Инфо

10. мај 2018.10. мај 2018.
СЕЛО НЕКАД И САД

ЂУРЂЕВСКА КИША

Попут свевремене приче књаза у престоници евро силе о богатству ђурђевске кише остале су бројне народски омање, које опет величају по предању господњу бригу за муке ратарске и васцелог света. А сељани и сада додају, све све, али ђурђевска киша и њој уз раме илинданска немају цену. И у ове дане када је свака кап благородна старији беседе о вредности ђурђевске кише која опет и тамо где има залива има удео и те како. Кажу они који памте тешка лета да јој се кап свака мери дукатима.
Предање бележи на побрђима да се бунари копани у удолинама за време чаробне кише попуне и не престају да дају капи које су опет по некима кувале пасуљ и чинила и лековита својства на изворима за ђурђевски уранак. Дуго су лепоту девојку, која је од рођења била у тами и до девојаштва стигла не спознавши лепоту сутона и праскозорја, покушали излечити, али на путу до храма Господњег свратише по савету нане Иконије на извор који никада није пресушивао вековима. Умише девојку и по уласку у храм осташе у неверици када нестварно лепа Ђурђа рече, “Боже, која је ово лепота”, први пут угледавши иконе. Лепшег Ђурђевдана није било дуго у том делу Поцерине. Извор походили многи, али приче као што је убрзо у нови дом однела са собом Ђурђа не беше.
У другом делу побрђа где се тешко стизало до рода уз мукотрпан рад оста забележена и прича о сиротом надничару који је посејао кукуруз и обновио воћњак сушни дани чинило се узели данак. На Ђурђевдан грану сунце и нова жега претила да осуши сваки и струк и стабљику. Одлутао у мисли из шаке једући проју заплака молећи се Господу да му помогне да чељад прехрани. Без пројина брашна није се могло. У неко доба надвише се облаци и дуну ветар, а потом као из кабла потекоше капи спаса. Ускоро капи се преточише у благу кишу која је запрепашћеног сиромаха миловала и спрала сузе враћајући ведрину вавек насмејаног ведрог човека. На путу кући угледа оживео кукуруз и озарено воће свежином дуго чеканом. Род беше велик, а воћњак наредних година донесе слатке плодове бројној чељади. Ђурђевска киша.
И у ове дане претили су сушни дани да узму данак вредним ратарима, али у бројним крајевима пала је киша која нема цену. Оживела поља и зелене врсте чиниле идилу потпуном. Умивени воћњаци и повртарски засади почели добијати препознатљиву модрину по којој се година мерила и предвиђао богат род. Зар и рећи и дан данас, ђурђевска киша.
Ђед Данило окупио нејач стиглу из града на празнично дружење и беседио. Свети Георгије је убио аждају и тим капима напојио поља наде и вере, по старини заветујући да ће кише бити баш на тај дан и да ће и трешња ђурђевка имати сласт као ретко која вековима. Надахнута старина говорила и о хајдучком састанку и о обиљу шума где су боравили и где је по њему кап на земљу тешко могла пасти. Могло је бити кише и по неколико дана, па да се у густини растиња појави кишна кап. И њих одважне, убедљиво тврдио старац од Ђурђевдана је шума штитила стабла се напајала зими и током јесени, па потом ко из трапа са чуваним поврћем добија храна за лист и гору. Говорио им и о лепоти уранка, али и о дару по којем се познаје, по киши. Богаташ који је стекао иметак узимајући у муци имања, на уранак је бројећи дукате гледао у небо и подсмешљиво гладио брк, у браду зборећи за мене и породицу нема зиме. Која бре киша. Дукати су звецкали. Облак донесе обиље кише, а муња погоди ред јабланова који су красили путељак уз богато имање. У кратко време оста без иједног крова, а испод липе која је памтила пар векова неста и повеће стадо оваца. У једној од одаја оста и непомичан кулак са испруженом руком пуном дуката. Беше, говорио деци у неверици и тога.
Ђурђевска киша по њему се морала ценити и вазда ће цену имати много већу од вреће дуката и богатства које ма колико било велико, са почетка приче не вреди једне ђурђевске кише. Потврдила је и овог лета златним капима ђурђевска спасоносна завеса кишних нити од које се плете богато лето Господње.

Сретен Косанић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa