Инфо

24. јануар 2019.24. јан 2019.
РАЗГОВОР СА НОВИМ ВД НАЧЕЛНИКОМ ОПШТИНСКЕ УПРАВЕ У КОЦЕЉЕВИ, СЛОБОДАНОМ ВАСИЋЕМ

МОДЕРНИЗАЦИЈА УПРАВЕ И ЕФИКАСНИЈИ РАД ИНСПЕКЦИЈСКИХ СЛУЖБИ

О приоритетима општинске управе, препрекама на које се наилази у реализацији зацртаних планова, модернизацији Упарве и броју запослених, разговарали смо са новим ВД начелником Општинске управе у Коцељеви, Слободаном Васићем.
Шта су приоритети Општинске управе?
-Приоритети Општинске управе у наредном периоду требали би да буду побољшање рада инспекцијских служби. Затим, ушли бисмо у завршну фазу поступка озакоњења. Што се тиче матичних књига и евиденција, стигло се до завршне фазе. Остаје још само део везан за држављанства. Што се тиче имовинско-правног дела, ускоро би требала да почне са радом комисија за враћање земљишта коју очекујемо дужи временски период, па ће грађани који нису завршили поступке пред том комисијом коначно бити у ситуацији да могу пред комисијом да остваре своја права.
Шта је до сада била највећа препрека за формирање комисије и остваривање права из ове области?
-Највећа препрека у раду комисије била је недостатак судија, пошто је ретко ко хтео да прихвати функцију председника комисије за враћање земљишта, а закон који је из 1991. године са једном изменом из 1998. је предвидео да председник и заменик председника комисије могу да буду из реда судија. То се у пракси показало као неизводљиво, јер нисмо могли да нађемо људе који су били спремни да се ангажују и одвоје време за рад у комисији, правдајући своју неспремност чињеницом да их нико не ослобађа обавеза рада у суду. Ово би им био додатни посао. Сама област, како се ближи крај овим предметима, веома је тешка. Најчешће остају предмети који су најтежи из више разлога.
Има ли простора за модернизацију општинске управе?
-Што се тиче организационог дела Општинске управе бићемо у ситуацији да се коначно одређена документа могу наручити електронским путем. За сада је електронским путем могуће урадити све оно што се тиче матичних књига. Можда би требало побољшати део који се тиче писарнице. На ту тему би можда могло да се размишља у смислу да имамо електронску писарницу, као у судовима, и да једним кликом на свом рачунару дођете до сазнања у којој је фази ваш предмет. То би била једна од могућности која би допринела да Општинска управа има транспарентнији рад и да она може да буде сервис грађана у правом смислу те речи.
Да ли би јединствени шалтер био добро решење за ефикаснији рад?
-Моје мишљење је да би то било доста добро за наше грађане. Ми сада имамо неке ствари где грађани не морају директно да учествују у прикупљању одређених података, већ се они достављају на захтев надлежних служби које обрађују захтеве по службеној дужности. То су нека документа која се тичу пореских органа, затим електродистрибуције, МУП-а... Осим тога, требало би можда у наредном периоду порадити и на модернизацији опреме како бисмо и у том делу осавременили општинску управу. То би свакако допринело квалитетнијем и ефикаснијем раду.
Да би једна Општинска управа добро функционисала мора имати и довољан број радника. Општина Коцељева је проглашена за једну од најрационалнијих локалних самоуправа по питању броја запослених. Али да ли се, и у којој мери, смањен број службеника одражава на квалитет рада и преоптерећеност запослених у управи?
-Са једне стране се то свакако одражава на квалитет рада, али ми смо ограничени бројем запослених који нам је дозвољен, и за свако ново запошљавање потребна нам је сагласност одговарајућег органа Републике.
Колико је тренутно запослених у Општинској управи и који је оптималан број?
-Тренутно је запослено 39 радника и то нам је дозвољен број. Некада је овде било запослено 45-46 радника.
Слободан Васић, дипломирани правник са положеним правосудним испитом, рођен је 1963-е године у Каменици. Био је начелник општинске управе од 2006-2011 године. Обаљао је функцију општинског правобраниоца. Од половине јануара именован је за вд начелника општинске управе

В. Бошковић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa