Инфо

25. фебруар 2021.25. феб 2021.
ФОТО: ПРИВАТНА АРХИВА

ФОТО: ПРИВАТНА АРХИВА

Сузана Ђурић - шампион моделирања ноктију

Сваки детаљ је важан

На надметања гледам као на степенице које треба да пређем како бих дошла до одређеног циља, а то нису награде, већ знања и вештине које стичем. Пре такмичења се припремамо, учимо нове ствари, а признања су круна свега. Овај посао морате да волите, а онда све полако долази
Ако би вас неко упитао да ли знате шта је моделирање ноктију, које су то најчешће грешке које чинимо приликом одабира салона за негу ноктију, да ли је добро бити сам свој мајстор, или најбоље да „дамо руку“ професионалцу, открива нам Шапчанка Сузана Ђурић.

Сузана је са колегиницама освојила неколико међународних признања у овом домену. Иако је по вокацији васпитач због недостатка посла отворила је салон. Уз труд, рад, посвећеност и константо усавршавање успела је да постане мајстор зната, или како би и сама рекла “добра мајсторица”. Своја знања несебично дели са младим девојкама свесна колико је сваки почетак тежак, али и да успех не долази “преко ноћи”.

-По струци сам васпитач, али су ме животне околности нагнале да започнем свој бизнис и отворим свој студио. Током година рада схватила сам увек може више, боље и другачије од уобичајеног.
Осим надметања са другим учесницима, такмичење је и прилика да процени сопствени напредак и представи достигнућа људима из више држава. Иако жири даје завршну реч, самоевалуација некада крије и веће стандарде.

ФОТО: ПРИВАТНА АРХИВА


- Подељени смо на дивизије у зависности од нашег знања, те тако имамо јуниоре, односно почетни ниво, затим средњи и напредни. Такмичимо се са онима из истог ранга, а за сваку тему је одређено време и сва правила су тачно дефинисана. Судије поседују неопходне лиценце из ове области и долазе из различитих земаља, јер је све конципирано да буде интернационалног карактера. Сваки детаљ је изузетно важан у оцењивању, од композиције, односа боја, тонова и сваки потез се гледа, мери и оцењује. Уколико се ради нека од посебних тема, техника. Све подлеже одређеним правилима.
Признања су врхунац преданог рада, али она су достижна само уколико је основа свега љубав према ономе што се ради. Осим награда, обавеза истинског великана неке области је да знање и искуство искрено дели са млађима, радујући се сваком потенцијалном зналцу.

Постоји само један званичан тим Србије, а то смо ми


-На надметања гледам као на степенице које треба да пређем како бих дошла до одређеног циља, а то нису награде, већ знања и вештине које стичем. Пре такмичења се припремамо, учимо нове ствари, а признања су круна свега. Овај посао морате да волите, а онда све полако долази. Тренутно сам едукатор и веома сам срећна, јер имам дивне колеге и сараднике. Велико ми је задовољство што сарађујем са Мијом Видаковић из Београда. Особе које су мајстори свог заната, без обзира на област у којој делују су веома приступачни, деле своје знање, вештине и не гледају на друге као на конкуренцију, иако то негде јесу.

Говорећи о међународним такмичењима, не говоримо о тимовима, већ националним селекцијама сачињеним од професионалаца.

-Наш тим је формиран протекле године. Сандра Сич је дошла на идеју да окупи најбоље девојке из Србије из овог посла, односно оне за које је сматрала да се издвајају. Већ на првом такмичењу смо биле запажене. Од неколико десетина радова послатих на такмичење сигурно је већина однела награде. Постоји само један званичан тим Србије, а то смо ми. План је био да током протекле године у Србији буде организован шампионат Magic World, али услед пандемије није било могуће да буде реализован. Уколико ситуација буде другачија то ће бити приређено у мају, што ће уједно бити и прилика за све девојке да се прикључе.

ФОТО: ПРИВАТНА АРХИВА


Током едукације, наглашава Сузана, сви сегменти су покривени како би клијенти имали прави третман и касније из салона изашли са намером да се поново врате због квалитета услуге. Ипак, признаје да труд, усвајање знања нису приоритет свима, што може бити касније велики проблем.

-Девојке нису увек заинтересоване за едукацију, јер мисле да је моделирање усмерено само на „мазање“ ноктију. Некада нису свесне опасности одабира погрешног материјала и погрешног апликовања на нокте. Постоји велики ланац болести када се превише турпија нокатна плоча. Несертификовани материјал који нема порекло, састав, а веома добро знамо да одређене супстанце више нису у употреби, као што је метил акрилат, јер је изузетно штетан, како за клијента, а још више за оног ко ради са њим. На ово се одлучују због цене. Киселине у тим геловима једу нокте, те долази до великих проблема. Сам процес моделирања није штетан за нокте, ако то чини стручно лице и ако је материјал сертификован.

Безбедност и здравље наших клијената нам је на првом месту и у времену када не постоји пандемија. Придржавамо се свих прописаних мера. Услуге које пружамо су на високом хигијенском нивоу. Стерилизација је приоритет, а потом можемо да радимо.

Узбуђење сваког новог радног дана је могуће само уз дозу креативности која побеђује монотонију. Адреналин је добар савезник, али за грешке нема места. Савет је „добра препорука злата вреди“


Попут спортских екипа, сваки члан тим има своје задужење и ужу специјалност како би колектив био што бољи и ефикаснији.

-У тиму смо подељене на „техничаре“ и цртаче, јер није увек могуће имати оба сегмента код једне особе. Свако ко има афинитета према цртању може да се одлучи да салонски рад када су нокти у питању, а касније да то надогради.

Од првих потеза до окончања процеса пут може бити наизглед једноставан, али много детаља показује другачије.

-Знам да оно што радимо делује као једноставан процес, али све оно што радимо има одређен разлог, почевши од врсте турпија до завршних потеза. Моја топла препорука је да девојке које желе да се баве овим послом одвоје време и новац за едукацију, јер је то прави избор. Има талентованих које због неадекватног избора материјала, или можда незнања, одустану. Увек девојкама на едукацији препоручимо и материјал, и то није нужно да буде бренд који је скуп, јер им понудимо неколико решења, а онда могу да изберу у складу са својим могућностима.

Без изузетка, сваки успех је базиран на подршци најближих, додаје наша саговорница.

-Имала сам подршку породице, пре свега супруга како бих покренула нешто своје. Значајна средства су уложена, а без подршке то не бих постигла. Тешко је избалансирати све, а то захтева велика одрицања. У салону често траже да будем присутна, те имам често више обавеза од сати у дану.
Узбуђење сваког новог радног дана је могуће само уз дозу креативности која побеђује монотонију. Адреналин је добар савезник, али за грешке нема места. Савет је „добра препорука злата вреди“.

-Трудим се да будем ван шаблона и како бих била другачија радим на томе. Надам се ћу када епидемиолошка ситуација буде повољнија да ће и планови бити претворени у реалност. Клијентима бих скренула пажњу да моделирање није мазање и да при одабиру мајстора обрате пажњу и бирају према препоруци. Друштвене мреже нису увек меродавне, јер и ту има злоупотреба. Нису само у питању нокти, већ и трепавице. То је тек посебна прича. Због тога треба добро да провере и тек тада се упуте у салон - закључује за крај разговора Сузана.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa