Инфо

5. децембар 2019.5. дец 2019.
Најава великих инвестиција
СЕДНИЦА САВЕТА МАЧВАНСКОГ УПРАВНОГ ОКРУГА О ЕКОЛОШКОМ ПРОЈЕКТУ

Најава великих инвестиција

Представници општина данас су државном секретару предали документацију и планове које имају. Разговарали су о потенцијалним локацијама на којима ће бити изграђена постројења и могућностима за додатно ширење водоводне и канализационе мреже
Oсма седница Савета Мачванског управног округа одржана је у уторак, а тема је била реконструкција и изградња канализационе мреже, изградња постројења за прераду отпадних вода и изградња примарне и секундарне водоводне мреже и постројења за питку воду у локалним самоуправама Мачванског округа. Седници су присуствовали представници Лознице, Крупња, Љубовије, Владимираца и Богатића, а са њима је о овој теми разговарао др Драган Јеремић, државни секретар у Министарству заштите животне средине.
-Ово је припрема за нови инвестициони план. Тек треба да припремимо програм и да то представимо у Кабинету председника. Председник Александар Вучић је најавио нови инвестициони план и његову презентацију. Ми морамо до тада све да припремимо. Реализација овог пројекта је пет година и зависи од стања постојеће документације на терену, од тога ко шта има од документације, шта може да се гради одмах... Треба да се направи план активности на основу постојеће документације, рекао је Јеремић.
Представници општина данас су државном секретару предали документацију и планове које имају. Разговарали су о потенцијалним локацијама на којима ће бити изграђена постројења и могућностима за додатно ширење водоводне и канализационе мреже.
-Ово је инвестициони пројекат, резултат међудржавног споразума Кине и Србије. Од пројектовања до имплементације, дакле изградње и реализације, ради се без финансијског учешћа општина, по систему “кључ у руке” што је велика олакшице за општине које аплицирају у овом пројекту, навео је Јеремић.
Седницом је председавао начелник Мачванског округа Владан Красавац. Како је образложио, иако су пројекти из области екологије, депоније нису укључене у то, јер су Шабац и Богатић проблем решили регионалном депонијом у Сремској Митровици, а остале локалне самоуправе су прикључене пројекту регионалне депонији на Убу.
-Пројекти су везани за поглавље 27 које је једно од најзахтевнијих, али и финансијски најиздашнијих. Ово је само прва фаза, предавање документације и разговори о захтевима и потребама локалних самоуправа. Друга фаза је разговор са инвеститорима и финансијерима и надам се да ће наше локалне самоуправе повући што више средстава. Министарство за заштиту животне средине, Влада Републике Србије и председник Србије најавили су огромне инвестиције у вредности око 1,5 милијарди динара за решавање ових горућих проблема и надам се да ће наш округ ово решити на прави начин, рекао је Владан Красавац.
Седници је присуствовао и представник кинеске компаније која ће бити инвеститор и извођач пројекта.

м. м.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa