритетима. Представници локалних самоуправа ће током целог процеса имати подршку пројекта.“
Суботички координатор за ромска питања,Стеван Николић, истиче да од пројекта „Техничка помоћ за унапређење животних и стамбених услова ромске популације у неформалним насељима“очекује да Суботица добије шансу да формира односно озваничи мобилни тим, да добије прилику да уз помоћ међународних средстава уз која ће ићи и суфинансирање из локалног буџета, реализује пројекте из области инклузије Рома и да на тај начин унапреди свеобухватни положај ромске заједнице у Суботици.
Укупно двадесет градова и општина препознало је проблеме ромске популације, као и потребу за решавањем ових изазова. Укључивањем у пројекат „Техничка помоћ за унапређење животних и стамбених услова ромске популације у неформалним насељима“ градови и општине показали су висок ниво посвећености и разумевања значаја социјалног укључивања Ромкиња и Рома.
Важан део пројекта је шема бесповратних средстава (грантова) у оквиру које се подржава 11 пројеката на локалном нивоу у укупној вредности од 7,55 милиона евра. У оквиру иницијативе биће обезбеђено стамбено решење за преко 1.000 Ромкиња и Рома, те побољшање инфраструктурних услова за преко 6.000 припадника ромске популације.
Пројекат „Техничка помоћ за унапређење животних и стамбених услова ромске популације у неформалним насељима’’ је једна од иницијатива које у овом моменту подржава Европска унија уз сарадњу и кофинансирање Владе Р. Србије. Уговорно тело пројекта је Министарство финансија, а главни корисници су Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и Канцеларија за људска и мањинска права.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa