Инфо

20. јун 2019.20. јун 2019.
Препознат и признат стручни кадар
Висока медицинска и пословно-технолошка школа

Препознат и признат стручни кадар

Студенти након завршетка ВМПТШ су тражени, препознати као стручњаци у својој облaсти. У студијским програмима имплементиране су теорија и пракса. Планирано је увођење мастер студија. Добра сарадња са ресорним министарством, шабачком Општом болницом и Мачванским управним округом
Виша хемијско-технолошка школа у Шапцу основана је 1960. године. Образовала је инжењере хемијске технологије у доба највеће експанзије хемијске индустрије. Студенти и кадар који је знања стицао показао се као веома успешан у хемијској индустрији Шапца, али и других градова Србије. У каснијем периоду, Школа се прилагођавала променама у привреди и тада уводи нове профиле стручњака, како би 2007. године прерасла у Високу технолошку школу струковних студија са више акредитованих студијских програма различитих усмерења.
Данас, због значајно проширене области акредитације, школа носи име Висока медицинска и пословно-технолошка школа струковних студија. У школи се изводи настава на седам акредитованих студијских програма који припадају трима образовно-научним пољима: техничко-технолошком, друштвено-хуманистичком и медицинском.
-Трудимо се да развијамо студијске програме, уводимо новине, посебно када су информационе технологије у питању. Студијски смер Економија, веома је тражен, као важна област која захтева добро познавање и праћење трендова у савременом пословном окружењу. Занимљив одсек је Гастрономија. Студенти након завршетка су тражени, препознати као стручњаци у својој области. Имамо добру пословно-техничку сарадњу са хотелима на Копаонику где наша деца иду на стручну праксу и по завршетку им је понуђено радно место. Слична ситуација је и у нашем граду, где смо признати и познати по квалитету. У свим наведеним студијским програмима имплементиране су теорија и пракса. Када говоримо о ИТ одсеку, наши студенти су на пракси у великим информатичким центрима и врло лако добијају запослење по завршетку студија - појашњава директор Школе др Никола Јанчев.
Током протекле деценије Школа је континуирано осавремењивала наставни процес и знатно повећавала број акредитованих студијских програма.
-Школа ће се у наредном периоду потрудити да добије мастер сутудије. Пратићемо трендове и нове програме. Сматрамо да школа заслужује значајно место, како у граду, тако и региону. Живот се не живи само у великим центрима, као што су Београд, Нови Сад, Ниш и Крагујевац. Капацитетима које поседујемо потрудићемо се да Шабац и регион унапредимо кроз науку. Она је једина ствар која не може да буде отуђена и украдена. Циљ нам је да задржимо младе кадрове како би остали. Не можемо сав квалитет и потенцијал да извеземо у велике градове и иностранство. Мисија школе је да се развија, напредује, укључи нове програме, реорганизује старе како би била конкурента на тржишту. Као што је Медицинска школа „Др Андра Јовановић“ најбоља у Републици, нема разлога да то не буде и наша. Имамо све потенцијале као и велики градови. Поседујемо добар кадар и намеру да наши студенти остану у свом граду, како би се успоставила двосмерна комуникација. Млади ће своја знања имплементирати у град и допринети да привреда и наше плодно тло дође до оздрављења и постане складна целина која ће утицати како на град, тако и на Републику, како бисмо изашли на први пут - додаје др Јанчев.
Оно што школу од оснивања издваја је да поред теоријског знања својим студентима омогућава и богата практична знања и искуства. Високу медицинску и пословно-технолошку школу струковних студија уз средњошколаца из Шапца, уписују и бројни средњошколце из ширег окружења западне Србије, Војводине, али и Босне и Херцеговине.
-Циљ нам је да својим радом обухватимо цео регион, од Лознице, Ваљева, преко Сремске Митровице, Коцељеве, Богатића, како би будући студенти били упознати са нашим радом. Колектив на чијем сам челу ради као тим и трудимо се да будемо најбољи. Желимо да будемо препознатљиви у Србији, најбоља школа, јер поседујемо капацитете, потенцијал за усавршавање младих кадрова. Нудимо бројне могућност нашим студентима, редовним и оним који су у радном односу. Организујемо наставу викендом. Знатан број запослених у Болници жели да се „дошколује“, али због сменског рада није у могућности да то учини радним данима, тако да постоји и ова опција. Нашим студентима је омогућено образовање на терету буџета, а они који плаћају школарину могу то учинити у 10 месечних рата. Желимо да изађемо у сусрет свима који желе да се едукују и стекну адекватно образовање.
Висока медицинска и пословно-технолошка школа у свом развоју изабрала је пут унапређења квалитета наставног процеса уз добру сарадњу са привредним субјектима и другим установама важним за остваривање мисије Школе.
-Оно што краси град и нашу школу, издваја од осталих је студијски програм Здравствена нега. Смер је популаран, због самог позива који је веома племенит и хуман, али и могућности које пружа студентима. У послу који се бави људским животима обучен кадар и приступ пацијентима је нешто што нас карактерише. Добра сарадња са Општом болницом „Др Лаза К. Лазаревић“ је на обострано задовољство и наставна база у Болници је од великог значаја. Ипак, све то не би било потпуно да немамо добру сарадњу и подршку др Слободана Поповића, директора шабачке болнице са којом имамо веома добру пословно-техничку сарадњу. То је наша наставна база, што значи да наши кадрови одлазе на едукацију, обуку у шабачку болницу. Тамо су им у сваком тренутку доступни за сарадњу, савет, сви лекари и медицинске сестре. Несебично деле знање са нашим студентима који по завршетку Школе одмах могу да ступе на радно место. Због тога је наш кадар препознат и признат у Европи. Посебну захвалност дугујемо и начелнику Мачванског управног округа Владану Красавцу, који је препознао значај Школе и кроз пројекте ће нам помоћи да се установа лакше интегрише и напредује. Сматрам да ништа од овога не би било реализовано да немамо подршку Министарства просвете и технолошког развоја, као и ресорног министра Младена Шарчевића. Оснивач школе је Република и због помоћи Министарства које нам је увек било на располагању подржавало нас и усмеравало како да што квалитетније радимо и напредујемо. У томе нам је веома помогао помоћник министра др Александар Пајић, коме дугујемо велику захвалност, јер је он покретачка снага када је у питању просвета овог града и региона. Препознао је проблеме и несебично помаже да се све то реши и да Шабац као град буде један од најбољих центара у Србији - закључио је директор ВМПТШ.
-Ваннаставне активности које студенти организују самостално или уз нашу подршку од великог су значаја за њихов живот након школовања. Често заборавимо да имају и социјални живот и то треба неговати. У Школи се припремају за први посао, разговор за посао у комуникацији су са људима из света привреде који им преносе практична знања кроз радионице и панел дискусије - каже асистент Јелена Јевтић.
-Пратимо тржиште новог доба. Цео свет даљи развој базира управо на информационим технологијама. У том домену уводимо иновације кроз набавку нових софтвера, не само оних неопходних за наставу због акредитације, него и квалитетније едукације студената - истакао је др Благодар Ловчевић, професор и руководилац студијског програма Информационе технологије.
ПР

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa