Инфо

5. март 2020.5. мар 2020.
Писмо читалаца

Писмо читалаца

Инспирацију за ову причу добила сам од једног брачног пара из Беграда који је у листу „Политика“, рубрици „Међу нама“ поделио сво је импресије, дивљење и захвалност свим из једног хотела у Бањи Ковиљачи, где су боравили десет дана. Одушевили су их људи који часно, поштено и савесно раде свој посао. Имала сам слична искуства и ја током боравка у Бањи Ковиљачи, али желим да истакнем изванредне лекаре и људе из шабачке Опште болнице..
Диван утисак на мене оставио је ортопед код кога сам била на прегледу. Осим што је добар стручњак, него и диван човек који је топлом људском речи и саветима дао допринос лечењу. Осим ортопеда, да ходам усправно, уз само једно помагало, помогли су и реуматолог и физиотерапеут. Можда би требало да напишем њихова имена, али... хвала им до неба.
Поред лечења, изузетно је важан однос лекара према пацијенту. Топла реч је као мелем на рану. Помаже посебно особама са тешким обољењем и људима трећег доба чији живот је при крају.
Сматрам да су најбољи лекари они који, уз стручност, уносе и максимално залагање, воле људе и поштују Хипократову заклетву. Исто важи и за просветне раднике. Најбољи су они који воле децу, имају правилан однос и према њима и према њиховим родитељима, који познају дечју психологију, методику и који редовно прате развој науке и одлазе на семинаре. Посебно је то важно за учитеље, јер они дају темељ знању, развијају љубав према школи, књизи, ђачком колективу. Наша нација је паметна. Свету смо дали велике научнике, имамо сјајне професоре, докторе светског гласа, ученици наши на различитим такмичењима знања остварују изванредне успехе.
Свака професија је важна и зато је важно да је човек обавља стручно, часно и коректно, али да буде и прави човек, са свим врлинама. То важи за све струке. Максим Горки је рекао „Човек – како то гордо звучи“, а ја бих додала да топла људска реч ништа не кошта, зато је реците, изговорите.
Ружица Сувајџић учитељица у пензији

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa