Инфо

18. април 2019.18. апр 2019.
СВЕ ВЕЋИ ПРОБЛЕМ ОДЛАГАЊА ОТПАДА

ТРАНСПОРТ СМЕЋА НЕМИНОВНОСТ

Комунално предузеће је у преговорима да се са постојеће депоније одвлачи део смећа и да се покуша на тај начин смањити отпад на депонији која је далеко у црвеном, у правом смислу те речи. Ово је један од начина за решавање све већег и већег проблема са којим се свакодневно сусрећемо а то је смеће у Коцељеви и постојање дивљих депонија које се јављају не само у насељеном месту Коцељева већ и у другим месним
заједницама- нагласио је Илинчић
Преко 30 година у Коцељеви се смеће одлаже на депонију у санацији која се налази на неадевкатној локацији. Пре три године свечано је отворена трансфер станица која је имала за циљ да омогући ефикасније управљање отпадом у складу са највишим стандардима заштите животне средине. Међутим, њеном раду требало је да претходи отварање регионалне депоније Каленић на Убу, што се још увек није догодило. Стога је ова општина принуђена да отпад транспортује и одлажe на друге санитарне депоније у региону.
Управо о овом проблему било је речи на прошлонедељној седници Oпштинског већа приликом разматрања предлога Одлуке о другој измени Програма пословања ЈКП Прогрес за 2019. годину, која је, према речима директора овог комуналног предузећа техничке природе.
–Навели смо да ће се смеће одлагати на санитарну депонију Сремска Митровица, а то је погрешно. Требало је навести само одлагање на санитарну депонију, па ћемо видети на коју. Нема ту неког великог избора. Обреновац или Сремска Митровица, где можемо- рекао је Драган Пантелић.
О проблемима одлагања отпада са којима се коцељевачка општина дуги низ година суочава говорио је и председник Душан Илинчић.
–Комунално предузеће је у преговорима да се са постојеће депоније одвлачи део смећа и да се покуша на тај начин смањити отпад на депонији која је далеко у црвеном, у правом смислу те речи. Ово је један од начина за решавање све већег и већег проблема са којим се свакодневно сусрећемо а то је смеће у Коцељеви и постојање дивљих депонија које се јављају не само у насељеном месту Коцељева већ и у другим месним заједницама- нагласио је Илинчић.
Проблем све већег броја дивљих депонија истакао је и члан већа Радивој Николић, преносећи лична искуства са несавесним грађанима и њиховим поступцима. Он је изнео тврдњу да се ништа не може променити док се не уведу строге казне и не поставе табле са јасним знаком забране бацања смећа.
Једна од локација, на којој се континуирано ствара дивља депонија, налази се уз магистрални пут Шабац-Ваљево код Вила Леске, упркос напорима надлежних да се то више не догађа. Ова дивља депонија уклањана је неколико пута, али су несавесни грађани упорни у бацању отпада.
Председник општине Коцељева објаснио је да се ова општина нашла у озбиљном проблему, као и већина других локалних самоуправа, због кашњења рада регионалне депоније Каленић.
–Ми смо урадили трансфер станицу која нам је претходница и која би требала да обезбеди трансфер смећа на ту депонију која није прорадила. О тој депонији је реч више од десет година. Застало је још 2014. године. Ми смо за сада нашли решење да смеће одвозимо на друге депоније и кренућемо прво од Коцељеве. Немојмо заборавити да је смеће изузетно скупо и за одлагање и за одвожење на било коју депонију. Сремска Митровица је, рецимо, удаљена 68 км од Коцељеве и сам транспорт много кошта. Велики је то проблем, али мора се узети у обзир да месне заједнице за сада саме морају решавати проблем смећа- рекао је председник коцељевачке општине и указао на чињеницу да су све општине, мање или више, у истом проблему.
Он је оценио да је казнену политику могуће применити тек када буде решен проблем одлагања смећа.

РЕШЕЊЕ ЈЕ У
ПРЕЧИСТАЧИМА
На прошлонедељној седници веће је разговарало и о квалитету воде на подручју ове општине као и о неопходности уградње одређених пречистача у циљу смањивања велике концентрације гвожђа у једном од бунара на изворишту у Свилеуви.
–Имамо један бунар који тренутно није у експлоатацији због проблема са великом количином гвожђа. То је проблем који комунално предузеће покушава да превазиђе са неким пречистачима. Реч је о бунару чији је капацитет осам литара воде у секунди- објаснио је Илинчић.
Након констатације члана већа Радмиле Пимић да Коцељева и са водом која се користи има сличан проблем, директор комуналног предузећа је рекао да ова општина има добру, квалитетну, изворску воду којa je обично тврдa.
– Имају висок садржај тих карбоната. Зато долази и до те обојености. Са друге стране квалитет воде је изузетан. Уосталом, зашто би Rauch дошао баш у Коцељеву? Управо због квалитета воде. Сада ми покушавамо да на том бунару који има висок проценат гвожђа смањимо садржај на неку дозвољену границу. Потребно је да се уради постројење које ће да омекшава ту воду. Опасности никакве нема по здравље. Овај бунар неће бити стављен у употребу све док се не реши овај проблем- напоменуо је Драган Пантелић и додао да се контрола квалитета и исправности воде обавља сваког месеца као и да се узорковање врши на неколико различитих локација.
В. Бошковић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa