Инфо

28. март 2019.28. мар 2019.
Флеки у част
„Звук знак зрак“ и Кц Шабац у Паризу

Флеки у част

Пројектом "Звук, Знак, Зрак ", шабачки Културни центар представиће се у Српском културном центру у Паризу од 5.априла до 13. маја. Ово је прво представљање Културног центра изван граница државе и отвара нове могућности за промоцију српске културе и презентацију младих уметника, као и прилика да се на нов начин сагледа стваралаштво, животна филозофија слободног духа какав је био Миомир Грујић Флека.
- Претходне године обележили смо 55 година постојања и рада, када нам је и одобрен пројекат „Звук, знак, зрак“ од стране Министарства културе. Мислим да ћемо на овај начин поред редовних активности Културног центра на најбољи начин представити град и Србију - навела је директорка Културног центра Соња Петровић Јагић.
Ауторка пројекта Катарина Јанковић Поповић уз Марију Ратковић осмислила је и уметнички дизајнирала поставку. Режију документарног филма „Флека-Глас андерграунда“, потписује Дарко Павловић. Програм је реализован уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије
- Пројекат је подразумевао и документарну изложбу посвећену Флеки. Један део поставке у Народном музеју у Шапцу чинили су и сликарски радови, Важан сегмент мултимедијалног пројекта је и филм који је реализован 2017. године уз подршку бројних сарадника. Уметник Ђурађ Стевановић је осликао пролаз у Господар Јевремовој улици који је назван по Флеки. Не треба заборавити ни породицу која нам је уступила документацију - истакла је ауторка пројекта Катарина Јанковић Поповић.
Миомир Грујић Флека, био је специфична фигура шабачке и београдске прогресивне сцене 80-тих и 90-тих година XX века. Kao магистар сликарства и мултидисциплинарни уметник чија је комплексна уметничка пракса заступљена у свим важнијим историјама савремене уметности пост-југословенског простора оставио је значајан траг у оквиру андерграунд сцене.
- Оно што ову поставкуу чини посебном је њен мултимедијални садржај. Састоји се од до сада неизлаганих радова, редизајнираних страница „Омладинских новина“ у којима је Флека радио, колажа његових текстова, документарних фотографија, сликарских радова и новинарског у дневном листу „Данас“, који су стилизовани. Њима смо посветили посебну пажњу. Део поставке су и личне ствари, меморабилије, касетофони и архива радио емисије „Шишмиш“ по којој је најпознатији широј јавности. Црвена нит која се провлачи у стваралаштву и животу Миомира Грујића Флеке је суштинска филозофија поимања андерграунда као стања свести која диктира време и потребу појединца да истражи своју индивидуалност - рекла је ауторка изложбе Марија Ратковић.
Из рада и ангажовања Флеке могу се читати и тумачити тадашње друштвене, политичке, културне прилике којих је био сведок. Увидом личну архиву ауторка и сарадници пројекта објединили су живот и стваралаштво авангардне личности. Мултимедијална поставка која обухвата изложбу, пројекцију филма „Глас андерграунда“ и дебату, омаж је уметнику.
- Филм је важан јер представља мултимедијални споменик менталном горостасу, какав је био Флека. Ово је први документарни филм о њему и због тога је окупио велики број његових савременика и сарадника, који су говорили о заједничком раду, времену у ком су одрастали, стварали. Све то филм чини интересантним видео журналом историје уметности са краја XX века и простор Југославије, Србију, Београда и Шапца. Изазов је био да реконструишем невероватну причу о Флеки и након реализације не знам да ли сам у томе успео. Све ово посматрам кроз своје искуство од пре двадесетак година, када је био једна од незаобилазних фигура града и нашег одрастања. Кроз, пре свега, мултимедијална деловања спознавали смо нову музику. Били смо уверени да промишљамо добро, јер смо то чинили паралелно са оним што је Флека радио - појаснио је Дарко Павловић, редитељ филма.
М. Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa