Инфо

14. новембар 2019.14. нов 2019.
Лепота стварања
Ризница уметности и духовности у Шапцу

Лепота стварања

„Јер као што је тело без духа мртво, тако је и вера без дела мртва...“ (из Јаковљеве Посланице)
Како би се код ученика развио осећај за ликовност, интерпретацију повезаног са вером и културним наслеђем уз неговање духовности кроз упознавање манастирског живота, рад на уређењу комплекса, као и јачање сарадње међу ученицима и професорима уметничких школа у Србији, у јуну у мaнaстиру Сoкo-грaд одржана је ликoвнa кoлoниja зa 33 ђака и ментора из шeст умeтничких шкoлa (Београд, Нови Сад, Краљево, Ниш, Ужице и Шабац), пoд нaзивoм “Ризницa умeтнoсти и духoвнoсти 2019”.
-Имао сам прилику да будем део ликовних колонија, како у земљи, тако и у иностранству, али овај подухват шабачке школе је изузетан - рекао је професор цртања и сликања из Средње уметничке школе Краљево Бобан Босић.
Размена искустава, знања и вештина у начину рада, примени различитих ликовних техника, као и начина изражавања у традиционалном, али и савременом контексту део је циљева пројекта који је настао у сарадњи Епархије шабачке и Школе примењених уметности, која је садржајно и програмски координирала све активности.
-Стварајући у манастирском окружењу, ученици су показали неспорни таленат, духовни потенцијал и отвореност за учење, откривајући на свом шестодневном духовном путовању и богатство литургије Цркве. У свету који је одавно постао мали, отворен и проникнут различитим видовима материјалног, младим људима пружена је могућност стварања заснована на духовним вредностима. Ученици из уметничких школа су нам, у прелепом амбијенту манастира Соко, уз благослов Његовог Преосвештенства Епископа шабачког господина Лаврентија, даровали уметничке радове који сведоче не само тајну наше вере, културе и нашег наслеђа, већ и њихову пробуђену енергију, љубав, поштовање, машту и надахнуће - истакла је директорка Школе примењених уметности Невенка Ђокић.
Уметнички радови настали на колонији до 30. новембра део су поставке у галерији Школе примењених уметности, а затим ће бити презентовани публици и на изложбама у Београду, Новом Саду, Нишу, Ужицу и Краљеву, дајући на тај начин додатну вредност сусрету стваралаца.

Као знак захвалности за подршку у реализацији колоније директорка школе Невенка Ђокић уручила је епископу шабачком Лаврентију дар, златовез са мотивима одоре краља Милутина (фреска из манастира Сопоћани).
- Уметност гради карактер и драго ми је што млади нараштаји одрастају на најлепшем што су наши преци неговали, сачували и нама предали - навео је епископ шабачки Лаврентије.


М. Ж.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa