Инфо

6. јун 2019.6. јун 2019.
Само о љубави причамо
ИНТЕРВЈУ: ГОРАН ШЕПА – ГАЛЕ КЕРБЕР

Само о љубави причамо

Ми смо космополитски бенд. Младе бендове саветујем да буду баш упорни. “Кербер” је овде увек био добро примљен. Сматрам да Шабац има причу рок музике, ретро бендове које стално виђам по целој Србији. Мислим да ви то радите здушно
На 15. Мото-скупу, који је последњег викенда маја организовао Мото-клуб „Чивија“, наступила је група „Кербер“. Око 3.000 људи углас је певало све песме током двоипочасовног наступа. Пре почетка концерта разговарали смо са певачем групе Гораном Шепом, познатијим као Гале.
Питање које се већ годинама намеће када је музика коју свирате у питању - какво је време за рок музику? Колико наступате?
-Никад боље (смех). Рокенрол не може да нестане. Живим то цео живот. Ми смо превише емотивни људи и све што радимо радимо од срца. Не одговарају нам ратови, међе... Али смо спремни да мењамо систем, да причамо о љубави, а у последње време само нам је љубав тема.
Колико наступате по републикама бивше Југославије и на какав пријем тамо наилазите?
-Много наступамо и свуда смо добродошли. Зову нас људи. Нема те количине концерата које би требале да буду. Мада не видим ни сврху да свирамо 50 пута у Хрватској. Довољно је пет, шест добрих концерата у хрватским градовима, као и у Србији. Србија има пет великих градова, Хрватска два, Словенија један. Треба да будемо реални. Задовољни смо јер има много људи који нас слушају. Ми нисмо бенд који има границе. Никада нисмо били политички ангажовани. Нисмо се појављивали када је за нас било депресивно време. Ми смо космополитски бенд.
Имате доста хитова. Постоји ли нека песма која се издваја на наступима?
-Реакције су увек добре на Боље да сам друге љубио, Кад љубав изда, На раскршћу, Човек од меда, Ратне игре, Сеобе, Свет се брзо окреће, Небо је мало за све... Када кренемо да певамо, збунимо људе. Постојимо више од три деценије. Издали смо шест, седам албума. Нисмо сваке године исто актуелни. Песме причају саме за себе. Чак ни ја не знам које године је која настала. Оне су ванвременске. Битна је наша енергија на бини. Верујем да смо врло спонтани. Уживамо у ономе што радимо. Публика зна шта да очекује од нас. Постоји Јутјуб, информација тече. Наше је само да свирамо и то је то.
Да ли бисте пристали на компромис и учествовали у неком таленат... (шоуу)
-Не! Позиван сам последњих десетак година, али није то место где би требало да се појавим, нити ико из бенда. Превише дуго постојимо. Нама та врста популарности не треба. Људи који се баве тиме су изванредни у свом послу. Стварно их слушам. Не потцењујем никог, али не видим себе у свему томе. Они одлично то раде. Причају ко како треба да пева итд. То су добри ликови и велики певачи. Можда ће ти млади људи да науче нешто од њих, можда и неће. То је већ њихов избор.
Да ли Вам се чини да младима фали слободе у ауторском раду?
-Младе бендове саветујем да буду баш упорни. Ни наше песме нико није знао. Били смо познати само у нашој околини. Ауторски бендови морају да буду по сваку цену не кавери него да гурају своје песме и буду тврдоглави. Некад неке песме људи не препознају, али ако аутор стоји иза њих то су добре песме. Ко буде тврдоглавији да песму пласира, медији то представе и ако време каже да је у праву победио је. То је спорт.
Да ли ваша публика може од “Кербера” ускоро да очекује нешто ново?
-Већ је „пун амбар“ песама. Ми смо бенд који много води рачуна о себи. Не дајемо здушно менаџерима све од себе. Даћемо себе колико ми желимо. Превише дуго постојимо и немамо проблем са временом, имамо само проблем са добрим песмама. Када мислимо да је песма изванредна она ће бити изнедрена. Чини се да имамо већ створених добрих песама. Много ствари смо већ изнели и публика пева и оно што нисмо још издали.
Не наступате први пут на Мото скупу у Шапцу, али сте овде први пут као Кербер. Какви су утисци?
-Као “Кербер” наступамо први пут после толико година. Пре две године сам био са Најдом. Била је то мешавина “Смака” и “Кербера” и свачега још. Ово је “Кербер” у пуном смислу. Цео бенд је надахнут јер памтимо свирке у Шапцу које су увек биле фантастичне. “Кербер” је овде увек био добро примљен. Сматрам да Шабац има причу рок музике, ретро бендове које стално виђам по целој Србији. Мислим да ви то радите здушно. Било је ту „у моје време“ доста добрих гитариста, добрих музичара. Како су све они сви касније затворили ви то знате најбоље, а Шабац је изнедрио много добрих музичара.
Биографија
Група “Кербер” настала је 1981. године у Нишу. Први значајнији наступ имали су 1983. године на Омладинском фестивалу у Суботици где су и победили са песмом Мезимац.
Носе име по троглавом псу из грчке митологије, чувару улаза у подземни свет.
Снимили су албуме “Небо је мало за све”, “Ратне игре”, “Сеобе”, “Људи и богови”, “Пета страна света” и “Запис”.

Бајкери чувају рок музику
-Бајкери праве страшне приче. Када наступају велики бендови на мото скуповима, они доведу наки анонимни бенд да наступи пре тога. Веома сам срећан што се тако ради. То је једини начин. Нема много фестивала. Бајкери су права промоција рок ен рола и бајкери су једини који остају рокенрол. Ми се „проституишемо“. Много нас оде у неки други правац. Ја нећу никада, увек ћу бити ко јесам. Бакери желе рокенрол и то ће увек бити тако.
Скуп у Шапцу је велики. Окупља се толико дивних људи, рокера. Жао ми је што не знају сви да свирају. Свирао бих са свима њима и био би то бенд од 5.000 људи.
М.Мијаиловић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa