Инфо

12. јул 2018.12. јул 2018.
Шабачке коњичке свечаности 21. и 22. јула

Друга деценија краљевог меморијала у Шапцу

Дводневни празник галопског спорта редовно окупи велики број поклоника и љубитеља, а међу десет трка и ове године, најважнија и најпрестижнија је Меморијал краља Александра – окршај искусних галопера на дистанци дугој 2.400 метара
“Шабац брани част коњичког спорта Србије” годинама већ поручују добро упућени у прилике у овом спорту. Тако на Шабачком хиподрому тренирају неки од најбољих галопера из Србије и региона, раде најупешнији тренери, међу којима и вишеструки освајачи Српског галопског дербија Бојан Шендековић и Дуле Пајић, Шабачки хиподром остаје најпосећенији спортски објекат, а љубитељи коњарства из Шапца и Мачве бодре своје фаворите на овом и свим другим тркалиштима у Србији и региону, што Шабац издваја на мапи овог спорта не само у Србији, већ и у окружењу.
Две недеље после најважнијег трогодачког окршаја – 96. Српског галопског дербија – који је, на хиподрому крај Цареве ћуприје, добила омица Мисс Маззие, београдске штале “Младеновић” у фантастичној трци старт-циљ, у Шапцу ће се окупити најбржи галопери са овог подручја на Шабачким коњичким свечаностима, које се седми пут организују на “месту добрих сусрета”, како називају шабачко тркалиште.
Дводневни празник галопског спорта редовно окупи велики број поклоника и љубитеља, а међу десет трка и ове године, најважнија и најпрестижнија је Меморијал краља Александра – окршај искусних галопера на дистанци дугој 2.400 метара.
Ова трка у Шапцу се трчи од 2008. године, а прву деценију њеног трајања у Шапцу обележили су троструки тријумфи власник, тренера и јахача. Најуспешније грло је Саммy’с Њаррриор, који је први на циљу био у последње две године. Међу власницима, чак три пехара отишла су у шталу “Интергај” из Бијељине Слободана Јовановића, за две победе Саммy’с Њаррриор-а и тријумф Голден Јоурнеy-а. Три тријумфа забележили су и тренери Габор Маронка – две победе грла Саммy’с Њаррриор и тријумф Голден Јоурнеy, Мирослав Колар, за тријумфе Артиста, Ноувелле Роцк и Тахира Шестог. а најуспешнији међу џокејима био је Ђорђе Перовић, у седлу грла Др Гиле, Тахир Шести и Саммy’с Њаррриор.
Меморијал краља Александра трчи се у недељу, 22. јула, а свечаности ће галопским надметањима почети дан раније, 21. јула, у суботу. Према најавама организатора, КК “Џокеј клуб” и Туристичке организације града Шапца, на Шабачком хиподрому, биће приређен и богат програм – бираће се најшармантнија дама, такмичиће се запреге, вештину ће приказати и најмлађи волтижери школе јахања шабачког клуба... Да ли ће се пехар и ловор најпрестижније међу великим тркама вратити на Шабачки хиподром или ће срећа и спремност бити и ове године на страни гостију остаје да се види, када се, по једанаести пут на шабачкој трави, отвори старт машина Меморијала краља Александра.
Трка за славу, историју и краљев ловор први пут је одржана 1. септембра у Београду, у “славу витешког краља ујединитеља Александра”. Први победник ове трке био је Греат Хопе, Милана Бороте, са Бечлијом Артуром Денегером у седлу. Трка је мењала назив, дистанцу, па и место одржавања, делећи судбину земље и народа, гашена је, па се поново рађала. Тако је 1955. године промовисана први пут као Трка за пехар председника Републике, осамдесетих је била трка за Пехар маршала Тита, деведесетих Куп YУ, а Меморијал краља Александра је званични назив трке од 2001. године.
У Шапцу се трчи од 2008. године, када је први ловор на шабачкој стази освојио Дистант Цхарм, Штале “Потковица-Спаија”, тренер Анђа Михајловски, џокеј Дарко Филиповић, 2:29,8.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa