Инфо

11. октобар 2018.11. окт 2018.
ПЕТИ ПУТ У КОЦЕЉЕВИ

Међународна ликовна колонија

Посетиоци десетог Фестивала зимнице у Коцељеви и љубитељи сликарства имали су прилику да у галерији Завичајног музеја погледају дела настала у оквиру пете ликовне колоније. Тринаест уметника је оставило преко 30 радова, различитих праваца и техника, од којих су неки и први пут представљени јавности.
Колонија је и ове године носила предзнак међународне и то је, према речима Јасмине Гајић из Завичајног одељења Библиотеке коцељевачке, једно од ретких окупљања које има и тај карактер.
–Ове године по пети пут смо организовали ликовну колонију, захваљујући Оснивачу и Завичајном одељењу Библиотеке. Били смо домаћини уметницима из Београда, Пожеге, Шапца, Уба и Швајцарске. Наравно, окупили смо и све заинтересоване сликаре-завичајце.
Академски сликар Иван Радовић се показао као прави сликар истраживач, примењујући све природне материјале који су му дошли под руку. Сликар Бранко Васиљевић, иначе бивши дипломата у Паризу, је оставио шест изузетних радова, пејзажа, који су се издвојили и колоритом и техником и уметничким достигнућем. Поред тога, направио је серију уметничких фотографија, које нас приказују из једног сасвим другог угла- изјавила је Јасмина Гајић.
Цео фонд слика, насталих на Колонији, биће предат Општини Коцељева, као и претходних година. Неке од тих слика ће оплеменити простор установа у овом месту, неке ће бити установљене као поклон разним министарствима, док ће део њих красити зидове у згради општине.
–У сваком случају, ми у Библиотеци смо мишљења да Колонија има смисао и сврху и да треба у будућности размишљати о стварању Галерије савремене уметности у нашем месту, са сталном поставком слика насталих на овај начин- истакла је Гајић.
Весна Бошковић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa