Инфо

5. април 2018.5. апр 2018.
Мој савет: Предраг СрдановиЋ, Одељење за пољопривреду
града Шапца

У њиве чим време дозволи

Најактуелнији пољопривредни радови су орезивање воћа и сређивање воћњака, како јагодичастог тако и стаблашица. Увелико се ради, и код много врста је завршено такозвано зимско прскање бакарним уљем, што је изузетно корисна мера. Предстоје радови на њивама.
-На жалост временске прилике не дозвољавају да се посао размахне али у наредним данима надам се да ће све бити ипак обављено, и поред временских потешкоћа. У задњих неколико година први пут се десило овако али, хвала Богу, бар није дошло до поплава. У наредним данима када дозволе временске прилике и у ратарској производњи мора се започети са затварањем бразда, што је једна од најважнијих мера за припрему земљишта за сетву. Том мером се постиже да се влага и температура уједначавају и да се тај сетвени слој што више температурно и водно изједначи и да семе у земљи што квалитетније никне. Препрука је пољопривредним произвођачима да чим време дозволи са дрљачама затварају бразде како би се земљиште прилагодило за сетву. Много ће лакше бити за друга оруђа после тога и сигурно ће бити квалитетнија сетва а самим тим и уједначеније ницање. Сетвени склоп је врло важан у постизању високих приноса. Једна од мера које очекује пољопривредне произвођаче је и заштита стрних жита од корова и од болести, саветује Срдановић.
Од последњих десет година, ове је највише површина посејано стрним житима а корови и болести нису мировали током зиме јер нисмо имали изузетно ниске температуре. Стрна жита су захваћена великом количином корова. У данима када се температуре уједначе на преко десет степени целзијуса мораће се прибећи што хитнијој заштити од корова, а затим и заштити од болести. То је предуслов за обијање квалитетних стрних жита.
-Временске прилике нису дозвољавеле ни заштиту луцерке од корова а постоје средства која могу да штите луцеришта и када нису у фази мировања. Уколико не будемо имали чиста луцеришта од корова нећемо имати ни квалитетно сено ни квалитетне приносе. Препорука је да заштите луцеришта, додаје пољопривредни стручњак.
На луцериштима је приметно присуство мишјакиње, мртве коприве и других корова који штете квалитету сена а луцерка је једно од најважнијих хранива у исхрани стоке.

М.Живковић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa