Инфо

26. новембар 2020.26. нов 2020.
Авантуристички дух и жеља за путовањима
ЗОНУ КОМФОРА И ПОРОДИЧНОГ ДОМА ЗАМЕНИО РАДОМ НА КРУЗЕРУ

Авантуристички дух и жеља за путовањима

Захваљујући раду на прекоокеанском броду са само 29 година видео је око 50 земаља, упознао планету Земљу из другачије песрпективе, а за своје највеће богатство са ових путовања сматра познанство са људима широм света и пријатељство са многима од њих.

Ники Шушић из Коцељеве, дипломирани професор физичког васпитања, без посла у струци, одлучио је да оствари своје снове. Наиме, још од малена волео је да гледа путописне телевизијске емисије које су у њему будиле авантуристички дух и жељу да путује, упознаје различите културе и традиције, стиче нека нова искуства и сазнања. Рад на крузеру учинио му се као добра прилика за то те је пре три године послао своју радну биографију једној енглеској компанији. Недуго потом обрео се на једном од ових бродова где је обављао послове собара.

За највеће богатство свега што је искусио, поред онога што је имао прилику да види и доживи, сматра људе које је упознао радећи на крузеру. Када се све сагледа, толико је пуно различитости у културама и ставовима, а са друге стране, сви смо исти, сви смо људи...


–Пре него што сам отишао на крузер, радио сам у кафићу неколико година и то је то. То је био живот. Крузер и рад на њему био је прилика да могу себи да обезбедим путовања у земље у које бих тешко могао да одем на другачији начин, а уједно је била прилика да лепо зарадим. На интернету сам потражио информације како да се пријавим за посао на крузеру. Нисам се двоумио, иако сам на многим блоговима наилазио на негативна искуства и коментаре. Мој доживљај овог посла је потпуно супротан и једно крајње позитивно искуство- прича Ники који је од интервјуа за посао до укрцавања на брод чекао пет месеци.

Како каже, све се одвијало веома брзо и једноставно. Уз добро познавање енглеског језика морао је да прође и обуку за добијање поморског сертификата.

–Наравно да се подразумевало да добро говорим енглески језик и било је потребно неко искуство на пословима на којима сам ангажован. Међутим, многи нису имали искуства што је био и мој случај, мада у пријави нисам био потпуно искрен- кроз осмех открива овај младић.

У Норвешкој сам имао утисак да сам на другој планети. Тамо можете да видите све оно што раније нигде нисте могли. Где год се окренете, ту су водопади. Ову земљу сам посетио током летњих месеци и схватио сам да је клима у овом периоду фантастична


БАЈКОВИТИ ФЛАМ И АМСТЕРДАМСКО ЈЕСЕЊЕ ЛИШЋЕ
Ники не крије задовољство због прилике коју је добио и истиче да је до сада видео неколико десетина земаља. Напомиње да је време које је провео на крузерима и рад на њима за њега једно позитивно и драгоцено искуство.

–До сада сам потписао три уговора. Компанија за коју радим има шест бродова и увек сам некако долазио до оних који иду на нову дестинацију, на коју до тада нисам ишао. Сваки пут је путовање и боравак на њима за мене била нова авантура- прича Ники, откривајући да је импресиониран Скандинавијом, посебно Норвешком која је, према његовим тврдњама, без премца. Ту су и Исланд, Куба, Индонезија, занимљив је и Вијетнам, Јамајка, Јордан...



–Што се Норвешке тиче имао сам утисак да сам на другој планети. Тамо можете да видите све оно што раније нигде нисте могли. Где год се окренете, ту су водопади. Ову земљу сам посетио током летњих месеци и схватио сам да је клима у овом периоду фантастична. Фасцинантно ми је било купање у фјордовима док на врховима планина посматрате снег. Фјордови су на све стране и то је посебан доживљај. Све је чисто, уредно, некако тихо, умерено, ушушкано...Посебно су ми се допала мања места на готово свим дестинацијама. Флам у Норвешкој ми је бајковит- усхићено преноси своје импресије дипломирани професор физичког васпитања и собар на крузеру.



Једно од омиљених места му је и град Амстердам у којем је био неколико пута и имао прилику да обиђе све знаменитости. Посебно му је допадљива слика овог холандског града почетком јесени, када лишће мења боју и то свему даје посебну чар током вожње каналима. Цео доживљај употпуњују на хиљаде и хиљаде бицикала у граду у којем све, чини се, функционише беспрекорно.

ЉУДИ СУ ПРАВО БОГАТСТВО
Током рада на крузеру Ники је, каже, имао један потпуно нормалан живот, баш као и на копну. У слободно време имао је прилику за додатне активности.
–Имао сам обавезе пет сати пре подне и три сата увече, тако да нисам радио ништа дуже и више него што би то радио код куће. Једино што је другачије то је што немам ни један слободан дан- објашњава овај младић и свима који су у дилеми да ли да се упусте у ову авантуру саветује да то учине без оклевања.
Како истиче, то је ипак једно животно, непроцењиво искуство.



–Многима је тешко да изађу из те зоне комфора, али мислим да вреди. И сам сам имао донекле тај осећај стрепње и нелагоде због неизесности, али сам се трудио да не размишљам о томе. Имао сам прилику да видим људе који су после само неколико дана одустајали јер нису били припремљени на такву промену у животу. Глава је била проблем. Људи су различити и неко је прилагодљивији- истиче Ники.
За највеће богатство свега што је искусио, поред онога што је имао прилику да види и доживи, сматра људе које је упознао радећи на крузеру и са којима је, напомиње, и дан данас у контакту.

–Сви смо ми са различитих крајева света. Имам доста познаника са Филипина, Јамајке, Кариба генерално, из Индије, било је доста и наших људи. Када се све сагледа, толико је пуно различитости у културама и ставовима, а са друге стране, сви смо исти, сви смо људи...То је на мене оставило најјачи утисак. Што се тиче жена, оне са Кариба су ми биле најзанимљивије. Веома су слободне, веселе, ведрог духа, позитивне, помало дивље...Са друге стране, Филипинке делују најтоплије, најемотивније. Наше жене су, чини се, негде између. Златна средина- кроз осмех додаје Ники.



Почетак пандемије корона вируса затекао га је на крузеру. Како у том периоду нису имали госте на броду, а самим тим ни посла, користио је време да ужива и бави се неким неуобичајеним активностима. Поред тога, на располагању је имао све. Од базена, преко сауна и теретане до биоскопа. Био је то, каже, лукс карантин.
Кући је стигао у јулу месецу. И сада је на чекању. Нови уговор је потписан али корона не дозвољава укрцавање. До одласка на неку нову авантуру време прекраћује радом у кафићу и теретани.
В.Бошковић

Најновији број

14. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa