Инфо

27. децембар 2018.27. дец 2018.
ПОЉОПРИВРЕДА

СТАНДАРДИ И ПОДРШКА СЕРТИФИКАЦИЈИ

Стандард је документ који садржи карактеристике и захтеве за производ, поступке производње или методе испитивања и оцењивања усаглашености производа са захтевима. Сертификација представља поступак контроле и оцењивања процеса производње и добијеног производа
Увођење стандарда је услов када се ради о озбиљној производњи, због тога што су они често услов извоза, како на европско, тако и на светско тржиште.
Стандард је документ који садржи карактеристике и захтеве за производ, поступке производње или методе испитивања и оцењивања усаглашености производа са захтевима. Коришћењем стандарда у производњи и пружању услуга повећавају се ефикасност и ефективност процеса и подиже квалитет услуге.
Сертификација представља поступак контроле и оцењивања процеса производње и добијеног производа, што укључује и лабораторијске анализе за проверу квалитета производа добијених методама органске производње, пољопривредних и прехрамбених производа са ознаком географског порекла и пољопривредних и прехрамбених производа са националном ознаком вишег квалитета „српски квалитет”, као и издавање сертификата којим се потврђује њихова усклађеност са прописаним захтевима у погледу производње и квалитета, издавање документа којим се потврђује њихова усклађеност са прописаним захтевима у погледу производње, за производе у периоду конверзије у органској производњи, односно усаглашеност производа са спецификацијом, за производе са ознаком „српски квалитет”.
У складу са Правилником о подстицајима за спровођење активности у циљу подизања конкурентности кроз сертификацију система квалитета хране, органских производа и производа са ознаком географског порекла (Службени гласник РС“ број 39/2018 од 25.05.2018. године) ближе се прописују врсте подстицаја кроз сертификацију система квалитета хране, органских производа и производа са ознаком географског порекла.
Подстицаји обухватају подршку сертификaцији:
1. система управљања безбедношћу хране према ISO 22000, FSSC 22000, BRC, IFS, GOST-R стандарду,
2. добре пољопривредне праксе према GLOBALG.A.P. стандарду ,
3. система квалитета хране према HALAL стандарду,
4. система квалитета хране према KOSHER стандарду,
5. производа добијених методама органске производње за физичко лице, правно лице, предузетник и удружење.
6. производа са ознаком географског порекла за физичко лице, правно лице,предузетника и удружење.
7. производа са ознаком „српски квалитет” за физичко лице, правно лице и предузетника, и то за предмет подстицаја који је реализован од 01. новембра претходне године до дана подношења захтева у текућој године. Захтев се подноси за један или више подстицаја Управи за аграрна плаћања за сваку календарску годину од 01.марта до 31. октобра.
Уредбом о расподели подстицаја у пољопривреди и руралном развоју за ову годину износ подстицаја био је 50% , односно 65% без урачунатог пореза на додату вредност за маргинална подручја, од износа увођења стандарда, односно трошкова сертификације и утврђује се према месту у коме се налази објекат који је предмет подстицаја, односно у коме се производе производи који су предмет подстицаја. Највиши укупни износ подстицаја по кориснику био је 500.000 динара.
Врсте стандарда:
ISO стандарди – International Standard Organization – међународна организација за стандардизацију, уштеду сировина.
HACCP (Hazard Analysis Critical Control Points) – Анализа опасности и критичне контролне тачке
GLOBALG.A.P. (G.A.P. – Good Agricultural Practices) – међународни комерцијални стандард Добре Пољопривредне Праксе у примарној пољопривредној производњи
IFS (International Food Standard) – међународни стандарди хране.
BRC (British Retail Consortium) – Британска комора малопродаје - општи стандард за храну- на основу акта о безбедности хране у Великој Британији.
HALAL стандард – на арапском халал значи дозвољено. Мисли се на храну припремљену по шеријатским законима и већина муслимана широм света примењује овај начин исхране. Најчешће се примењује у прехрамбеној и фармацеутској индустрији.
KOSHER стандард – сертификат у индустрији хране и пића којим се гарантује да је одређени прехрамбени производ испунио захтеве прописане Торахом и да може бити конзумиран од стране јеврејске верске заједнице.
ОРГАНСКА СЕРТИФИКАЦИЈА - може је добити сваки регистровани органски произвођач који се бави, не само производњом, већ и откупом и прерадом, складиштењем, паковањем или продајом органских производа.
Саветодавац Мирјана Милошевић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa