Инфо

26. новембар 2020.26. нов 2020.
Чувари живота и здравља
РАД СЛУЖБЕ УРГЕНТНОГ ПРИЈЕМА У ВРЕМЕ ПАНДЕМИЈЕ

Чувари живота и здравља

Највећи терет збрињавања нековид пацијената пао је на службу Ургентног пријема. “Наша Болница је пружала и наставља да пружа услуге тешко оболелим пацијентима, онколошким пацијентима, хитним случајевима, деци и трудницама. Служба чува и штити цео хируршки блок од ширења инфекције, што је веома значајно јер се у њему спроводи и обавља оперативно и стационарно лечење“ наводи др Славица Ђурић, специјалиста хирургије, координатор рада службе ургентног пријема
Ковид није зауставио ни ставио на паузу друге болести. Људи се и даље разбољевају, повређују, воде борбе са својим хроничним болестима.
Због вируса је потпуно промењен систем рада здравствених установа. Тако је у Шапцу Трећа здравствена амбуланта постала Ковид амбуланта, док је Општа болница „Др Лаза К. Лазаревић“ од летос стављена у функцију Ковид болнице.
Још у првом таласу епидемије Болница је почела да збрињава и ковид позитивне пацијенте. Рад је организован у црвеној, сивој (или жутој) и зеленој зони. Црвена зона је опредељена за пацијенте са ковидом, сива за оне за које се сумња да имају вирус, а зелена за нон-ковид пацијенте. Зоне су „еластичне“ па тако са порастом и смањењем хоспитализованих пацијената расте и шири се црвена зона, на рачун зелене.

Јавити се лекару на време
-Здравствени систем је пренапрегунт. Надамо се да ће прописане мере дати резултате, да ће доћи до заравњена епидемиолошке криве и да ће број заражених почети да се смањује. Јако је важно јавити се лакару на време, са појавом првих симптома ковид инфекције, истиче др Славица Ђурић
.

Током летњег таласа епидемије црвена зона Болнице радила је и изнад својих могућности. Једно време се у њој налазило 320 пацијената, од којих је већина захтевала кисеоничку потпору. Велики број медицинског особља са свих одељења ангажован је за бригу о њима.
Са друге стране, живот се наставио. Највећи терет збрињавања нековид пацијената пао је на службу Ургентног пријема.
-Поред тога што смо морали да направимо потпуну реорганизацију и пресељење различитих служби, истовремено смо били у обавези да збрињавамо и све оне друге пацијенте који нису били ковид позитивни или у контакту са зараженим. Наша Болница је пружала и наставља да пружа услуге тешко оболелим пацијентима, онколошким пацијентима, хитним случајевима, деци и трудницама. Поред борбе са великим бројем ковид позитивних пацијената, морали смо да мењамо начине и распоред рада из сата у сат. Свако од запослених се одазвао и прихватио све новине у раду, наводи др Славица Ђурић, специјалиста хирургије, координатор рада службе ургентног пријема.
Наша саговорница истиче да су, током претходног таласа, док су се борили за здравље људи који су били заражени, доста тога научили, али доста тога им је остало и као непознаница о овом вирусу који хара светом.
Како је већ дуго фокус стављен на ковид позитивне пацијенте многи брину да ли ће и како бити збринути уколико се разболе од неке друге болести или доживе неку незгоду.
-Служба пријема и збрињавања ургентних стања представља зелену зону по договореном критеријуму и означава рад са пацијентима који имају негативну анамнезу по питању инфекције ковидом. То практично значи да служба чува и штити цео хируршки блок од ширења инфекције, што је веома значајно јер се у њему спроводи и обавља оперативно и стационарно лечење. Због тога је служба ургентног пријема најзначајнија јер је на „удару“ и прва прихвата пацијенте пружајући неопходне услуге. Акценат је на томе да се обави адекватна тријажа пацијената и, сходно томе, да се упуте у сиву зону или збрину у ургентном пријему, објашњава др Славица Ђурић.

Процедура
Да би се избегла могућност заражавања пацијената у ургентном пријему корона вирусом на самом улазу поштује се строга процедура.
-Свим пацијентима се на улазу, обавезно, мери температура и узима детаљна анамнеза о евентуалним сумњивим контактима. Такође се мери и сатурација крви кисеоником. Подразумева се да сви имају личну заштитну опрему. Уколико код неког постоје сумње на ковид инфекцију упућује се у сиву зону на даљу дијагностику, наводи др Славица Ђурић.


Концепт рада службе ургентног пријема заснован је на томе да фаворизује ургентну обраду хитних и животно угрожених пацијената и њихово упућивање вишим институцијама, када је то неопходно. Др Ђурић наводи да амбуланте ове службе поседују неопходну опрему за потребе хитне реанимације, као и за збрињавање различитих патологија и стања пацијената.
-Лекари, медицинске сестре и техничари здравствене услуге пружају стручно и професионално. Поштују се протоколи рада, као и наведене мере против ширења инфекције ковидом. Сходно томе, врши се контрола и надзор над запосленима и пацијентима. Поштујући стандарде и кодексе, континуирани рад се спроводи у просторијама ургентног пријема, као и у такозваној „сивој зони“ где се збрињавају потенцијално инфицирани пацијенти ковидом (издвојени простор поред улаза у ургентни пријем), каже др Ђурић.

Концепт рада службе ургентног пријема заснован је на томе да фаворизује ургентну обраду хитних и животно угрожених пацијената и њихово упућивање вишим институцијама, када је то неопходно


Наша саговорница апелује на све грађане да се држе прописаних мера, али и да имају разумевања и покажу стрпљење према здравственим радницима, јер је здравствени систем већ пренапрегнут.
-Када видите ове младе људе у урегентном пријему, пуне духа, позитивне енергије, иако раде тако стресан и тежак посао, као што је враћање у живот пацијената, имајте разумевања и ви као пацијенти. Будите стрпљиви, покажите да као друштво и систем можемо да будемо једна складна целина. Рад и умор погодили су наше здравствене раднике, али и поред тога они показују велико пожртвовање за свој позив. Због свега тога једно велико хвала свим здравственим радницима, од првог до последњег на лествици хијерархије. Они су хероји ове највеће пандемије која нас је задесила, подручује др Славица Ђурић.

M. M.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa