Инфо

13. јун 2019.13. јун 2019.
Велика фешта у Ђукићима
МЕШТАНИ ПОДНЕМИЋА ПОНОВО СЛОЖНИ

Велика фешта у Ђукићима

Мештани засеока Ђукић у селу Поднемић у општини Љубовија, прошле године у мају показали су да договор кућу гради и обновили извор воде. Тада су се договорили да уреде прилаз води и то до Ђурђевдана ове године. Реч коју су једни другима дали нису погазили
Договор је испуњен. Задатак је извршен.
За нормалан живот у данашње време потребна су три услова: струја, вода и пут. Струја је у Ђукиће стигла 1963. године. Пут уз Лукин поток до Ђукића званично је прошао 1976. године. Десет година касније пут је прошао кроз Подводницу нову трасу. Након још десет година прошао је булдожер и пут је проширен. Дрвене бандере су замењене бетонским 2005. године и Ђукићи су добили улично светло. Пре две године, у дужини од 600 метара, спојен је пут од асфалта до Ђукића.
Сада годинама постоји пут од асфалта до Лукиног потока који нигде није уцртан. Ваљда ће се неко од надлежних сетити да тај пут постоји и да га уцрта.
Сеоска вода у Ђукићима била је запуштена и обновљена је на друге Тројице 28. маја 2018. године. Договор је „пао“ да се преуреди прилаз води, постави дренажа и вода освешта. Одређен је датум за то, и то Васкрс 2019. године.
Дренажу и зидарске радове извршили су Марковићи: Саво, Дејан и Милорад и Негован Јовановић.
Договорено је да на свечани ручак буду позване све три фамилије засеока Ђукићи, као и њихова родбина и пријатељи. Ручак се обавио у кући Негована Јовановића. Било је ту, уз печење и роштиљ, свакојаког пића. Јело се и пило по жељи учесника.
Воду је освештао протојереј Анђелко Ковачевић. Све је камером забележио Мирко Малишић.
Учешће у прослави узели су Марковићи: Саво, Дејан, Милорад, Радомир, Милан, Јовановићи: Негован, Миливој, Митар, Милан, Живко, Тешићи: Ђорђија, Милинко, Цветко, Миливоје, Милановић Миланка и Обрадовић Марјан. Поред њих прослави су присуствовале и фамилије: Живковић, Васић. Петровић, Милановић, Јовић, Обрадовић, Алексић, Миливојевић, Гачић, Јевремовић, Срнић и Лазић. Многи од ових у овом крају познати су под надимцима: Ламела, Манта, Ремзо, Ћелендар, Пашић, Раба, Руле, Браца итд. Направљена је и освештана свеска са потписима присутних.
Дакле, са успехом је завршен још један велики задатак за овај заселак и све у знаку тројке: обновљена је вода на друге Тројице 2018. године, извршена дренажа и освештана вода на Васкрс 2019. године и три фамилије у Ђукићима: Марковићи, Јовановићи и Тешићи.
То ме је навело да напишем пар примера који су везани за човека са тројком. Све се врти око крста и три прста. Каже се „Трипут Бог помаже“. Броје се и пију три чаше: прва, друга, трећа што значи: здравље, љубав, срећа. Ако си здрав наћи ћеш љубав, ако имаш љубав ти си срећан човек. Па и крштење симболише: Ова глава храни ово тело са ове две руке. Најјача су три обруча: горњи, доњи и средњи. У знаку тројке су Отац, Син и Дух. Материце, Оци, Детинци. Наше светилиште Косово опевано је у три циклуса: преткосовски, косовски и покосовски. Атмосфера се састоји из три дела: земља, вода, ваздух. Дан се дели на три дела: јутро, подне, вече. Три пута се и једе: доручак, ручак, вечера. Анализа штива се врши у три дела: увод, разрада, закључак.
Догађај завредио песму
У малим Ђукићима велика фешта
Дош'о протојереј Анђелко воду да освешта.
Да успомена остане свима
Успео је Малишић све да снима.
А да би све ово доспело до вас
Постара се ТВ „Ас“.
Не дивим се више ничему
У овом Сунчевом систему.
Ја нисам дете среће,
Гази ме доба треће,
Око Сунца Земља се окреће.
Ето то сам дочек'о
У мислима односи ме далеко.
Зауставите Земљу, хоћу да сиђем

Милорад Марковић, Љубовија

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa