Инфо

26. новембар 2020.26. нов 2020.
Усвојен трећи ребаланс буџета Града
ОДРЖАНА ТРЕЋА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ГРАДА ШАПЦА

Усвојен трећи ребаланс буџета Града

Одобрена средства за покривање текућег пословања јавног партнера “Дуге” за обављање градско - приградског превоза. Градоначелник Шапца Александар Пајић саопштио је да је Влада Србије тог дана одобрила покривање дефицита Града у 2020. години у износу од 300 милиона динара из текуће буџетске резерве. Ни овог пута нису присуствовали одборници опозиције
Трећа седница Скупштине Града Шапца одржана је у петак. На дневном реду су биле 24 тачке, а најважније од њих тицале су се буџета и пословања јавних предузећа.
Усвојена је одлука о завршном рачуну буџета града за 2019. годину, затим извештаји о извршењу буџета до 30. септембра 2020. године и трећи ребаланс буџета за 2020. годину.
Такође су одобрена средства за покривање текућег пословања јавног партнера “Дуге” за обављање градско - приградског превоза. Предузећу “Дуга” одобрена је исплата једнократне помоћи у износу нешто већем од 18 милиона динара, за покриће најзначајнијих трошкова за превоз путника на територији Града Шапца. Средства су обезбеђена смањењем неких других расхода.

Градоначелник Шапца Александар Пајић саопштио је да је Влада Србије тог дана
одобрила покривање дефицита Града у
2020. години у износу од 300 милиона динара из текуће буџетске резерве


Градоначелник Шапца Александар Пајић саопштио је да је Влада Србије тог дана одобрила покривање дефицита Града у 2020. години у износу од 300 милиона динара из текуће буџетске резерве.
-Обећавали смо у кампањи да ћемо имати чврсту и јаку подршку своје државе и то се обистинило. Држава је помогла да неуравнотежен буџет и много већи расходи него што су били приходи у 2020. години буду покривени из текуће буџетске резерве Републике Србије. Ми ћемо у наредном периоду планирати уравнотежен буџет за 2021. годину и нећемо имати потребе за задуживањем Града. Друга важна ствар на овој седници је покривање текућег пословања јавног партнера “Дуге доо” као концесионара у уговору који је потписан са Градом. Хвалили су се у претходном периоду да ће превоз бити оптерећење за буџет у износу од нула динара. Истовремено, претходни чланови Градског већа су донели одлуку да се на рачун приватног партнера исплати 22,3 милиона динара. Ми смо у међувремену преговарали са приватним партнером “Дугом” и, уважавајући све мере због којих је смањен број путника, донели одлуку да се из буџета исплати нешто више од 18 милиона, што је нулто пословање приватног партнера, односно покривање директних трошкова, рекао је Александар Пајић.
На седници су усвојени ребаланси програма пословања ЈКП “Топлана Шабац”, ЈКП “Стари град”, и ЈКП “Паркинг Шабац” за 2020. годину.
Александар Пајић је најавио да ће радницима јавних комуналних предузећа бити исплаћена солидарна помоћ. Навео је да је то законом предвиђено, али да из “нејасних разлога” радници нису били испоштовани.
-Скупштина Града је донела одлуку да сви програми пословања предузећа који су на овој седници били у ребалансу, да се запосленима исплате солидарне помоћи. То право ће остварити и она јавна предузећа која сада нису били у ребалансу програма пословања. Имамо великих проблема са тужбама радника, јер се бахатошћу појединих директора у претходном периоду дошло у ситуацију да је велики број тужби и неостварених права радника. Ми ћемо се залагати да сва права радника буду испоштована и да људи добију новац који им припада. Сва јавна предузећа која позитивно послују ће ући у ову исплату, а они који нерентабилно послују неће моћи то да исплате. Верујем да ће наша јавна предузећа имати позитивне билансе у наредном периоду, рекао је Пајић.

ПРЕДСЕДНИК СКУПШТИНЕ ГРАДА шАПЦА НЕМАЊА ПАЈИЋ ЈЕ РЕКАО ДА ЋЕ Скупштина у овом сазиву адекватно одговарати на потребе наших суграђана, на потребе реалног живота


Седница је одржана уз сагласност Завода за јавно здравље и поштовање свих епидемиолошких мера. Ни овог пута нису присуствовали одборници опозиције, тако да је седница завршена брзо, без расправа међу одборницима.
-На дневном реду смо имали јако значајне тачке, важне за функционисање јавних предузећа, али и града у целини. Неке тачке смо требали да усвојимо доста раније, али нисмо могли због изборног процеса. Пре свега мислим на завршни рачун за 2019. годину, као и кварталне извештаје о извршењу буџета. Најзначајнија тачка је била трећи ребаланс буџета Града Шапца за 2020. годину и посебно ме радује да смо успели да покријемо дефицит од 300 милиона динара који се појавио. Успели смо и да урадимо анекс уговора око јавно – приватног партнерства за градски и приградски превоз.

Остале тачке
На трећој седници Скупштине Града разматране су и усвојене информације о степену усклађености планираних и реализованих активности из програма пословања јавних предузећа чији је оснивач Град Шабац за 2019. годину. Усвојен је предлог одлуке о реализацији буџета јединица локалне самоуправе у делу планираних расхода за услуге социјалне заштите за 2020. годину. Изгласан је и предлог одлуке о усвајању годишњег програма заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта у државној својини на територији Града Шапца за 2020. годину. Подржан је и нацрт плана одрживе урбане мобилности Града Шапца 2020-2027.
Пред одборницима се нашло и разрешење и именовање више чланова школских одбора средњих школа у Шапцу.


Значајно је да се тај уговор настави и да наши суграђани могу да се ослоне на Град Шабац да ће имати редован превоз. Градско веће је показало капацитет, а све се врло брзо нашло и пред одборницима који су адекватно одговорили. То показује да ће Скупштина у овом сазиву адекватно одговарати на потребе наших суграђана, на потребе реалног живота и то се већ види, рекао је председник Скупштине Града Немања Пајић и још једном позвао опозицију да дође у Скупштину и учествује у расправи.
Очекује да ће се то и догодити у наредном периоду.
-Скупштини недостаје опозиција. Расправа није иста са или без опозиције. Треба да дођу и изнесу своје примедбе. Само на тај начин можемо имати боље одлуке. Мислим да се ради више о њиховим унутрашњим проблемима, него о неким другим које су износили.
Одборници су минутом ћутања одали пошту преминулом патријарху Иринеју.

M.M.

Најновији број

14. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa