Инфо

1. новембар 2018.1. нов 2018.
Товљачи  свиња на леду
ИНИЦИЈАТИВА СЕЛО ГРАД ШАБАЦ

Товљачи свиња на леду


Ни родније године ни веће пљачке села, поручио градски одборник Драган Станковић, тражећи хитне мере свих надлежних, због ниске цене товних свиња ( око 110-115 динара по килограму живе мере) са, како је рекао, тенденцијом пада
На конференцији за медије Иницијативе село-град, одржане прошлог уторка у Шапцу, градски одборник и један од лидера Иницијативе Драган Станковић изнео је више разлога за ниску цену товних свиња, која се тренутно креће око 110-150 динара по килограму живе мере са тенденцијом још већег пада.
Станковић је као један од основних разлога навео неконтролисани увоз из земаља Европске Уније, без обзира што се та роба ( товне свиње) може набавити код домаћих фармера. Сматра да монопол држе кланичари, а сиромашнији произвођачи не могу да издрже конкуренцију. Мишљења је и да Министарство пољопривреде нема адекватну политику у овом случају, фаворизујући веће произвођаче на штету средњих и “ситнијих”, којима прети потпуно уништење.
- Влада велико сиромаштво, а ниска цена товљеника живе мере не утиче на смањење цене меса у касапницама, додао је он.
Пожалио се да њихов глас, нико од надлежних не чује нити реагује, а за то по његовом мишљењу постоји потреба. Нагласио је да му се многи произвођачи јављају за помоћ, док с друге стране изостаје реакција прозваних. Лично је овог пута позвао посланика Српске напредне странке из Шапца Бобана Бирманчевића да о свему извести Скупштину Србије.
Најавио је и могућност одржавања ванредне Скупштине града, на њихову иницијативу, поводом ниске цене товљеника. Текућу годину у пољопривреди овог краја окарактерисао је као никада роднију и никада већу “пљачку” сељака. Инсистирао је да се о овоме изјасне сви одговорни на локалном и републичком нивоу, а као једну од мера превазилажења тешког стања у производњи свиња поменуо потребу укључења Републичке дирекције робних резерви.
Љ.Ђ.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa