Инфо

16. август 2018.16. авг 2018.
Славна историја отргнута од заборава
У НЕДЕЉУ ДЕВЕТИ ЦЕРСКИ МАРШ

Славна историја отргнута од заборава

Све је спремно за девети Церски марш који је заказан у недељу на Преображење. Очекује се око 2.000 учесника из целе Србије, Републике Српске и традиционално из неких земаља Европе. На конференцији одржаној у уторак, речено је да је све обезбеђено да пут дуг око 37 километара буде пређен што лакше и безбедније.
-Девети пут крећемо на пут у част оних који су животима бранили српство и писали једну од светлих страница српске и светске историје. Ово је ходочашће за оне који су бранили српску државу и српски народ. Од 50 људи који су на марш кренули прве године дошло се до више од 2.000 њих, што довољно говори о озбиљности организације ове манифестације. Значај друштвених мрежа је веома велики, а фотографије и снимци са Марша се доста деле на њима. Резултат тога је да после Марша знатно већи број људи посети наш крај, рекао је Срђан Митрашиновић, директор Туристичке организације Шапца.
Ове године, на 100. годишњицу победе у Првом светском рату, Церски марш је посвећен краљу Петру Првом Карађорђевићу. Окупљање ученика је у 7 сати на Тргу шабачких жртава, потом ће бити одржана молитва у шабачкој цркви, а по завршетку ће се формирати колона испред цркве и пут Текериша ће се кренути око 8 сати.
-Србија је држава која је процентуално поднела највеће жртве у Великом рату. Једини фронт који су савезници пробили био је Солунски фронт, а за то је најзаслужнија српска војска. Да се ово није догодило рат би сигурно трајао још неколико година. Нажалост, наша Дражава се те велике улоге овог народа не сећа, а ако неко има разлога да буде поносан на учешће у том рату то је Србија, истакао је председник Удружења грађана “Церски марш“ Божидар Катић.
За све учеснике обезбеђен је доручак у Варни, ручак у ОШ “Степа Степановић” на Текеришу, аутобуси за повратак кући, цистерна са пијаћом водом, а два санитетска возила ће пратити колону. Сви из организације имаће црвене мајице са истакнутим натписом “Церски марш“ тако да ће свако ко буде имао било какав проблем моћи да им се обрати. Током целог дана у недељу радиће и амбуланта у Волујцу.
Традиционално је организован програм у оквиру спомен комплекса на Текеришу. Ове године у њему ће учествовати хор Храма св. Тројице и Аматерско позориште “Вожд” које ће извести кратку представу посвећену краљу Петру Првом.
Најављен је и додатни садржај који ће бити организован први пут. Учеснике ће на Текеришу дочекати стреличари који ће представити модерну и средњовековну верзију ове вештине, а биће и такмичење у спремању војничког пасуља.
Први пут ове године додељују се и “Церске споменице” за појединце који су се истакли у складу са циљевима Удружења. Оне ће бити додељене јунацима са Кошара, историчару Зорану Тошићу и публицисти Предрагу Марковићу. Споменице су раније већ добили новинари Михаило Меденица и Милан Богојевић и књижевник Ненад Милкић.
На конференцији је истакнуто да више није битан број учесника у Маршу и да је најважније да је Цер извучен из заборава.
Истицање страначких и навијачких обележја на Церском маршу је забрањено.

М. М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa