Инфо

11. октобар 2018.11. окт 2018.
Позориште су људи
14. ПОЗОРИШНА РЕВИЈА

Позориште су људи

Интеракција са публиком и отвореност ка заједници. Акценат на омладинским представама. Годишњу награду “Борис Ковач” понеле две даме. Локалпатриотска причаоница
Позоришну сезону са темом #локалпатриотизам Шабачко позориште је отворило ревијом гостујућих представа, чије етичке вредности представљају окосницу будућег репертоара. Домаћи театар ће ове сезоне представе организовати и викендом, што је новина која би требала да унапреди квалитет живота и културну понуду града. Четрнаеста позоришна ревија стартовала је 5. октобра. Датум како кажу у позоришту није изабран само због значаја који има за новију историју Србије, већ и новог концепта одржавања представа викендом. У оквиру новина планирано је да се петком у пет у позоришту окупљају Шапчани и разговарају са занимљивим, познатим суграђанима, како би видели шта то један мали град као што је Шабац чини великим. Први гост “Локалпатриотске причаонице”, био је Ханибал Ковач, новинар “Подринских” са којим је разговарала директорка Шабачког позоришта Милена Миња Богавац. У отвореном разговору дотакли су се тема медија и колико су слободни данас, шта значи бити новинар у Србији, зашто су слободни медији основа демократизације друштва.
Ревија је званично отворена доделом годишње награде “Борис Ковач”. Уметнички Савет је једногласно одлучио да награду понесу две даме. Млада глумица Кристина Пајкић награђена је за годишњи уметнички допринос позоришту, док је inspicijent Софија Карајић понела награду за свеукупан допринос раду театра током дуге и богате каријере.
Представа “О с(а)вести” која говори о судбини новинарке Даде Вујасиновић била је на репертоару прве вечери. Ауторка Сања Крсмановић Тасић, доноси причу о другарици из детињства Дади Вујасиновић и комад је осмислила као есеј у покрету. Тематика дотиче суштинска питања одговорности, слободе, части, свести и савести, о томе како остати човек у тешком времену у доба рата чије су прве жртве “Истина и Саосећање”.
- Када се приближавала двадесетогодишњица смрти Даде Вујасиновић схватила сам да нико није на прави начин дочарао или се бавио њеним ликом и делом кроз уметничку форму, чак ни ја која сам била њена блиска пријатељица. Време је било да се неки људи подсете и опомену. Кроз представу можемо да видимо каква је она била и нема дилеме како је завршен њен живот. Оно што мене подстиче да изнова играм је то да упркос теми која је трагична она носи поруку о једној младој храброј жени и томе како треба живети свој живот и бавити се послом у који страсно верујеш – истакла је Сања Крсмановић Тасић.
Наредни дани Ревије били су посвећени омладинском позоришту, што је уједно и смерница за будући репертоар. Публици су се представила два омладинска ансамбла.
Представа “Краљ Иби” у извођењу ансамбла Градског позоришта Бечеј у режији Игора Павловића, награђена је на свим релеватним фестивалима за младе. Комад на храбар и маштовит начин, својствен савременим генерацијама исмева диктатуре. У Шапцу извођење је побрало је симпатије публике, али и навело на размишљање. Директор Градског позоришта Бечеј Здравко Петровић навео је да тема којом се “Иби” бави увек у фокусу.
- Нисмо желели јефтине демо-политичке трикове да убацујемо у представу, али је увек актуелна, јер људи попут Ибија постоје свуда око нас. Не само у нашој држави, него и даље – рекао је Петровић.
Драмски студио “Ћоше” из Обреновца, који већ дуги низ година ради са Маријом Меденицом, глумицом и редитељком представе “Шине”, своју изведбу имао је треће вечери Ревије. Изванредна глума, употпуњена сонговима шаље снажу антиратну поруку.
- Мислим да је важно да сви погледају ову представу, због поруке коју шаље. Трудимо се да људи након извођења осете неку врсту промене, јер ако није тако онда наш труд није био довољан - појаснио је Миодраг Пековић, глумац у представи.
Ревију је затворила представа “Три лица огледала” Омен театра чија је тема позоришна уметност, а идеја опасност од сваке врсте екстремизма. Бавећи се позориштем и различитим теоријама драме, глумци у интеракцији с публиком, показују шта се деси када један став оде у свој најгори облик, екстрем. Шапчани су комуницирали са три изванредна глумца: Слободаном Бештићем, Павлом Пекићем и Владимиром Алексићем. Филозофски експеримент на три локације донео је другачији поглед на извођење представа и однос публика-глумац.
- Политичко-социолошке теме су ме подстакле да размишљам о оваквој представи, која је нека врста експеримента. Дуго смо се бавили темом екстремизма као феномена. Како се он манифестује и шта је заправо екстремизам. Глумци су дали свој ауторски печат током припремања представе, истраживања и реализације. Њихова различитост даје додатну енергију и димензију – истакла је редитељка Гордана Лебовић.
Директорка Шабачког позоришта Милена Богавац истакла је да новине чине окосницу сезоне. Од репертоара, изгледа театра, начина продаја улазница и већег ангажовања локалних уметника. Отвореност позоришта ка заједници, интеракција са грађанима је главни задатак управе и ансамбла.
- Интеракција с публиком која постоји у представи која је затворила, као и представи која је отворила 14. Позоришну ревију, показује тенденцију нашег позоришта, да у наредној сезони отвореније комуницирамо са заједницом у којој настаје.
#ЛОКАЛПАТРИОТИЗАМ у наслову сезоне видимо као прилику за фокус на заједницу, њене потребе и проблеме, младе који у њој одрастају и релевантна друштвена питања, која ће Шабачко позориште преиспитивати у овој сезони, јер Град су људи! Град је позориште! – нагласила је директорка Шабачког позоришта Милена Богавац.

М. Ж.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa