Инфо

26. новембар 2020.26. нов 2020.
Техничка школа Шабац

Направи свој изум

Током трајања Фестивала приказан је значајан број радова ученика школе, као и предавања еминентних стручањака као што су професори са Електротехничког факултета у Београду, Факултета техничких наука у Новом Саду, Центра за промоцију науке Београд и презентована су искуства Pixel2Pixel Studia, Лего науке ( екипа из Шапца), Удружења SEE ICT (Startit)
Због тренутне ситуације изазване пандемијом манифестација је потпуно трансформисана у онлајн догађај, а заинтересовани су могли да прате садржаје путем званичне Фејсбук странице Техничке школе Шабац.

Један од циљева Фестивала је континуитет у образовању наших ученика и да они увиде шта их касније очекује током студија. Имамо и компаније које се баве информационим технологијама где они могу да сазнају шта подразумева посао инжењера, иноватора


-Савремене технологије су показале да су погодне за ванредне околности као што су тренутне. Фестивал је окупио људе који владају ИТ знањима, тако је за нас, можда, овакав вид презентације и природнији. Планирано је да манифестација буде реализована током маја, али то није било могуће. Генерација сјајних ученика која је сада на факултету се потрудила да припреми садржаје за планирани рок, али смо морали да се прилагодимо и тек сада представљамо њихове радове. Школа кроз своје активности и секције се труди да обухвати све оне сегменте које диктира савремена наука, те и у том ддомену радимо са ученицима - рекао је професор Техничке школе Милан Савић и истакао да су у фокусу уз роботику, физика, електроника.
-Један од циљева Фестивала је континуитет у образовању наших ученика и да они увиде шта их касније очекује током студија. Имамо и компаније које се баве информационим технологијама где они могу да сазнају шта подразумева посао инжењера, иноватора.

На уређај за мерење температуре тела са сензором посебно су поносни у овој образовној установи.
-Радио сам конкретно радио на електрокардиографу. Сам циљ тог електрокардиографа је да ми њега можемо користити у медицинске сврхе. И ми смо то успели да реализујемо, имамо у кутији један електрокардиограф и један сензор, и преко наше апликације успели смо да реализујемо то мерење- рекао је Матеја Стефановић, ученик четвртог разреда Техничке школе.


Током трајања Фестивала приказан је значајан број радова ученика школе, као и предавања еминентних стручањака као што су професори са Електротехничког факултета у Београду, Факултета техничких наука у Новом Саду, Центра за промоцију науке Београд и презентована су искуства Pixel2Pixel Studia, Лего науке ( екипа из Шапца), Удружења SEE ICT (Startit).
-Кроз научни клуб ЦСУ који је основан у сарадњи са Центром за промоцију науке реализујемо значајне пројекте, тако је и са Фестивалом примењене електронике и дигиталне фабрикације. Жеља нам је да анимирамо децу и младе да се укључе, сазнају нешто ново, кроз радионице, како би заволели науку и упустили се у авантуру истраживања - рекао је директор ЦСУ Бранко Филиповић и најавио отварање Мејкерс клуба, као и наставак сарадње са Техничком школом на популаризацији науке.

БРАНКО ФИЛИПОВИЋ - ДИРЕКТОР ЦСУ


МИЛАН САВИЋ - ПРОФЕСОР ТЕХНИЧКЕ ШКОЛЕ


-У пројекту БИОСОЛ смо добили опрему за Академију за обновљиве изворе енергије, са четири модула. Три су из области образовања одраслих, а један је намењен ученицима. Такође, пројекат SEED нам је омогућио да изградимо нови објекат и то ће значити наставак постојећег Тренинг центра где ће поменута Академија наћи своје место. Очекујемо током наредне године финализацију и да ће програми који су сада у процесу акредитације бити акредитовани. Као посебност могли бисмо да истакнемо да поседујемо и иновативну јединствену опрему за производњу мицелијума (SEED II), те ће бити доступна свим нашим произвођачима, заинтересованим будућим узгајивачима да се информишу и добију потребан мицелијум за узгој печурака у оквиру плаве економије. Све наше активности усмерене су ка будућности и усавршавању различитих занимања, било да су области машинства, електротехнике, хортикултуре, грађевинарства, пољопривреде, а све у складу са потребама тржишта рада.
М. Ж.

Најновији број

14. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa