Инфо

26. новембар 2020.26. нов 2020.
Држава фриленсерима да регулише статус, па да их опорезује
Уједињени грански синдикат “Независност”

Држава фриленсерима да регулише статус, па да их опорезује

Уједињени грански синдикат “Независност” подржао је захтев Удружења радника на интернету да се обустави ретроактивно опорезивање прихода фриленсера који раде на даљину за стране компаније, и да се регулише њихов правни статус.
Председник синдиката “Независност” Зоран Стојиљковић оценио је да је тај захтев “потпуно оправдан”, јер како је навео у саопштењу “ретроактивним опорезивањем радника на интернету од 1. јануара 2016. до данас, били би дужни да плате и по 15.000 евра, што је не само несхватиљиво већ и нереално”.
Стојиљковић је додао да је Србија дужна да те раднике “првенствено уведе у радноправни систем”, након чега би била дефинисана и њихова права и обавезе.

Навео да је Србија 10. земља у свету по броју радника на интернету, али да их Закон о раду “и даље не препознаје”, па немају социјалну заштиту, као што су право на боловање, трудничко и породиљско одсуство, као ни заштиту од отказа и мобинга, јер “не могу да склопе уговор о раду како би заштитили њихова радна права”


“Ти радници се не противе опорезивању, али траже да то буде на праведан и транспарентан начин који би био прилагођен таквој врсти посла”, казао је Стојиљковић и додао да тих радника има више од 100.000 у Србији.
Он је навео да је Србија 10. земља у свету по броју радника на интернету, али да их Закон о раду “и даље не препознаје”, па немају социјалну заштиту, као што су право на боловање, трудничко и породиљско одсуство, као ни заштиту од отказа и мобинга, јер “не могу да склопе уговор о раду како би заштитили њихова радна права”.
Према његовим речима, ти радници су пронашли послове на интернету и остали да живе у Србији, где “троше тај новац који зарађују. То не може и не сме да се игнорише”.
Како је саопштено, Удружење радника на интернету (УРИ) основано је одмах након сазнања о изненадној одлуци Министарства финансија да Пореска управа започне масовно опорезивање укупних прихода радника на интернету - ретроактивно за последњих пет година и са затезним каматама до 80 одсто.
УРИ се обратио синдикату “Независност” и затражио помоћ не би ли се то опорезивање обуставило, док се не дефинише правни статус радника на интернету.

Бета

Најновији број

14. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa