Инфо

14. новембар 2019.14. нов 2019.
Једино се Шабац пита
Шапчани једини у Србији директно
одлучују где иду паре из буџета

Једино се Шабац пита

Више од 100.000 грађана Шапца 8. децембра директно ће одлучити како ће бити потрошен новац из буџета града. Реч је о новцу од пореза на имовину који су грађани платили, зато у Градској управи сматрају да грађани треба и да одлуче како ће паре бити потрошене
Идеје како би новац могао да буде инвестиран долазе од грађана, бројни предлози су стигли на Јединствени шалтер градске управе и чека се дефинисање коначне листе са пројектима. Јавности су већ познати предлози за изградњу отвореног олимпијског базена, куповину скенера за болницу, али и различити инфраструктурни пројекти. Грађани имају времена до 8. децембра да одлуче ком пројекту ће дати свој глас, односно шта желе да плате новцем који је прикупљен од пореза.
Право да гласа има свако, без обзира на то да ли је платио порез или не.

Грађани одлучују, град спроводи
-Ова пракса је веома важна. Њоме показујемо да тим људи који води Град Шабац није власт у Шапцу већ сервис грађана. Грађани одлучују, а ми спроводимо.
Посебно је значајно то што Град Шабац и његови грађани негују дух директне демократије у тренутку опште кризе слободе, демократије, па и морала у земљи. Док је према свим релевантним европским и светским извештајима стање слободе и демократије у Србији све горе и горе, док у другим општинама и градовима у Србији дословно владају разноразне јутке и симоновићи, локални шерифи у спрези са локалним криминалцима, Шабац показује да градска управа заиста може да изгледа и да се понаша потпуно другачије, у сарадњи са одговорним људима који поседују грађанску врлину учествовања у јавном животу, рекао је градоначелник Небојша Зеленовић.
Иако је ова пракса необична за Србију јер не постоји други град у ком власт препушта моћ грађанима да одлучују, у Шапцу је ово пракса стара две године.
Овакав вид директне демократије у Шапцу се спроводи од 2017. године. Сваке године, сваки грађанин има право да поднесе иницијативу на који начин би потрошио новац прикупљен од пореза на имовину. Грађани своје идеје кандидују својим суграђанима и комшијама и заједно директним одлучивањем бирају између кандидованих предлога. Идеју грађана која добије највише гласова реализује управа Града Шапца.

Већа излазност него на изборима
До сада су у непоредном одлучивању о потрошњи новца из буџета учествовали грађани месних заједница које припадају шабачким селима. Интересовање грађана да на овај начин учествују у политичким одлукама је изузетно велико, што је резултирало тиме да у појединим месним заједницама за предлоге суграђана гласа окo 60 одсто људи, што је већи проценат од изборне изласности на истим територијама.
Ове године се непосредно изјашњавање грађана по први пут спроводи и у градским месним заједницама истовремено са изјашњавањем и сеоских подручја. Групе грађана и савети месних заједница, из укупно 58 месних заједница имали су право да до 9. новембра предложе своју идеју. Паралелно са овом процедуром, у току је пријављивање грађана који желе да гласају за предлоге својих комшија на непосредном изјашњавању. До сада се пријавило више од половине становника градских месних заједница, што представља огромно интересовање оних који су први пут, на територији града, у прилици да учествују у директном политичком одлучивању. Последњи рок за пријаву грађана који желе да учествују у непосредном одлучивању је два дана пред само гласање.
Непосредно изјашњавање ће се одржати 8. децембра.
Грађани ће непосредно одлучити о улагању 214.359.792,71 динара, који је прикупљен од пореза на имовину.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa