Инфо

24. јануар 2019.24. јан 2019.
СЕДМИ ГРАЂАНСКИ ПРОТЕСТ У БЕОГРАДУ

Захтев и за опозицију

Глумац Бранислав Трифуновић је, за разлику од претходних протеста када су захтеви били упућени представницима власти, захтеве, у име грађана, испоставио опозицији. Грађанима се обратио и глумац Никола Којо и то са поруком - Александре Вучићу, ово је крај
У Београду је организован седми грађански протест “Стоп крвавим кошуљама” под слоганом “1 од 5 милиона”. Као и претходних субота, код Филозофског факултета уз пиштаљке и транспаренте окупили су се грађани незадовољни влашћу Александра Вучића, председника Србије.
Глумац Бранислав Трифуновић је, за разлику од претходних протеста када су захтеви били упућени представницима власти, захтеве, у име грађана, испоставио опозицији.
- Осам недеља смо овде, два месеца трају протести против насиља које спроводи власт. Њима смо захтеве испоставили, а вечерас имамо захтев за опозицију. Нужно је успоставити механизме да се оваква власт никада више не понови. Када ово прође, у држави ће све морати да се гради испочетка. Зато с овог места, последње оазе нормалности, позивам политичаре који шетају с нама да послушају свој народ. Да разумеју да ми не бирамо власт, ми бирамо службенике. Хоћемо да људи не бирају власт, већ сервис грађана - рекао је Трифуновић.
Он је додао да грађани хоће јасан план здраве државне управе коме ће се политичари прилагодити.
- Политичари се морају прилагодити држави, а не држава политичарима. Хоћемо да нам напишете како ћемо да вас контролишемо, као и како да вас сменимо. Да нам то напишете, изложите, а затим и потпишете. Ово је наша земља - истакао је Трифуновић.
Глумац је подсетио и да грађани организују шетње и у другим градовима у Србији.
- Овај грађански протест ће постати лавина коју нико неће моћи да заустави. Поред Београда шета још 15 градова, а имамо најаву и за још десетак. Србија се буди, драги Београде, верујте - поручио је Трифуновић.
Бранислав Трифуновић је са протеста имао и поруку за председника Србије Александра Вучића. Он је рекао да грађани Србије неће пристати на оно што он назива изборима.
- Избори подразумевају слободу мишљења и говора. На то што ти зовеш изборима ми не пристајемо. Избори да, али са правом слободе, Александре Вучићу - додао је Трифуновић.
Грађанима се обратио и глумац Никола Којо и то са поруком - Александре Вучићу, ово је крај.
- Користио си наш новац, наш недостатак храбрости, силовао си и уценио комплетно становништво. Силовао си својим конференцијама за штампу - редовним, ванредним … Рушењем Савамале, Ер Србијом, падом хеликоптера, продајом Коперникуса…Заиграо си се, Александре Вучићу, заборавио си да си ти наш службеник и да те ми плаћамо. Ми хоћемо да плаћамо неког ко може да спроведе да нема гладних у 21. веку. Не плаћамо те да нас вређаш, понижаваш и да нас називаш олошем. Да будеш новинар, судија, акушер и бабица… - рекао је Којо.
Он је нагласио да је народ који широм Србије протестује решио да каже председнику Србије оде.
- Позивамо те да абдицираш, краљу самокрунисани, и имаћеш олакшавајуће околности. Објасни и својим поданицима да одложе своје оружје и ништа им се неће десити - осим лустрације. А ми имамо још неке задатке. Прво да твојим гласачима објаснимо шта си урадио и како си користио њихов новац. Да формирамо политичко тело протеста, да убедимо политичаре да напусте све институције у којима има твојих хајдука, апсолутно све - истакао је глумац.
Према његовим речима, последњи циљ је да грађани буду на улици до краја, до тоталне грађанске непослушности.
- До коначног циља, а то си ти, Александре, који ћеш бити запамћен у историји као диктатор. Од тога те нико не може аболирати. Спасиба за дружбу - завршио је Којо говор са камиона након чега је почела шетња главним улицама Београда.
Бујошевић тражи писмо
Раније је најављено да грађани понесу јаја како би гађали зграду РТС, као деведесетих, али су говорници поручили да се то не ради, што су протестант и послушали. Колона се кретала од Филозофског факултета, преко Македонске и Светогорске улице до Зграде РТС-а где су организатори протеста раније јавно позвали челнике ове медијске куће да их приме на састанак с генералним директором РТС-а Драганом Бујошевићем и главним и одговорним уредником Информативног програма РТС-а Ненадом Љ. Стефановићем. Представнике протеста, међутим, нису примили у РТС. Како је окупљенима рекао Бранислав Трифуновић на улазу у зграду речено им је да писаним путем морају да затраже састанак са челницима ове медијске куће.

Глишић: СНС тражи изборе
Председник Извршног одбора СНС-а, Дарко Глишић, изјавио је да уже страначко руководство сматра да је "веома важно" расписати ванредне парламентарне изборе и додао да је тај став изнет на данашњем састанку са председником СНС-а, Александром Вучићем.
Глишић је додао да је на том састанку речено Вучићу да је странка “у потпуности спремна да организационо изнесе терет избора који би се десили у наредних неколико месеци”.
- Ако са једне стране имате људе који оспоравају ваш легитимитет и мисле да то што радите није добро, онда је најбољи могући начин да проверите да ли је то тако, да изађете на изборе и да питате грађане да ли је добар пут којим идемо, или можда пут који нуде ови други, а то је повратак у ону суморну прошлост лоповлука, затварања фабрика и свега онога чега не желимо да се сетимо, а камоли да доживимо", казао је функционер напредњака.
Н. К.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa