Инфо

5. април 2018.5. апр 2018.
Развијање веб апликација
АКТИВНОСТИ СТАРТИТ ЦЕНТРА

Развијање веб апликација

Последња активност Стартит центра за март месец била је посвећена првом ПХП меетуп-у на ком је Сениор Бецкенд Девелопер Мирослав Костић, присутнима преставио најбржи растући ПХП фрамењорк Ларавел. Осим предавања на тему Лаварела, Мирослав је направио и упоредну анализу овог фрамењорка са два популарна: Цодеигнитер и Зенд.
-Данашња тема је развијање њеб апликација уз помоћ примењивих решења. Реч је о готовим алатима који нам дају јасну структуру како је код организован. Пошто има јако пуно фрамењорк-ова, људи често греше па користе оне мање популарне. Лаварел је с разлогом један од најпопуларнијих. Треба га користити јер је уз помоћ њега, шанса за налажење посла је највећа - истакао је Мирослав Костић.
Према речима координаторке Стартит центра у Шапцу Бојане Завађа, одзив наших суграђана је задовољавајућ, а активности ће се у будућности наставити истим темпом.
-До сада смо имали предавања на која је могао свако да дође, а овим догађајем, који је најстручнији до сада, прешли смо у програмирање. Циљ нам је да организовањем различитих дешавања, испратимо које су најактуелније теме у граду и да у зависности од тога организујемо курсеве и радионице – наводи Бојана Завађа.
Ворд Прес заједница у Стартиту
Стартит центар наставља са едукативним предавањима и радионицама. На организованом дружењу протекле седмице гост је био Милан Ивановић, члан Ворд Прес заједнице. Овом приликом представљени су планови и искуства Ворд Прес заједнице, а најављен је и предстојећи Ворд камп Европа, који ће бити одржан у Београду у јуну. Присутни на скупу су могли чути корисне и занимљиве информације о томе како да покрену сопствени сајт.
Свако може да почне и да направи свој сајт, то није никакав баук. Имамо добру едукацију, као и младе људе који желе и могу да се баве информационим технологијама. Све постаје популарније отварањем оваквих центара у Србији. Када се отвори неки Стартит центар увек се одазовемо на позив и одржимо предавање. Велика је посећеност и заинтересованост људи да чују Ворд Прес и ИТ предавања. Због тога смо прошле године аплицирали и добили највећу Ворд Прес конференцију. Она ће бити ове године у Београду од 14. до 16. јуна. Имали смо три сличне конференције, али мањег капацитета у Београду. После њиховог успеха добили смо светску где очекујемо 2.000 људи - рекао је Милан Ивановић, члан Ворд Прес заједнице.
Шапчанин Лука Петровић, са суграђанима је поделио практичне савете из ИТобласти и истакао да су данас млади добро упознати са новим технологијама и радо присуствују предавањима оваквог типа.
Када сам ја почињао компјутери су били далека будућност. Данас је коршћење компјутера и прављење веб сајтова врло блиско младима, тако да су они ту већ на познатом терену. Покушао сам пренесем заинтересованима на догађају, као могу практично да унапреде брзину Ворд Прес сајта. Мислим на оне који су већ направили сајт, јер свако то може. Покушао сам да објасним техничке термине који се појављују када је оптимизација, брзина сајта у питању и да омогућим свима да у пар кликова убрзају учитавање страница – навео је Лука Петровић.
К.Ј./М.Ж.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa