Инфо

19. април 2018.19. апр 2018.
Велико интересовање за јавни сектор
ПОТПИСАНИ УГОВОРИ ЗА ПРОГРАМ СТРУЧНЕ ПРАКСЕ НСЗ

Велико интересовање за јавни сектор

Правници који ће стећи стручно оспособљавање у програму стручне праксе у петак су потписали уговоре у Националној служби за запошљавање Филијала Шабац. Први пут ове године и правници на овај начин могу да обаве праксу у јавном сектору. Новина је и да више нема горње границе за овај програм, него могу да учествују сви који немају радно искуство у послу за који су образовани. На име новчане помоћи исплаћиваће се 14.000, 16.000 и 18.000 динара, у зависности од стручне спреме, што је 2.000 динара више него прошле године. Конкурс за програм стручне праксе траје до утрошка средстава, а најкасније до 30. новембра.
Овом приликом је наведено и да је незапосленост на нивоу Филијале мања око 10 одсто у односу на исти период прошле године, док је за сам Шабац број незапослених мањи више од 12 одсто за годину дана. Укупан број незапослених у Шапцу на крају марта је био 8.999 лица.
-Новина у односу на претходне године је што нема горње границе у годинама и у програм стручне праксе може да буде укључен свако ко нема радног искуства у струци. Послодавци и из приватног и из јавног сектора могу да аплицирају за ову меру. Више средстава је опредељено за приватни сектор, а јавни је ограничен. Могу да учествују само одређене области: здравство, образовање, социјална заштита и новина је правосуђе. За то време добијаће помоћ која је за 2.000 динара увећана у односу на претходне године, објаснила је Мира Илић из НСЗ. Навела је и да често особе које учествују у овом програму касније заснују радни однос са послодавцем.
Конкурс траје до утрошка средстава, а најкасније до 30. новембра, али је истакнуто да је квота скоро испуњена.
-Изабрани смо од стране НСЗ у пројекту стручно усавршавање и оспособљавање у сарадњи са Вишим судом у Шапцу, у мом случају. Сигурна сам да ће нам, као дипломираним правницима радно место судијског приправника бити од великог значаја у даљем усавршавању и стицању додатних знања. Ово ће нам бити одлична одскочна даска за грађење будуће правничке каријере, навела је Маја Нешић, једна од потписница уговора.
Александар Милосављевић, секретар Основног суда у Шапцу захвалио се и Републици што је донела одлуку да и правосуђе учествује у програму стручне праксе, као и шабачкој Филијали НСЗ на доброј сарадњи.
-Ово много значи и за нас и за њих. До сада је било потребно да волонтирају две године да би полагали правосудни испит. Овај програм траје годину дана, али и то је значајно, рекао је Милосављевић.
Директор НСЗ Филијала Шабац Драган Мићић изјавио је да је велико интересовање за програме и да се јавио знатно већи број заинтересованих него што је опредељено средстава за јавни сектор. Сматра да ће у наредних месец дана све мере бити распоређене.
-Што се тиче трендова кретања незапослености, последње три, четири године долази до смањења броја незапослених на евиденцији. Није то само због запошљавања, али највећи број јесте добио посао. Само за три прва месеца ове године, око 100 људи месечно се запослило посредством НСЗ. Још увек важи забрана запошљавања у јавном сектору. Ипак, постоји један део здраве шабачке привреде који стално запошљава. Привредна активност у граду је жива, посебно од доласка “Јазакија”, а ту су и “Монди”, “Еликсир”, затим компаније које раде услужне делатности. Они су највећи број својих запослених запослили преко НСЗ, истакао је Мићић.
Незапосленост у Шапцу пала испод 9.000
Татјана Гавриловић из сектора за посредовање НСЗ навела је конкретне податке који се тичу кретања незапослености на подручју Филијале. Поред Шапца, Филијала покрива и Коцељеву, Богатић и Владимирце.
-На крају марта ове године регистровано је 15.724 лица која траже запослење, на територији коју покрива Филијала. Највише је незапослених у Шапцу, 8.999. То је 183 лица мање него на крају претходног месеца. Гледано у односу на исти период прошле године, незапосленост у Шапцу је смањена за 12,21 одсто, односно за 1.252 особе, истакла је Гавриловићева.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa