Инфо

26. новембар 2020.26. нов 2020.
Стратешки подухвати
РаднА групА за имплементацију Пројекта”Јадар”

Стратешки подухвати

Радна група за имплементацију Пројекта “Јадар”, коју је формирала Влада Републике Србије, одржала је у четвртак 19. новембра 2020. године састанак, којем је председавала потпредседник Владе и министар рударства и енергетике Зорана Михајловић.Као члан Радне групе сатанку је присуствовао и Владан Красавац, начелник Мачванског управног округа. Реч је о Пројекту који је стратешки важан не само за Мачвански управни округ већ и за Републику Србију у целини.
-Министарство рударства и енергетике је заједно са Компанијом Рио Тинто, али пре свега заједно са грађанима Србије, посебно са грађанима и грађанкама Мачвнског округа овде, у реализацији једног великог, огромног, стратешки важног пројекта, који треба да омогући не само развој Србије, него просто да помогне на оном путу ка једној зеленијој и бољој економији и бољем свету на којем треба да радимо сви заједно. Веома је важан Пројекат “Јадар”, толико важан да мислим да са нашег састанка треба послати неколико порука свима, а на овом Пројекту ћемо сви заједно радити- рекла је између осталог Зорана Михајловић у свом обраћању, након одржаног састанка.
Пројекат је многоструко важан, јер омогућава отварања нових радних места и останак људи у овим крајевима. Реч је о модерном начину искоришћавања јадарита и савременој технологији за производњу литијума. Од значаја је напоменути да се овим Пројектом не нарушава животна средина, већ напротив човекова средина ће се очувати. У циљу његове успешне реализације укључена су бројна министарства.
Компанија Рио Тинто је аустралијски гигант који је присутан у бројним земљама света, запошљава преко 45.000 људи,а Пројекат је добио подршку влада Америке, Велике Британије и Аустралије, самим присуством амбасадора поменутих земаља на састанку.
У наредном периоду грађани Србије и Мачванског управног округа имаће прилику да се директно информишу о начину експлоатације јадарита, складиштењу отпада, изгледу простора и природне средине након експлоатације.
Рударству, као привредној грани ће се у наредном периоду посветити много већа пажња, него што је то до сада био случај, јер је Србија земља са великим природним потенцијалима и рудним богатством који нису у пуној мери стављени у функцију.
Дијалог, сарадња и партнерство са Владом Републике Србије и локалним заједницама су важни за реализацију овог Пројеката. Присутна је посвећеност Компаније Рио Тинто развоју Јадра, па ће на крају инвестиције ово бити један савремен рудник, а у Србији ће се производити три финална производа. У наредном периоду Компанија Рио Тинто ће уложити 200 милиона америчких долара, тако да ће са досадашњим средствима инвестиција износити преко 450 милиона америчких долара. Пројекат ће омогућити отварање преко 2000 радних места, навела је између осталог Марни Финлинсон, генерална директорка за борате и литијум Компаније Рио Тинто.
Изражавајући захвалност што је данас присутан састанку, начелник Владан Красавац је истакао важност Пројекта “Јадар”, за Мачвански управни округ, истовремено наглашавајући значај његове реализације уз поштовање највиших еколошких стандарда. За реализацију је кључна комуникација са људима, који живе на простору Јадра.
-Поред бројних инвестиција, завршетком радова на ауто путу Рума-Шабац, моста преко Саве и брзе саобраћајнице Шабац-Лозница, уз реализацију Пројекта”Јадар”, Мачвански управни округ у будућности очекује убрзани привредни развој. То је једна реалност која се може остварити ако се сви субјекти усагласе и договоре. Кључни фактор је грађанство које мора бити у потпуности информисано о свим детаљима. Поред жеље за великим привредним развојем, присутна је и жеља за очувањем животне средине и очување здравља наше деце-изјавио је начелник Мачванског управног округа Владан Красавац.
Кабинет начелника Владана Красавца

Најновији број

14. јануар 2021.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa