13. jun 2019.13. jun 2019.
Velika fešta u Đukićima
MEŠTANI PODNEMIĆA PONOVO SLOŽNI

Velika fešta u Đukićima

Meštani zaseoka Đukić u selu Podnemić u opštini Ljubovija, prošle godine u maju pokazali su da dogovor kuću gradi i obnovili izvor vode. Tada su se dogovorili da urede prilaz vodi i to do Đurđevdana ove godine. Reč koju su jedni drugima dali nisu pogazili
Dogovor je ispunjen. Zadatak je izvršen.
Za normalan život u današnje vreme potrebna su tri uslova: struja, voda i put. Struja je u Đukiće stigla 1963. godine. Put uz Lukin potok do Đukića zvanično je prošao 1976. godine. Deset godina kasnije put je prošao kroz Podvodnicu novu trasu. Nakon još deset godina prošao je buldožer i put je proširen. Drvene bandere su zamenjene betonskim 2005. godine i Đukići su dobili ulično svetlo. Pre dve godine, u dužini od 600 metara, spojen je put od asfalta do Đukića.
Sada godinama postoji put od asfalta do Lukinog potoka koji nigde nije ucrtan. Valjda će se neko od nadležnih setiti da taj put postoji i da ga ucrta.
Seoska voda u Đukićima bila je zapuštena i obnovljena je na druge Trojice 28. maja 2018. godine. Dogovor je „pao“ da se preuredi prilaz vodi, postavi drenaža i voda osvešta. Određen je datum za to, i to Vaskrs 2019. godine.
Drenažu i zidarske radove izvršili su Markovići: Savo, Dejan i Milorad i Negovan Jovanović.
Dogovoreno je da na svečani ručak budu pozvane sve tri familije zaseoka Đukići, kao i njihova rodbina i prijatelji. Ručak se obavio u kući Negovana Jovanovića. Bilo je tu, uz pečenje i roštilj, svakojakog pića. Jelo se i pilo po želji učesnika.
Vodu je osveštao protojerej Anđelko Kovačević. Sve je kamerom zabeležio Mirko Mališić.
Učešće u proslavi uzeli su Markovići: Savo, Dejan, Milorad, Radomir, Milan, Jovanovići: Negovan, Milivoj, Mitar, Milan, Živko, Tešići: Đorđija, Milinko, Cvetko, Milivoje, Milanović Milanka i Obradović Marjan. Pored njih proslavi su prisustvovale i familije: Živković, Vasić. Petrović, Milanović, Jović, Obradović, Aleksić, Milivojević, Gačić, Jevremović, Srnić i Lazić. Mnogi od ovih u ovom kraju poznati su pod nadimcima: Lamela, Manta, Remzo, Ćelendar, Pašić, Raba, Rule, Braca itd. Napravljena je i osveštana sveska sa potpisima prisutnih.
Dakle, sa uspehom je završen još jedan veliki zadatak za ovaj zaselak i sve u znaku trojke: obnovljena je voda na druge Trojice 2018. godine, izvršena drenaža i osveštana voda na Vaskrs 2019. godine i tri familije u Đukićima: Markovići, Jovanovići i Tešići.
To me je navelo da napišem par primera koji su vezani za čoveka sa trojkom. Sve se vrti oko krsta i tri prsta. Kaže se „Triput Bog pomaže“. Broje se i piju tri čaše: prva, druga, treća što znači: zdravlje, ljubav, sreća. Ako si zdrav naći ćeš ljubav, ako imaš ljubav ti si srećan čovek. Pa i krštenje simboliše: Ova glava hrani ovo telo sa ove dve ruke. Najjača su tri obruča: gornji, donji i srednji. U znaku trojke su Otac, Sin i Duh. Materice, Oci, Detinci. Naše svetilište Kosovo opevano je u tri ciklusa: pretkosovski, kosovski i pokosovski. Atmosfera se sastoji iz tri dela: zemlja, voda, vazduh. Dan se deli na tri dela: jutro, podne, veče. Tri puta se i jede: doručak, ručak, večera. Analiza štiva se vrši u tri dela: uvod, razrada, zaključak.
Događaj zavredio pesmu
U malim Đukićima velika fešta
Doš'o protojerej Anđelko vodu da osvešta.
Da uspomena ostane svima
Uspeo je Mališić sve da snima.
A da bi sve ovo dospelo do vas
Postara se TV „As“.
Ne divim se više ničemu
U ovom Sunčevom sistemu.
Ja nisam dete sreće,
Gazi me doba treće,
Oko Sunca Zemlja se okreće.
Eto to sam doček'o
U mislima odnosi me daleko.
Zaustavite Zemlju, hoću da siđem

Milorad Marković, Ljubovija

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa