Инфо

11. октобар 2018.11. окт 2018.
Прво против тима снова
СТАРТУЈЕ РЕГИОНАЛНА А1 ВАТЕРПОЛО ЛИГА

Прво против тима снова

Први ривал Шапчана у А1 лиги је троструки узастопни шампион и највећи фаворит да и четврти пун понесе победнички пехар. На Шапчане се намерио тим тежак 63 победничка пехара, стар готово век, из града у коме је ватерполо апсолутно најважнији и најпопуларнији спорт
Вероватно да после америчке кошаркашке репрезентације са Олимпијских игара 1992. године не постоји ниједан, истински тим снова (dream team), међутим ако би на простору региона (бивше “Југе”) тражили такав доминантан спортски колектив, најближе идеалу био би Ватерполо клуб ЈУГ. Оно што су “југаши” данас, само је последица свега оствареног у протеклих 95 година постојања, а то можете видети у издвојеним целинама овог текста. Садашњи квалитет, нестваран континуитет успеха исходи из система и традиције, али и саме историје, атмосфере града и пре свега чињенице да је Дубровник истински град ватерпола. Постоји неколико фудбалских клубова у ренесансној републици, данас најлепшем граду Далмације, имају активне кошаркашке, рукометне екипе, пливачке, борилачке клубове, међутин ЈУГ, иако име спортског друштва, заувек остаје синоним за ватерполо и једино чедо Дубровника и Дубровчана.
У хрватском клупском ватерполу сваки од тимова је имао велике успоне и падове. Преживљавали су кризе, готово до ивице гашења: МЛАДОСТ (Загреб), ПОШК (Сплит), ЈАДРАН (Сплит), ПРИМОРЈЕ (Ријека), а једино је ЈУГ константно и сигурно трајао. Играчи долазе и одлазе, али јак спонзорски пул, велика помоћ града, државе, верни навијачи, увек су омогућавали стварање екипе конкурентне свима, не само на овим просотрима, већ и у Европи. Њихови циљеви и ове сезоне су јасни. Ма како се “будили” МЛАДОСТ, ЈАДРАН стварао предуслове за нови напад на титулу шампиона Европе, Дубровчани желе титулу на Јадрану, домаћу титулу, домицилни куп и биће велико изненађење уколико то не учине. Ван тих оквира, желе нови финални турнир Евролиге и спадају међу фаворите, бар из сенке, да освоје Европу. Тим предводи човек који је то већ чинио пре два лета Вијекослав Кобешчак, а није непходно да будете врсни познавалац ове игре да би вам следећа имена ватерполиста који ће носити капицу Југа била позната. Маро Јоковић, Сандро Сукно, Ћави Гарсија, голман Антонио Вукојевић, Лорен Фатовић, Mарин Томасовић, Лука Лончар, Хрвоје Бенић, све репрезентативци Хрватске и носиоци игре те репрезентације. ас из Грчке Александрос Папанастазиу. Од познатих имена у тиму више није чувени Бијач, ни наш Виктор Рашовић.
Када гостујете оваквом ривалу, јасна је прерасподела улога фаворита и аутсајдера, но снага ривала сме да буде препрека свему осим максималном залагању, концентрацији и посвећеној игри.
-Играмо против најбољег тима Лига, хтели смо дуеле са најквалитетнијим екипама, а ЈУГ то није само у бившој Југославији, већ у Европи. Из оваквих утакмица може много да се научи, може да се напредује, да се види где сте у односу на највеће. Баш зато што смо аутсајдери и што је све осим победе Дубровчана сензација, желимо да покажемо оно најбоље од нас у овом тренутку. Напредак у игри је процес, напредоваћемо кроз такмичење, но важно је да сконцентрисани, мирни и спремни уђемо у базен, покажемо да нам је место у А1 лиги. Желим да при напуштању пливалишта сви имамо осећај да смо достигли највише што смо могли у овом тренутку, да нисмо подлегли величини ривала, треми, атмосфери – рекао је тренер ШАПЦА Миодраг Мировић.
Овдашњи клуб предводи капитен Гојко Пијетловић најискуснији и по годинама, али и искуствима током досадашње каријере. Наступао је на свим великим такмичењима, како репрезентативним, тако и клупским, играо је и побеђивао. Уз њега, који ће бити снага међу стативама, ту су још: Марковић, Репановић, Велкић, Ераковић, Илић, Васовић, познати из претходне сезоне(а), односно новајлије: Вучинић, Марковић, Јанковић, Рогач, Лукић, Тохољ, Вукадиновић, Виторовић, Боловић, Лукић, Дан, Марић.
Утакмица је заказана за суботу, од 19 часова. Прво коло може рећи много, може да не каже ништа. Снове нико не може отети, али реална нада је да у извештајима по завршетку меча стоји бар како је ШАБАЦ, новајлија у лиги, пружио неочекивано јак отпор троструком узастопном шампиону.

Д. Б.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa