Инфо

27. децембар 2018.27. дец 2018.
СЕЋАЊА

ДРУГОВИ ДО ГРОБА

У песми кантаутора Ђорђа Балашевића, он на једном месту каже: у војсци сам стекао друга до гроба. У суботу 22. децембра окупили се другови, чије другарство већ дуго траје – бивше старешине из гарнизона Шабац, да заједнички обележе пети овакав сусрет, да се подсете на војничко дружење и да обележе некада свој Дан ЈНА – 22. децембар.
На овом скупу, као и ранијих година, дошли су сви другови који су у Шапцу службовали – из Београда, Ваљева, Лознице... И овај сусрет за свакога од њих био је за памћење. Ти људи, иако сви пензионери, толико тога памте из војничког живота као да се све то јуче догађало. Иако је војнички живот врло озбиљна у животу активност све што су данас једни другима испричали и подсетили – било је у стилу анегдота – весело, занимљиво, интересантно, понегде и смешно. Али шта ћете, и онда, као и данас, такав је био живот.
На овим сусретима све је почињало поздравом, одавањем поште изгинулим борцима у рату и умрлим друговима између два оваква сусрета. За сваки сусрет повод је био обележавање ондашњег Дана ЈНА – 22. децембра. Овом приликом увек је неко од присутних подсетио на, у оно време, најважнији догађај – организована и масовна борба проти фашизма за слободу. На овом садашњем сусрету пуковник у пензији, некада и командант јединице на Сави Чеда Огризовић, бираним речима укратко је подсетио на 22. децембар 1941. године када је Тито у Руду основао прву велику и елитну јединицу војске Југославије – Прву пролетерску бригаду.
Овај сусрет у свему је оправдао окупљање другова, бивших старешина ЈНА. Све је било весело, свако је нашао “свога друга до гроба”, јер по атмосфери која је током дружења владала и сви наредни сусрети биће весели у стилу наслова.

С. С.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa